Δυναμική συγκέντρωση πραγματοποίησαν η ΕΝΙΔΥΚ, ο Σύλλογος Γυναικών Ροδόπης, ο Σύλλογος Φοιτητών Κοινωνικής Διοίκησης ΔΠΘ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Παράρτημα Ροδόπης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, η ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ και το ΤΣ Ροδόπης της ΚΝΕ, στο μνημείο εθνικής αντίστασης, κατά τη χθεσινή 47η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, όπου κατέθεσαν στεφάνια και ανθοδέσμες.

Ομιλία στη συγκέντρωση πραγματοποίησε ο πρόεδρος της ΕΝΙΔΥΚ, Βαγγέλης Ευαγγελόπουλος. Μεταξύ άλλων, ανέδειξε τον επίκαιρο χαρακτήρα των συνθημάτων του Πολυτεχνείου, αναφέροντας την οριακή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και “τις ανατροπές του αιώνα που προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ με κατάργηση του 8ωρου και θέσπιση 10ωρου, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης”. Παράλληλα καταδίκασε τον “κυβερνητικό αυταρχισμό” και την απαγόρευση του “αγωνιστικού εορτασμού της εξέγερσης του πολυτεχνείου, που «έσπασε» στην πράξη”.

8100caf4 thumbnail 9Επίσης, τόνισε πως “όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και με τη σημερινή ημέρα, αποδεικνύεται πως τα εργατικά σωματεία και το λαϊκό κίνημα έχουν πείρα αλλά και υπευθυνότητα ώστε να μπορούν να συνεχίζουν τον αγώνα τους σε όλες τις συνθήκες, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, κάτι που δεν μπορεί η κυβέρνηση να εξασφαλίσει μέσα στους χώρους δουλειάς, στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στα ΜΜΜ”.

ca4dc987 thumbnail 8Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για την απεργία της 26ης Νοέμβρη και ολοκλήρωσαν τη συμβολική συγκέντρωση με συνθήματα ενάντια στην καταστολή και τον αυταρχισμό, όπως: «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει», ενώ ακούστηκαν και συνθήματα, όπως: «Μέτρα προστασίας στην πανδημία, θέλουμε δημόσια και δωρεάν υγεία», «Το πολυτεχνείο δεν ήταν γιορτή, ήταν εξέγερση και πάλη ταξική».

12e40c9b thumbnail 5Χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία:

“Σήμερα χιλιάδες λαού σε όλη  την Ελλάδα, με συμβολικές εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις, τιμάμε τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου που αποτέλεσε την κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας. Με τη σημερινή μας συμβολική εκδήλωση αποτίουμε φόρο τιμής στους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων. Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού εορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση της κυβέρνησης με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, μας γυρίζει σε εκείνη ακριβώς την εποχή. Πρόκειται για μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, όπως και ο εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου είναι υπόθεση του  εργατικού και λαϊκού κινήματος. ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΑ ΟΤΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ. Ετούτη η μέρα σηματοδοτεί τον αγώνα της εργατικής τάξης ενάντια στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με τη σφραγίδα των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και την ενεργή συμμετοχή της κυβέρνησης, που εγκυμονούν κινδύνους για τους λαούς της ευρύτερης περιοχής και όχι μόνο. Ο αγώνας του λαού για ψωμί-παιδεία-ελευθερία, ούτε απαγορεύεται, ούτε αναστέλλεται. Πολύ περισσότερο σήμερα που η κυβέρνηση αξιοποιεί την πανδημία για να περάσει βάρβαρα αντεργατικά μέτρα και να εντείνει την καταστολή, όπως το αντεργατικό νομοσχέδιο που φέρνει. Σ αυτές τις συνθήκες εμείς δεν θα κάνουμε μνημόσυνο στους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Απ’ αυτούς παίρνουμε τη σκυτάλη και συνεχίζουμε τον αγώνα για να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας ανήκει! Τα συνθήματα που θα ακουστούν σήμερα σε όλη την Ελλάδα κάτω από τις μάσκες, στην ιδιαίτερη αυτή διαδήλωση τιμής, μνήμης και διεκδίκησης, μπορούν να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και κουράγιο στους εργαζόμενους, ώστε να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, που μας θέλουν να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο, με σκυφτό το κεφάλι και χωρίς κανένα δικαίωμα, αφού το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τον «εκσυγχρονισμό» των εργασιακών σχέσεων προβλέπει:

 • 10 ώρες δουλειά, κατάργηση του 8ωρου γυρίζοντας μας δεκαετίες πίσω.
 • Απλήρωτες υπερωρίες.
 • Καθολική κατάργηση Κυριακάτικής αργίας.
 • Περαιτέρω χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης, κατάργηση Γενικών συνελεύσεων και ηλεκτρονική ψηφοφορία-προϋπόθεση για λήψη αποφάσεων για απεργία.
 • Καθορισμός αυξημένου προσωπικού ασφαλείας σε επιχειρήσεις.
 • Καταργείται η απαγόρευση πρόσληψης απεργοσπαστικού μηχανισμού από την εργοδοσία και η περιφρούρηση των απεργιών θα είναι ποινικά κολάσιμη πράξη και θα καθιστά παράνομη την ίδια την απεργία.
 • Χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων, αφού το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης θα αναγνωρίζεται μόνο στα σωματεία που έχουν παραδώσει τα μητρώα τους στο κράτος και την εργοδοσία.

d74961fc thumbnail 6Στις μέρες μας οι εργασιακοί χώροι αποτελούν υγειονομικές βόμβες. Δεκάδες είναι οι καταγγελίες από εργαζόμενους για ελλιπή  μέτρα προστασίας, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από τις υπηρεσίες του κράτους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα που γίνονται «λάστιχο» και η εφαρμογή τους επαφίεται στην καλή θέληση των εργοδοτών, αφού κανένας κρατικός μηχανισμός δεν ελέγχει για την τήρηση των μέτρων.

3d025023 thumbnail 4Στα νοσοκομεία η κατάσταση είναι οριακή!

Σοβαρές είναι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ελλείψεις που αυξάνονται, αφού δεκάδες υγειονομικοί νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα. Το υπάρχον ελάχιστο προσωπικό δουλεύει ακατάπαυστα, φτάνοντας στα όρια του με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τους ασθενείς. Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νοσοκομεία μίας νόσου,  περικόπηκε το 80% των χειρουργείων, με αποτέλεσμα χιλιάδες προγραμματισμένες εξετάσεις και χειρουργεία να αναβληθούν. Οι κλινικές που μετέτρεψαν σε κλινικές covid-19 δεν αρκούν έχουν γεμίσει και πλέον γίνονται μεταφορές ασθενών από πόλη σε πόλη.

659fc6fc thumbnail 3Τιμή στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου είναι ο αγώνας για τη  προστασία της υγείας, της παιδείας και της ζωής του λαού. Τιμάμε και με την σημερινή μας εκδήλωση όλους τους υγειονομικούς που δίνουν τα πάντα κάτω από αντίξοες συνθήκες και απαιτούμε:

 • άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας
 • προσλήψεις Εκπ/κών, Γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού, προσωπικού καθαριότητας, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων.
 • Δωρεάν μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπ/κούς, μαθητές, γιατρούς, νοσηλευτές με ευθύνη της κυβέρνησης
 • 15 μαθητές στην τάξη
 • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για μαθητές και εκπ/κούς, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους

1db14f2d thumbnail 1Η κυβέρνηση επέλεξε να πουλήσει τσαμπουκάδες απέναντι στο λαό, στους μαθητές, στο εργατικό – λαϊκό κίνημα, αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα τους.

2df8108f thumbnailΠλέον καθημερινά αποδεικνύεται ότι ο λαός δεν μπορεί να έχει καμία εμπιστοσύνη στο κράτος και την κυβέρνηση, ότι ο ίδιος πρέπει μέσα από την πάλη του να επιβάλει τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας και να βάλει στην ημερήσια διάταξη τον αγώνα για ένα άλλο σύστημα Υγείας, που θα έχει στο επίκεντρο τις λαϊκές ανάγκες.

b4ca5a9f thumbnail 2Πολυτεχνείο σημαίνει αγώνας και διεκδίκηση για τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες των εργαζομένων, που ειδικά σήμερα πρέπει να διατρανωθεί περισσότερο από ποτέ. Το κίνημα έχει πείρα περίπου 130 χρόνια στην πλάτη του. Έχει σταθεί όρθιο και ξεπερνά τα διάφορα εμπόδια, νόμους, συνδικαλιστικό της ασφάλειας, χαφιέδες, διώξεις, φυλακίσεις και εξορίες. Έχει μάθει από κάθε είδους προβοκάτσιες και κάθε λογής επιθέσεις. Σήμερα, απέναντι στις ασπίδες, τα γκλομπ και τα δακρυγόνα των ματ, εμείς έχουμε ως ασπίδα το ταξικό, οργανωμένο, συνδικαλιστικό κίνημα, σηκώνουμε τις σημαίες, τα πανό και τη φωνή μας.

Γιατί νόμος για μας είναι το δίκιο του εργάτη.

Η τρομοκρατία και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης δε θα περάσει!

Τιμάμε το Πολυτεχνείο επαγρυπνώντας απέναντι στους σύγχρονους υμνητές της χούντας, σε όσους χύνουν το φασιστικό τους δηλητήριο, και αποκαλύπτουμε το ρόλο τους.

Παρ’ όλο που καταδικάστηκε η εγκληματική, φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, το σίγουρο είναι ότι δεν ξεμπερδέψαμε μαζί τους. Μόνο φασιστικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι απειλές και οι προειδοποιήσεις καταστολής, που με μπόλικη χυδαιότητα ακούγονται από στελέχη της κυβέρνησης και τα παπαγαλάκια της, σχετικά με τις σημερινές μας εκδηλώσεις.

Γιατί ο φασισμός δε θα πεθάνει μόνος. Ο λαός με την πάλη του θα τον τσακίσει!

fb47f724 thumbnail 7Τιμάμε και φέτος την εξέγερση του Πολυτεχνείου για τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα του που είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οξύνονται οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις στη γειτονιά μας, με την κατάσταση να μυρίζει μπαρούτι. Η πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών κάνει θρύψαλα κάθε ισχυρισμό της κυβέρνησης και των υπόλοιπων κομμάτων, που παρουσιάζουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ ως εγγυητές των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Επιβεβαιώνει ότι η τουρκική προκλητικότητα ξεδιπλώνεται στο έδαφος της στρατηγικής τους. Γκριζάρουν για τα καλά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αφού δεν αναγνωρίζουν τα χωρικά ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ελλάδας .

Τιμάμε την εξέγερση του Νοέμβρη 1973 και τα επίκαιρα μηνύματα του πολυτεχνείου.

Γιατί το ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, αυτά τα τρία ταπεινά, αλλά πολύτιμα αγαθά, αυτό το σάπιο σύστημα αδυνατεί να τα εξασφαλίσει.

Όπως επίσης την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και τα σύγχρονα δικαιώματά τους.

Δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε, ό,τι τερτίπια κι αν σκαρφιστούν, όσες διώξεις κι αν κινήσουν, όσα ΜΑΤ κι αν επιστρατεύσουν.

Η προσπάθειά μας να συγκεντρώσουμε δυνάμεις ικανές να σμπαραλιάσουν τους νόμους τους, θα συνεχιστεί.

Οι ελευθερίες μας, τα δικαιώματά μας, η λειτουργία των σωματείων και των οργανώσεών μας δεν μπαίνουν σε γύψο.

Ένα είναι το σίγουρο: Ο τροχός της Ιστορίας ΔΕ γυρίζει πίσω!

Σ’ αυτόν τον αγώνα όλοι έχουμε καθήκον να είμαστε παρόντες.

Δίνουμε  αγωνιστικό, απεργιακό ραντεβού για τις 26 Νοέμβρη.

Συνεχίζουμε!”.