Δυναμικό παρών έδωσε η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής στο πανελλαδικό απεργιακό κάλεσμα δεκάδων Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων.

Την ομιλία της συγκέντρωσης της Κομοτηνής, έκανε ο Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος, πρόεδρος της ΕΝΙΔΥΚ και μέλος του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής.

Ακολούθησε πορεία σε δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε έξω από το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, όπου κρεμάστηκε πανό διαμαρτυρίας και πετάχτηκαν τρικάκια ενάντια στη στάση του Δ.Σ. να διασπάσει το ενιαίο μέτωπο της απεργίας “μετά από παρέμβαση της  μαφιόζικης ηγετικής ομάδας στη ΓΣΕΕ”, όπως τόνισε ο κ. Ευαγγελόπουλος. Ήχησαν δυνατά τα συνθήματα “ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών”, “Σωματεία ταξικά, όχι εργοδοτικά”, “Τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο, ή με τους εργάτες”, και η ΕΝΙΔΥΚ έδωσε ραντεβού για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, το επόμενο διάστημα, ώστε το “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο της Κυβέρνησης “να μην περάσει…”.

Η ομιλία του κ. Ευαγγελόπουλου:

“Συνάδελφοι, συναδέλφισσες.

Παρά τη προσπάθεια υπονόμευσης της απεργίας, σήμερα είμαστε εδώ!!!!

Η απεργία έγινε!

Η συγκέντρωση γίνεται!

Η αντίθεση των εργαζομένων θα εκφραστεί, θα φροντίσουμε να κλιμακωθεί η δράση μας,

το αντεργατικό «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο της κυβέρνησης να μην περάσει!

Η σημερινή απεργία είναι μια μάχη κρίσιμη.

Είναι μια μάχη απέναντι στο κεφάλαιο, στην κυβέρνηση και τα κόμματά του, στους ανθρώπους τους στο συνδικαλιστικό κίνημα!

Είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου να πάρει απάντηση η νέα επίθεση στις Συλλογικές Συμβάσεις, που οδηγεί σε παραπέρα συμπίεση του μέσου μισθού προς τα άθλια επίπεδα του κατώτατου!

Είναι υπόθεση κάθε εργαζόμενου να ορθωθούν εμπόδια στην προσπάθεια να μπουν τα συνδικάτα στο γύψο, να χτυπηθεί η συλλογική δράση για να προχωράει ανεμπόδιστη η αντιλαϊκή πολιτική, στην υπηρεσία της ανάπτυξης για τα κέρδη των λίγων.

Η απεργία είναι μια μάχη που μπορεί να στείλει αποφασιστικό μήνυμα αντίστασης, να βγάλει τους εργαζόμενους μπροστά, με νέες δυνάμεις στον αγώνα, να φωτίσει το δρόμο της πάλης για σύγχρονους όρους δουλειάς και αμοιβής.

Ακριβώς γι’ αυτό απέναντι στους εργαζόμενους, στις συνδικαλιστικές οργανώσεις που παλεύουν για την επιτυχία της απεργίας, στέκεται ένα ενιαίο αντεργατικό μέτωπο:

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που κλιμακώνει την επίθεση για λογαριασμό του κεφαλαίου, συνεχίζοντας από εκεί που την άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η εργοδοσία, που πανηγυρίζει για τις «διευκολύνσεις στην επιχειρηματικότητα», με μέτρα όπως αυτά που περιέχονται στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, αλλά κυρίως για την επίθεση διαρκείας στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Και φυσικά, η ηγετική ομάδα της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ, η οποία, αφού δεν μπόρεσε να εμποδίσει την οργάνωση απεργιακής απάντησης, επιχειρεί ξεδιάντροπα να την ακυρώσει, να διασπάσει το απεργιακό μέτωπο, να σπείρει σύγχυση στους εργαζόμενους.

Η κλιμάκωση αυτού του άθλιου σχεδιασμού είναι αποκαλυπτική:

Αρχικά, όπως έκαναν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επιδίωξαν να καλλιεργήσουν ανοχή, κάνοντας «γαργάρα» τις αντεργατικές προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ και τα πρώτα αντεργατικά μέτρα που ψήφισε για τους εργολαβικούς και τις απολύσεις.

Έτρεξαν πρώτοι – πρώτοι να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό και τους άλλους «κοινωνικούς εταίρους» και έκαναν τον «Κινέζο» για το αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο που τους παρουσίασε. Μέχρι και πριν από 10 μέρες, έλεγαν ότι… «δεν μπορούμε να βγάλουμε γρήγορα και άμεσα συμπεράσματα»!

Όταν δημοσιοποιήθηκε το πολυνομοσχέδιο – σκούπα, κλαψούρισαν γιατί «δεν έχει προηγηθεί σοβαρός κοινωνικός διάλογος», παρέπεμψαν σε… νομικές ενέργειες και επιτέθηκαν στο ΠΑΜΕ γιατί απέτρεψε τη νομιμοποίηση των νόθων αντιπροσώπων και των στελεχών της εργοδοσίας στο συνέδριο της ΓΣΕΕ!

Και όταν πια τα μεγαλύτερα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία με ομόφωνες αποφάσεις τους καλούσαν σε απεργία για τις 24 Σεπτέμβρη, προσπερνώντας τα εμπόδια, η συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ πέρασε στη «νέα» φάση του βρώμικου σχεδίου της:

Επιχείρησε να ακυρώσει την απεργία, εκβιάζει συνδικαλιστές, ρίχνει τάχα άλλες ημερομηνίες στο τραπέζι, με μοναδικό σκοπό να διασπάσει το απεργιακό μέτωπο, να μπερδέψει τους εργαζόμενους.

Και το σίριαλ συνεχίζεται… δεν τους άρεσε η 24η Σεπτέμβρη, προτίμησαν την 25η που τελικά και αυτή την άφησαν για τις 2 Οκτώβρη ή για κάποτε! Τα ίδια και στο εργατικό κέντρο Κομοτηνής.

Σε συνεδρίαση που έγινε την Τρίτη 17 Σεπτέμβρη, αφού ξεπέταξαν σε 2 λεπτά τα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, επιδόθηκαν σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο ΠΑΜΕ με συκοφαντίες και ύβρεις. Τελικά, αποφάσισαν να ορίσουν απεργία στις 25/9 !!!! Μάλιστα επικαλέστηκαν για αυτή τους την πρόταση αποφάσεις από όλα τα Εργατικά Κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα που δεν υπήρχαν! Πιθανόν το μόνο που υπήρχε να ήταν η πίεση από την ηγετική ομάδα στη ΓΣΕΕ να ακυρωθεί το απεργιακό μέτωπο.

Την ώρα που υπάρχει ανάγκη να δοθεί απάντηση στα σχέδια κυβέρνησης – εργοδοσίας με ενιαίο απεργιακό μέτωπο, ο κυβερνητικός εργοδοτικός συνδικαλισμός δίνει τα ρέστα του στην στήριξη των μέτρων που τσακίζουν τη ζωή μας για την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου.

Θέλουν να μην κουνηθεί φύλλο ή το πολύ πολύ να ρίξουν άλλη μια τουφεκιά στον αέρα την ημέρα που το νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή, για αυτό και σήμερα λάμπουν διά της απουσίας τους!!!.

Αλήθεια τι ανταλλάγματα, τι κέρδος θα έχουν για αυτή τους τη στάση;

Κάθε εργαζόμενος πρέπει να βγάλει συμπεράσματα και κάθε τίμιος συνδικαλιστής να πάρει θέση. Από τη μια στέκονται οι δυνάμεις που δίνουν μάχη για την οργάνωση της απεργίας, για την πλατιά ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων, για να βγουν μπροστά οι εργατικές – λαϊκές ανάγκες.

Από την άλλη, οι δυνάμεις που σε διατεταγμένη υπηρεσία από κυβέρνηση και εργοδοσία – έναντι προφανών ανταλλαγμάτων – κάνουν ό,τι μπορούν για να χτυπήσουν τους αγώνες, για να υποτάξουν τα συνδικάτα στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Γι’ αυτό υποστηρίζουν έμπρακτα την επιχείρηση πιο ασφυκτικού ελέγχου των συνδικάτων από το αστικό κράτος και τους εργοδότες.

Και με τη σημερινή μας απεργιακή συγκέντρωση δίνουμε λοιπόν μαζική, ενωτική, ταξική απάντηση σε αυτό το ενιαίο μέτωπο του κεφαλαίου, της κυβέρνησης και των ανθρώπων τους μέσα στα συνδικάτα! Δεν θα τους περάσει!

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Να περάσουμε και στην ουσία των μέτρων που έρχονται.

Δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση και ετοιμάζεται να μπει στη βουλή προς ψήφιση το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο όπως το ονομάζουν.

Το γεγονός ότι σε ένα νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, η κυβέρνηση φέρνει τόσα πολλά μέτρα για τα εργασιακά, κάνει ξεκάθαρο ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων σε καμία περίπτωση δε συμβαδίζουν με τα εργατικά δικαιώματα!

Αντίθετα προϋποθέτουν το τσάκισμά τους και τα συνδικάτα στο «γύψο».

Η κυβέρνηση της ΝΔ και με αυτό το νομοσχέδιο δίνει γη και ύδωρ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με μία σειρά μέτρα, από τα αρχαία έως τους όρους δόμησης, τα επενδυτικά πάρκα, τις ειδικές οικονομικές ζώνες που αποτελούν κάτεργα για τους εργαζόμενους.

Μάλιστα για τους δημόσιους υπαλλήλους προβλέπει ότι αν καθυστερήσουν να δώσουν άδειες για επενδύσεις πάνω από 60 μέρες, πχ αν βρεθούν αρχαία και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για την καλύτερη επιστημονικά μελέτη ανάδειξης και αξιοποίησής τους, αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι που θα είναι υπεύθυνοι θα τιμωρούνται με αργία!

Ήρθαν με φόρα να υλοποιήσουν ότι άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο ΣΕΒ λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε πάνω από το 60% των απαιτήσεών του και τώρα περιμένει από τη ΝΔ να υλοποιήσει το υπόλοιπο.

Πατάνε πάνω στην απογοήτευση, τις μειωμένες απαιτήσεις και τη μοιρολατρία που ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαία και νομίζουν ότι δε θα κουνηθεί φύλλο.

Άλλωστε αρκετά από τα μέτρα που φέρνει η ΝΔ είναι προϊόντα της επιτροπής που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να γνωμοδοτήσει για τα εργασιακά θέματα και την υποτιθέμενη ανάπτυξη. Φαίνεται η κοινή τους στρατηγική, η πολιτική της ΕΕ που περηφανεύονται ότι αντιγράφουν τις βέλτιστες πρακτικές της. Όλα για το κεφάλαιο, για τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους.

Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο:

  • Μέτρα για το χτύπημα των κλαδικών συμβάσεων. Δίνεται με το νόμο το δικαίωμα σε επιχειρήσεις να μην εφαρμόζουν τις όποιες κλαδικές συμβάσεις υπογράφουν.

Δίπλα στα εμπόδια που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ προσθέτει τις «εξαιρέσεις» εφαρμογής των συμβάσεων σε επιχειρήσεις, ομίλους και σε ολόκληρες περιοχές. Σε χρόνο μηδέν, οι «εξαιρέσεις» θα γίνουν ο κανόνας και για αυτό δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία. Και στο βάθος «Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες»… Τη διαπίστωση αυτή κάνει και ο αστικός Τύπος, καταγράφοντας τους μύχιους πόθους κυβέρνησης και εργοδοσίας. Όπως γράφτηκε για παράδειγμα στη «Ναυτεμπορική», οι εξαιρέσεις από τις κλαδικές συμβάσεις «ανοίγουν το δρόμο και για τη δημιουργία Ειδικών Ζωνών Εργασίας σε περιοχές που έχουν υποστεί σημαντικές επιπτώσεις από την κρίση και τώρα θα επιχειρηθεί να προσελκύσουν κεφάλαια».

Δηλαδή, οι εξαιρέσεις από τον κλαδικό μισθό και από στοιχειώδη εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα είναι προϋπόθεση της όποιας ανάπτυξης! Απ’ αυτήν τη σκοπιά, δεν προκαλεί εντύπωση η «απόλυτη ικανοποίηση» με την οποία ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών (ΣΒΕ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) χαιρετίζουν την «πρωτόγνωρη» ταχύτητα με την οποία η ΝΔ εκπληρώνει το αίτημά τους για τη δημιουργία Ελεύθερης Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου αποκλειστικά για επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό στο στρατόπεδο Γκόνου, όπου θα ισχύουν κυρίως απαλλαγές από φόρους. Θυμίζουμε ότι η σχετική νομοθεσία διαμορφώθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ και τώρα αναλαμβάνει να την «τρέξει» η ΝΔ. Το επόμενο βήμα σε αυτές τις «ζώνες» θα είναι η «απελευθέρωση» της εργοδοσίας ακόμα και από τις ελάχιστες υποχρεώσεις για τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα, διαμορφώνοντας συνθήκες κάτεργου για τους εργαζόμενους, στο όνομα πάντα της «προσέλκυσης επενδύσεων» και της ανάπτυξης…

  • Δίνονται νέες προϋποθέσεις και διευκολύνσεις στους μεγαλοεπιχειρηματίες για να εξασφαλίζουν πιο φθηνούς εργάτες, με ελαστικές μορφές απασχόλησης.

Η δήθεν αύξηση στην υπερωριακή απασχόληση στους μερικώς απασχολούμενους εργαζόμενους είναι το κόλπο για το χτύπημα του σταθερού ωραρίου, της μείωσης συνολικά του κατώτερου και μέσου μισθού.

Η ενίσχυση του θεσμού των «Ενώσεων προσώπων», που τα προηγούμενα χρόνια απέδωσε καρπούς στην εργοδοσία, τώρα θα της λύσει τα χέρια για να κατρακυλήσουν ακόμη παρακάτω μισθοί, μεροκάματα, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

  • Η κατάργηση και του ελάχιστου δικαιώματος προσφυγής στον ΟΜΕΔ για τις συλλογικές συμβάσεις είναι μια ακόμα απαίτηση της μεγαλοεργοδοσίας που ικανοποιείται.
  • Η «συνυπευθυνότητα» του εργαζόμενου για τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών από τον εργοδότη, στην ουσία αθωώνει την εργοδοσία και θα αφήσει χιλιάδες εργαζόμενους ανασφάλιστους.
  • Τα μέτρα καταστολής στη λειτουργία των συνδικάτων, στους αγώνες των εργαζομένων, με όχημα τη θέσπιση του ηλεκτρονικού μητρώου των συνδικάτων και της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την απόφαση απεργίας, είναι ένα γενικευμένο φακέλωμα, που έχει σκοπό να τρομοκρατήσει, να απειλήσει τους εργαζόμενους να μην αγωνίζονται, να μη διεκδικούν το δίκιο τους και τα δικαιώματά τους.

Είναι μια κατάμέτωπο επίθεση για να ελέγχεται το περιεχόμενο των αγώνων, να αντιμετωπίζονται τα «ενοχλητικά» συνδικάτα και οι εργαζόμενοι που δε συμβιβάζονται με τη γραμμή του του κεφαλαίου.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Μετά από 10 χρόνια κρίσης και τριών μνημονίων, που σαν οδοστρωτήρας πέρασαν πάνω από τις ζωές μας και μας ανάγκασαν να πληρώσουμε την κρίση τους, έρχονται τώρα να μας χρεώσουν εκ’ νέου την ανάπτυξή τους.

Αυτή είναι η ουσία. Παράλληλα, γνωρίζουν ότι ούτε η ανάπτυξή τους είναι για όλους, ούτε είναι βιώσιμη, ούτε είναι δίκαιη.

Η πολιτική που στηρίζουν φέρνει εκμετάλλευση, κρίσεις, φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά, μετανάστευση, φασισμό, καταστροφή του περιβάλλοντος. Ξέρουν ότι τα σύννεφα στην οικονομία πυκνώνουν και έρχεται νέα κρίση, οι ανταγωνισμοί οξύνονται και οι κίνδυνοι μεγαλώνουν.

Γι’ αυτό και παίρνουν τα μέτρα τους. Γι’ αυτό και φέρνουν τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Να μην επιτρέψουμε να παραδοθούν στην εργοδοσία και την κυβέρνηση τα στοιχεία των εργαζομένων που αποφασίζουν, που ψηφίζουν, που παλεύουν για τα δικαιώματα και ζωή τους.

Η ενότητα της εργατικής τάξης που σφυρηλατείται μέσα στις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων, μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις, δεν πρόκειται να δεχτούμε να χτυπηθεί.

Πώς μπορεί αυτό να αντικατασταθεί από ελεγχόμενες και απρόσωπες ηλεκτρονικές διαδικασίες που θέλουν να φέρουν στη ζωή των συνδικάτων από τη μία το φακέλωμα και από την άλλη το χτύπημα της ζωντανής και ενεργής συμμετοχής

Η επίθεση, συνάδελφοι, είναι συγκεκριμένη και στο στόχαστρο βρίσκονται τα σωματεία και το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, το δικαίωμα στη συλλογική δράση και τους αγώνες του εργαζόμενου λαού. Η κυβερνητική παρέμβαση αποτελεί στην ουσία, μορφή καταστολής του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος. Για εμάς είναι μάχη για την ύπαρξη των συνδικάτων! Επιχειρούν σχέδιο καθυπόταξης των σωματείων στην εργοδοσία και τα συμφέροντά της!

Παράλληλα, ήδη αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις από την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας. Οι αυξήσεις στο ρεύμα, το κόψιμο του ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά να βρουν απάντηση, να ακουστεί δυνατά το σύνθημα ρεύμα φτηνό, ΔΕΗ για το λαό και τους δηλώνουμε μην τολμήσουν να κόψουν το ρεύμα σε κανένα λαϊκό σπίτι.

Ακόμη, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα η επίθεση στο ασφαλιστικό. Μιλάμε για τα αρπακτικά που περιμένουν να βάλουν για άλλη μια φορά στο χέρι αποθεματικά, επικουρικές κ.ο.κ. ήδη οι συνταξιουχικές οργανώσεις προχωράνε σε 10ήμερο δράσης αρχές Οκτώβρη, να το στηρίξουμε όλοι, είναι υπόθεση όλων μας.

Τέλος, συνεχίζουν να προωθούνται μια σειρά ιδιωτικοποιήσεις σε στρατηγικής σημασίας κλάδους που θα οξύνουν περαιτέρω τα προβλήματα στις εργατικές λαϊκές οικογένειες αλλά και στους ίδιους τους εργαζόμενους σε αυτούς τους κλάδους.

Να παρακολουθούμε τις εξελίξεις, να κάνουμε τα πάντα ώστε να ενημερώσουμε πλατιά τους εργαζόμενους για την ουσία των μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ κατ’ εντολή των βιομηχάνων και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Εδώ υπάρχει ΠΑΜΕ, δε θα υπάρξει ποτέ σιωπή νεκροταφείου. Εδώ οι εργαζόμενοι έχουν αποκούμπι, τις ταξικές δυνάμεις που παρ’ όλες τις αδυναμίες μας δεν τα διπλώνουμε, κρατάμε ζωντανή την ελπίδα της αντίστασης και της προοπτικής.

Παρά τα εμπόδια που βάζουν κυβέρνηση – εργοδοσία – συνδικαλιστική μαφία, δίνουμε τη μάχη, κλιμακώνουμε το επόμενο διάστημα. Είμαστε σε επιφυλακή. Τα αντεργατικά μέτρα να μην ψηφιστούν.

Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία της Ροδόπης, κάθε τίμιο συνδικαλιστή και εργαζόμενο να έρθει σε επαφή μαζί μας… Είναι η ώρα να χτίσουμε μπλόκ αντίστασης απέναντι σε εργοδοσία και Κυβέρνηση… Είναι η ώρα για ΜΑΖΙΚΟ ΕΝΩΤΙΚΟ ΤΑΞΙΚΟ αγώνα, είναι η ώρα να πάρουμε την ζωή στα χέρια μας!!!”.