Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός «OCTANΟUS», σε συνεργασία με το Κέντρο Μέριμνας και Αλληλεγγύης (ΚΕΜΕΑ) του Δήμου Κομοτηνής, διοργανώνουν εκδήλωση την Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019 και ώρα 11:00 στο Α΄ ΚΑΠΗ Κομοτηνής (Φιλίππου 2-4) με τίτλο «Ας ανατρέξουμε στα γεγονότα του Μεσοπολέμου, στην Ευρώπη του χθες και του σήμερα».

posterΣτο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει προβολή της μαγνητοσκοπημένης θεατρικής παράστασης με τίτλο «INTERMEZZO» και θα ακολουθήσει συζήτηση με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και την Ευρώπη την περίοδο του Μεσοπολέμου. Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να αφυπνιστεί η μνήμη των παλαιοτέρων, να ευαισθητοποιηθούν οι νεότεροι και να αναζητηθούν πιθανές συνδέσεις του παρελθόντος με το παρόν!

Το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Πολίτες» (σκέλος 1, Ευρωπαϊκή μνήμη) όρισε για το έτος 2018 ως προτεραιότητα την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης για την περίοδο του Μεσοπολέμου. Ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός «OCTANΟUS», στο πλαίσιο του σχεδίου με τίτλο «The Day After», που εντάσσεται στο πρόγραμμα των ΕΚ «Πολίτες για την Ευρώπη», πρόσφατα ολοκλήρωσε μία σειρά υλικών που σχετίζονται με την περίοδο του Μεσοπολέμου, σε μια προσπάθεια να ευαισθητοποιήσει πολίτες από την Ιταλία, Εσθονία, Κύπρο και Ελλάδα σε ζητήματα ιστορικής παρακαταθήκης και να δημιουργήσει πιθανές συνδέσεις της εν λόγω ιστορικής περιόδου με την σημερινή εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, έξι φορείς από πέντε διαφορετικές χώρες της Ε.Ε. υλοποιούν το σχέδιο εργασίας με τίτλο “The Day After”, με στόχο να φωτίσει πτυχές του Μεσοπολέμου και να ερεθίσει την σκέψη προς τα σημερινά διακυβεύματα.