Ελέγχους σε αναβάτες δικύκλων, που συνοδεύτηκαν από την επιβολή αυστηρών ποινών σε όσους δε φορούσαν κράνος, πραγματοποιούσαν σήμερα κλιμάκια του Τμήματος Τροχαίας Κομοτηνής.

Θυμίζουμε ότι εδώ και έναν χρόνο βρίσκεται σε ισχύ ο Νόμος 4530/2018, με τον οποίο εισήχθησαν αυστηρότερες ποινές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και ειδικότερα στις παραβάσεις που χαρακτηρίζονται ως «πολύ υψηλής συχνότητας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς».

Σε αυτές τις παραβάσεις εντάσσεται και η μη χρήση κράνους, η οποία τιμωρείται με επί τόπου αφαίρεση των πινακίδων του δικύκλου και με αφαίρεση του διπλώματος του οδηγού, για διάστημα 60 ημερών.

Φαίνεται ότι τόσο η πολιτεία, όσο και οι υπηρεσίες της Τροχαίας, έχουν πάρει ζεστά την αστυνόμευση της συγκεκριμένης κατηγορίας παραβάσεων, στοχεύοντας να πετύχουν την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμόρφωση των οδηγών προς εκείνους τους κανόνες του ΚΟΚ, από τους οποίους εξαρτώνται άμεσα η ζωή και η σωματική ακεραιότητά τους.

Το θετικό είναι ότι στην πόλη μας ένα σημαντικό ποσοστό των δικυκλιστών επιλέγει πλέον συστηματικά να φοράει κράνος, πράγμα που αποκλείει τον κίνδυνο επιβολής των αυστηρών ποινών του ΚΟΚ και ταυτόχρονα ενισχύει την προστασία τους, σε περιπτώσεις ατυχημάτων.