Στην Κομοτηνή, από τις 8 ως τις 14 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε η 3η διεθνική συνάντηση μάθησης και διδασκαλίας του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “Through Robotics and Collaboration to the successful people of the 21st Century” στο οποίο συμμετέχει το 1ο Γυμνάσιο Κομοτηνής.

Μαθητές από την Ισπανία και την Εσθονία ταξίδεψαν στην Κομοτηνή για την τελευταία συνάντηση του προγράμματος, και μαζί με τους Έλληνες μαθητές στις εγκαταστάσεις του 1ου Γυμνασίου έστησαν την πίστα τους, συναρμολόγησαν και έθεσαν σε λειτουργία ρομπότ.

Συγκεκριμένα:

Τη Δευτέρα 8/10
Οι Έλληνες μαθητές πληροφόρησαν τους φιλοξενούμενους σχετικά με τους διαγωνισμούς ρομποτικής που λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο στην Ελλάδα (FLL και WRO), καθώς και για τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους σε αυτούς σε προηγούμενα έτη. Επίσης έγινε αναλυτική παρουσίαση για το πακέτο εκπαιδευτικής ρομποτικής LEGO MINDSTORMS (τόσο για τη γλώσσα όσο και για τα υλικά), που οι Έλληνες μαθητές χρησιμοποιούν.

Την Τρίτη 9/10
Οι μαθητές χωρίστηκαν σε μεικτές ομάδες, αφού πρώτα οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν το θέμα το φετινού διαγωνισμού FLL (Διάστημα) και ενημέρωσαν τους φιλοξενούμενους για τους κανονισμούς που διέπουν τον συγκεκριμένο διαγωνισμό και τα διάφορα στάδιά του. Έπειτα, η κάθε ομάδα επέλεξε ένα διαφορετικό κομμάτι της ρομποτικής αποστολής, και ανέλαβε να συναρμολογήσει τα σχετικά κομμάτια, και να εξηγήσει την αποστολή και τις σκέψεις της στους υπόλοιπους μαθητές.

Την Τετάρτη 10/10
Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής στην Καβάλα.

Την Πέμπτη 11/10
Οι μαθητές είχαν τον χρόνο να περάσουν από τη θεωρία στην πράξη και να ξεκινήσουν την κατασκευή των ρομπότ για τα οποία είχαν συζητήσει την Τρίτη 9/10. Τελικώς οι ομάδες κατάφεραν να σημειώσουν πρόοδο, και παρουσίασαν τη δουλειά τους στους συμμαθητές τους στο τέλος της συνάντησης.

Την Παρασκευή 12/10
Κατά την επίσκεψη στα κεντρικά της EduAct, εταιρεία που διοργανώνει τον διαγωνισμό FLL στην Ελλάδα, οι ομάδες των μαθητών μπόρεσαν με την καθοδήγηση του προσωπικού, να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν το εγχείρημά τους επάνω στην πίστα, τόσο από άποψη κατασκευής όσο και προγραμματισμού.

Όλες τις μέρες οι Ισπανοί και Εσθονοί μαθητές και καθηγητές γνώρισαν την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα δοκιμάζοντας τα χειροποίητα εδέσματα που ετοίμασε για αυτούς ο Σύλλογος Γυναικών Γρατινής, ενώ ο Σύλλογος καθηγητών και οι γονείς των μαθητών οργάνωσαν χορευτική βραδιά με παραδοσιακή ελληνική μουσική και θρακιώτικα τραγούδια. Ειδική υποδοχή για τους φιλοξενούμενους επιφύλαξε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων που συναντήθηκε και συνομίλησε μαζί τους.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, είναι οι: Γεωργιτζίκης Γεώργιος, Γρηγορούδης Πασχάλης, Γυφτόπουλος Φίλιππος, Γυφτοπούλου Στέλλα, Καλπακίδης Δημήτρης, Κουτσουραδής Εμμανουήλ, Μαυρίδη Άννα, Ντίκας Σωκράτης, Πετρέλης Παναγιώτης, Στρούμπας Γεώργιος, Σεφεριάδου Ραφαέλα και Φωτεινιάς Ιωάννης.
Υπεύθυνοι καθηγητές: Παπαδόπουλος Αναστάσιος, Ψάλτου Σταματία, Μαργαρίτη Ελένη, με την υποστήριξη της Διεύθυνσης του σχολείου, του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων.