Αναβρασμός επικρατεί στις φοιτητικές εστίες της Κομοτηνής, μετά από την απόφαση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ να προχωρήσει στην ανάθεση σε ιδιώτη των υπηρεσιών σίτισης που παρέχονται στη λέσχη της Πανεπιστημιούπολης.

Το νέο καθεστώς ξεκίνησε ήδη να ισχύει, με βραχυχρόνιες απευθείας αναθέσεις, ενώ ο βασικός διαγωνισμός, μέσω του οποίου θα γίνει ανάθεση για ένα έτος, θα διενεργηθεί ηλεκτρονικά την Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου. Η εκτιμώμενη δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 428.097,60 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Ο ανάδοχος που θα προκύψει, θα αναλάβει την προετοιμασία – παρασκευή και την παροχή γευμάτων για τη σίτιση των δικαιούχων φοιτητών από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Μαρτίου 2020, με εξαίρεση τα χρονικά διαστήματα που αφορούν στις διακοπές του Πάσχα, του καλοκαιριού και των Χριστουγέννων.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στην προκήρυξη, ο ανάδοχος θα υποχρεούται να παρέχει δωρεάν σίτιση σε 700 δικαιούχους φοιτητές. Για το σκοπό αυτό, προβλέπεται η παραχώρηση χωρίς αντάλλαγμα της χρήσης των χώρων της λέσχης της Πανεπιστημιούπολης (κουζίνες – εστιατόρια). Τα δε έξοδα λειτουργίας του εστιατορίου, όπως ΔΕΗ, φυσικό Αέριο/πετρέλαιο, ΔΕΥΑΚ, θα βαρύνουν το ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Υπάρχει επίσης η πρόβλεψη ότι η σίτιση των δικαιούμενων δωρεάν σίτισης θα γίνεται με την επίδειξη της ειδικής ταυτότητας, με την οποία θα εφοδιαστούν οι φοιτητές από τη Γραμματεία της Εστίας. Αφού θα ελέγχονται οι ανωτέρω ταυτότητες, θα καταχωρούνται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή τον οποίο υποχρεούται να διαθέτει ο ανάδοχος και οι σχετικές εγγραφές θα παραδίδονται καθημερινώς στη Γραμματεία της Εστίας.

Οι παραπάνω εξελίξεις προκαλούν αντιδράσεις στους κόλπους των φοιτητών, με τον Σύλλογο Οικότροφων (ΣΟΦΕΚ), μετά από γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, να προγραμματίζει σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της λέσχης. Συγκεκριμένα, οι οικότροφοι φοιτητές αποφάσισαν:

  • Να προβούν σε μονοήμερη κατάληψη του γραφείου του ΙΝΕΔΙΒΙΚ Κομοτηνής της Δευτέρα 21 Ιανουαρίου, και την ίδια ημέρα να κάνουν ενημερώσεις στη Λέσχη και στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής
  • Να προβούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο του Δ.Π.Θ., ζητώντας να πάρει ξεκάθαρη θέση η διοίκηση του Ιδρύματος
  • Να αναρτήσουν πανό με τα αιτήματα του Συλλόγου και να αποστείλουν σχετικό δελτίο τύπου
  • Να πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση μετά το πέρας της εξεταστικής για την αποτίμηση των δράσεων και τον επανασχεδιασμό τους.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο της παράταξης Contra, που υπερψηφίστηκε από τη γενική συνέλευση του Συλλόγου Οικότροφων των Φοιτητικών Εστιών Κομοτηνής, περιλαμβάνονται τα εξής αιτήματα:

  • Καμία ιδιωτικοποίηση της λέσχης. Έξω οι εργολάβοι.
  • Άμεση επαναπρόσληψη των εργαζόμενων της λέσχης. Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και όχι δεκαήμερες συμβάσεις.
  • Άμεση επίλυση των ζητημάτων της εστίας/ λέσχης
  • Δημόσια και Δωρεάν σίτιση για όλους
  • Αύξηση των μερίδων

Μεταξύ άλλων, οι οικότροφοι φοιτητές καταλογίζουν στο ΙΝΕΔΙΒΙΜ ότι «παρά τις φρούδες ανακοινώσεις του, στις οποίες δεσμευόταν πως δεν θα αλλάξει κάτι, παρά επίσης της κατηγορηματικές δηλώσεις του υπουργού παιδείας πως ό.τι ακούγαμε ήταν ψέματα για να γίνεται αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ, παρά και την εκ νέου δέσμευση του προέδρου του σε φοιτητές των εστιών και στις πρυτανικές αρχές πως θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του, προχώρησε σε διαγωνισμούς για τις λέσχες σίτισης που διαχειρίζεται σε όλη την Ελλάδα. Μέχρι την πραγματοποίηση των διαγωνισμών προχώρησε σε ανάθεση «δια του κατεπείγοντος» σε εργολάβους που αναλαμβάνουν όλο το πακέτο της σίτισης (προμήθεια, παρασκευή, διανομή). Στην λέσχη μας η συγκεκριμένη ανάθεση διαρκεί μέχρι τις 19/01 ενώ ο διαγωνισμός για την λέσχη ανακοινώθηκε σήμερα το πρωί και θα πραγματοποιηθεί στης 26/02. Όλα τα παραπάνω είχαν για αρχή ως αποτέλεσμα την απόλυση πέντε εργαζομένων. Επιπλέον η λέσχη δεν άνοιξε για δύο μέρες ενώ οι μερίδες έχουν μειωθεί, και συχνά το μεσημεριανό φαγητό διανέμεται και το απόγευμα».

Για τις συνέπειες της λειτουργίας του λέσχης σίτισης από ιδιώτη, οι φοιτητές εκτιμούν ότι θα είναι άμεσα αρνητικές και σημειώνουν: «Η ανάγκη κερδοσκοπίας από την σίτιση υποβαθμίζει την ποιότητα του φαγητού. Παράλληλα, η ίδια η σύμβαση μιλά για κάρτες σίτισης και μηχάνημα όπου ελέγχονται, ενώ όσοι δεν έχουν πληρώνουν 3 ευρώ τη μερίδα. Οι μερίδες επίσης μικρότερες, καθώς και οι «πολυτέλειες» της δεύτερης και τρίτης μερίδας κομμένες. Για να το κωδικοποιήσουμε απλά και ξάστερα, «κάτω λέσχη». Επίσης ήδη είχαμε τις πρώτες απολύσεις ενώ βλέπουμε καθημερινά την αυστηρή επιτήρηση στους εργαζομένους στα όρια μπούλινγκ. Η συγκεκριμένη απαράδεκτη κατάσταση μόνο θα χειροτερεύει».

Τέλος, επισημαίνουν ότι «δεν είναι ούτε η πρώτη, αλλά ούτε και η τελευταία φορά που βλέπουμε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια άρσης του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα των φοιτητικών παροχών. Από τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά μέχρι τις κάρτες σίτισης στην Ξάνθη, η διαδικασία είναι γνωστή. Στοχεύει στην μετακύληση του κόστους σπουδών στις πλάτες μας, την υποβάθμιση της φοιτητικής μας καθημερινότητας. Στην εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών και στην άρση των κεκτημένων το φοιτητικού κινήματος. Μπροστά σε αυτά ο Σύλλογός μας οφείλει να μην μείνει άπραγος και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του».