Ολοένα και περισσότεροι αδειούχοι εγκαταλείπουν τις τελευταίες μέρες την Κομοτηνή, ενώ η έξοδος των εκδρομέων αναμένεται να κορυφωθεί όσο θα πλησιάζουμε στον 15Αυγουστο.

Το ευχάριστο για όσους έχουν προγραμματίσει σύντομες αποδράσεις σε κοντινούς προορισμούς, είναι ότι θα ξοδέψουν λιγοστά χρήματα για τη μετακίνησή τους. Οι υπόλοιποι, δεν έχουν παρά να υπολογίσουν προσεκτικά το κόστος της βενζίνης που θα καταναλώσουν τα αυτοκίνητά τους, αλλά και το κόστος των διοδίων τελών που θα πρέπει καταβάλουν μέχρι να φτάσουν στους προορισμούς τους.

Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, καλό είναι να λάβετε υπόψη τα δεδομένα που περιγράφονται παρακάτω, ώστε να διαμορφώσετε αντίστοιχα τον προϋπολογισμό των διακοπών σας….

Εάν ο προορισμός σας δεν είναι πέρα από τη Θεσσαλονίκη, τότε ο «πονοκέφαλος» των διοδίων δε θα είναι ιδιαίτερα έντονος. Και τούτο, γιατί διασχίζοντας την Εγνατία Οδό θα συναντήσετε τους σταθμούς του Ιάσμου, της Μουσθένης και της Ανάληψης, όπου το συνολικό ύψος των διοδίων ανέρχεται σε 6,70 ευρώ (1,90+2,40 +2,40 ευρώ).

Τα… δύσκολα θα ξεκινήσουν αν προσπεράσετε τη συμπρωτεύουσα και κατευθυνθείτε προς την κεντρική ή στη νότια και νησιωτική Ελλάδα.

Στην περίπτωση που θα ακολουθήσετε την Εγνατία Οδό, με κατεύθυνση προς την Ήπειρο, τότε θα συναντήσετε τέσσερις σταθμούς διοδίων, μόνο μέχρι τα Γιάννενα. Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τους σταθμούς των Μαλγάρων, του Πολυμύλου, του Μαλακασίου και της Παμβώτιδας, όπου θα χρειαστεί να πληρώσετε συνολικά 6,90 ευρώ (1,20 + 2,40 + 2,10 + 1,20 ευρώ).

Συνεχίζοντας προς Παραμυθιά, με πιθανούς προορισμούς τις πόλεις Ηγουμενίτσα/Πάργα/Πρέβεζα ή τα νησιά Κέρκυρα/Παξοί, θα πρέπει να περάσετε από τον σταθμό διοδίων της Τύριας, όπου το αντίτιμο για Ι.Χ. αυτοκίνητο είναι 2,10 ευρώ.

Εφόσον, όμως, έχοντας φτάσει στα Γιάννενα, επιλέξετε να εισέλθετε στην Ιόνια Οδό, προκειμένου να κατευθυνθείτε προς το Αντίρριο, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι θα σταματήσετε σε άλλους τέσσερις μετωπικούς σταθμούς. Πρόκειται για τους σταθμούς διοδίων Τερόβου, Μενιδίου, Αγγελοκάστρου και Κλόκοβας, όπου το συνολικό κόστος ανέρχεται σε 12,70 ευρώ (3,15 + 3 + 3,55 + 3 ευρώ).

Σημειωτέον ότι σε πέντε εξόδους της Ιονίας Οδού λειτουργούν πλευρικά διόδια, με κόστος από 0,75 έως 2,15 ευρώ, ενώ στην περίπτωση που θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου, θα βάλετε για άλλη μια φορά το χέρι στην τσέπη, καταβάλλοντας το ποσό των 3 ευρώ.

Εφόσον ο προορισμός σας είναι κάποιο μέρος της Πελοποννήσου ή κάποιο από τα νησιά Κεφαλονιά/Ιθάκη/Ζάκυνθος, τότε η μία από τις δύο επιλογές σας θα είναι να διέλθετε από τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, όπου το κόστος για τα επιβατηγά αυτοκίνητα ανέρχεται στο ποσό των 13,50 ευρώ. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ferry boat, ώστε το κόστος να μειωθεί σχεδόν στο μισό (6,50 ευρώ).

Φτάνοντας στο Ρίο, μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την κεντρική ή τη δυτική Πελοπόννησο ή προς τα νησιά του Ιονίου, χωρίς πλέον να συναντήσετε άλλους σταθμούς διοδίων.

Αντίθετα, αν επιλέξετε να κινηθείτε επί της Εθνική Οδού Πατρών – Αθηνών, τότε θα κληθείτε να ανοίξετε και πάλι το πορτοφόλι σας, αρχής γενομένης από τον σταθμό διοδίων του Ρίου, όπου το κόστος για τα επιβατηγά αυτοκίνητα ανέρχεται σε 2,30 ευρώ. Στην πορεία και μέχρι να φτάσετε στην Κόρινθο, θα συναντήσετε τους σταθμούς του Ελαιώνα και του Ζευγολατιού, όπου τα διόδια κοστίζουν 3,30 και 2,30 ευρώ αντίστοιχα.

Αν χρειαστεί να μετακινηθείτε προς την πρωτεύουσα, θα πρέπει να υπολογίσετε τα διόδια του Ισθμού και της Ελευσίνας (1,80 και 2,10 ευρώ αντίστοιχα).

Σε άλλη περίπτωση, αν εισέλθετε στην Εθνική Οδό Κορίνθου – Καλαμάτας/Σπάρτης, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι λειτουργούν συνολικά εννιά σταθμοί διοδίων, έξι μετωπικοί και τρεις πλευρικοί. Στους μετωπικούς σταθμούς Σπαθοβουνίου, Νεστάνης και Γέφυρας Μάναρη τα κόστη είναι 2,55 ευρώ, 2,40 ευρώ και 1,95 ευρώ αντίστοιχα. Στη διαδρομή προς Καλαμάτα υπάρχουν ακόμη οι μετωπικοί σταθμοί Βελιγοστής και Καλαμάτας, με αντίτιμο 1,25 και 1,90 ευρώ, ενώ στη διαδρομή προς Σπάρτη θα σταματήσετε στα μετωπικά διόδια Πετρίνας, όπου θα χρειαστεί να καταβάλετε 2,90 ευρώ. Στους τρεις πλευρικούς σταθμούς διοδίων, το κόστος κυμαίνεται μεταξύ 0,45  και 0,75 ευρώ.

Επιστρέφοντας πάλι στη Θεσσαλονίκη, ας δούμε τα κόστη των διοδίων για όσους σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν την Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης. Να σημειωθεί ότι σε όλο το μήκος του αυτοκινητόδρομου λειτουργούν 11 σταθμοί μετωπικών και 19 σταθμοί πλευρικών διοδίων.

Αν η διαδρομή σας θα είναι μέχρι τη Λάρισα, με πιθανούς προορισμούς πόλεις της Θεσσαλίας ή τα νησιά των Σποράδων, τότε θα περάσετε από τέσσερις ή πέντε σταθμούς διοδίων και συγκεκριμένα από τους σταθμούς Μαλγάρων (1,20 ευρώ), Κλειδιού (2,20 ευρώ), Λεπτοκαρυάς (3,20 ευρώ), Μακρυχωρίου (2,50 ευρώ) ή και Μοσχοχωρίου (4 ευρώ). Ενδιάμεσα υπάρχουν έξι πλευρικοί σταθμοί διοδίων, που, αν χρειαστεί να τους χρησιμοποιήσετε, θα πληρώσετε από 0,70 έως 1,80 ευρώ.

Κατευθυνόμενοι προς τη Λαμία, θα συναντήσετε επίσης τους μετωπικούς σταθμούς διοδίων Πελασγίας και Μαυρομαντήλας, όπου το κόστος διέλευσης ανέρχεται σε 3,50 ευρώ και 1,90 ευρώ αντίστοιχα. Αν επιλέξετε να «ανηφορίσετε» προς τον Μπράλο, με προορισμό την Άμφισσα, την Ιτέα, τους Δελφούς ή και τη Νάυπακτο, θα πρέπει να υπολογίσετε επιπλέον 0.60 ευρώ για τα πλευρικά διόδια.

Συνεχίζοντας, όμως, την πορεία σας με κατεύθυνση προς την Αθήνα, θα χρειαστεί ακόμη να σταματήσετε στους σταθμούς Αγίας Τριάδας, Τραγάνας, Θήβας και Αφιδνών, καταβάλλοντας συνολικά το ποσό των 12,75 ευρώ (1,75 + 3,85 + 3,85+ 3,30 ευρώ).

Τέλος, αν από την Αττική θελήσετε να κατευθυνθείτε προς την Πελοπόννησο, ετοιμαστείτε να καταβάλλετε 2,10 ευρώ στον σταθμό διοδίων της Ελευσίνας και 1,8 ευρώ στον σταθμό διοδίων του Ισθμού, καθώς και – κατά περίπτωση – τα ποσά που παρουσιάστηκαν παραπάνω για τη διέλευση από τους σταθμούς διοδίων της Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών και της Εθνικής Οδού Κορίνθου – Καλαμάτας/Σπάρτης.

Φυσικά, το όποιο ποσό αντιστοιχεί στον προορισμό που θα επισκεφτείτε, θα πρέπει να προϋπολογιστεί εις διπλούν στα έξοδα των διακοπών, δεδομένου ότι τους ίδιους σταθμούς διοδίων θα συναντήσετε και κατά την επιστροφή σας.