Το “WeGrow Kids Festival” Κομοτηνής, ξεκίνησε πέρυσι, όταν οι ιδέες δύο κατοίκων της περιοχής της Νέας Μοσυνούπολης (“Εκτενεπόλ”) Κομοτηνής, της Ελευθερίας Κυρέζογλου που μεγάλωσε σε αυτή, και της Χριστίνας Σόφτα που πρόσφατα μετοίκησε εκεί, έγιναν κοινό όραμα και στόχος. Βλέποντας τη δυναμική της περιοχής που ανοικοδομήθηκε ως πρότυπο και πρωτοποριακό για τα δεδομένα της εποχής οικιστικό περιβάλλον, την οραματίστηκαν ως έναν χώρο εποικοδομητικής συνάθροισης πολιτών, ως χώρο εκδηλώσεων, έκφρασης, δημιουργίας και τέχνης.

Η ιδέα του εναλλακτικού παιδικού υπαίθριου φεστιβάλ στήθηκε από την ομάδα του WeGrow, στην οποία συνέδραμαν με τη γνώση, την εμπειρία και την τεχνογνωσία τους, η Κατερίνα Καλουδοπούλου από τη Θεσσαλονίκη και ο Φίλιππος Καραπάτσιος από την Κομοτηνή, με προσεκτικά επιλεγμένα καλλιτεχνικά σχήματα και εκπαιδευτικά προγράμματα με περιβαλλοντολογική και ανθρωπιστική προσέγγιση. Πήρε όμως σάρκα και οστά, όταν ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης την υποδέχτηκε με εμπιστοσύνη και η Πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ Νατάσα Λιβεριάδου την πλαισίωσε με την αμέριστη στήριξή της.

Η διοργάνωση πήρε το όνομα WeGrow με τη διάθεση να συνυπάρξει σε μια φράση η ιστορία της περιοχής, όπου βρισκόντουσαν οι μπαξέδες των Κομοτηναίων, η παιδική ηλικία των εμπνευστών της που μεγάλωσαν, έπαιξαν και αναπτύχθηκαν εκεί, και η «καλλιέργεια» των δικών τους παιδιών σε ένα περιβάλλον ζωντανό, με ήχους και χρώματα, έκφραση και δημιουργικότητα, απελευθερωμένο από τα «ζιζάνια» της εποχής.

Το “WeGrow Kids Festival” πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι (8 και 9 Σεπτεμβρίου) στον υπαίθριο χώρο πίσω από το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο χάρη στην άψογη και αποτελεσματική συνεργασία των διοργανωτών με την ΔΚΕΠΠΑΚ, την εμπιστοσύνη που έδειξε η Πρόεδρός της στα πρόσωπά των διοργανωτών, και στην οικονομική στήριξη του φεστιβάλ, που οδήγησε στο να υλοποιηθούν οι ιδέες τους, να πάρουν σάρκα και οστά και να πραγματοποιηθεί αυτή η γιορτή τέχνης και πολιτισμού για τα παιδιά της πόλης.

Κάνοντας έναν απολογισμό της δράσης μετά το πέρας του πρώτου φεστιβάλ και δεδομένου ότι ο απόηχος του παραμένει ζωντανός και δυνατός μετά την πέρα από κάθε προσδοκία περσινή του επιτυχία, η οργανωτική ομάδα τόλμησε και φέτος να καταθέσει εκ νέου την πρόταση για την υλοποίηση του 2ου WeGrow Kids Festival, τον Σεπτέμβριο του 2019, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ’ όψιν ότι οι στόχοι που τέθηκαν με τη υλοποίηση της παραπάνω πολύπλευρης δράσης, επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

02e8507c paidiko festival 2Το φεστιβάλ με τα χαρακτηριστικά μιας παιδικής και υπαίθριας δράσης αποτελεί μια σημαντική και πρωτοπόρα για τα δεδομένα της πόλης διοργάνωση. Πρωτίστως γιατί απευθύνεται στα παιδιά, τη βάση και το μέλλον της κοινωνίας, και τους προσφέρει τη γνωριμία με ένα περιβάλλον όπου μπορούν να αναπτυχθούν πλήρως, να ανακαλύψουν πράγματα, να μοιραστούν σκέψεις, να εκφραστούν ποικιλοτρόπως.

Σημαντικό παράγοντα αποτελεί ο υπαίθριος και δωρεάν χαρακτήρας, που δίνει τη δυνατότητα εύκολης πρόσβασης σε πολλές μορφές τέχνης και εκπαιδευτικών δράσεων σε όλες τις κοινωνικές ομάδες.

Τα παιδιά της πόλης για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλήθος ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, υψηλής αισθητικής και ποιότητας, χωρίς να πληρώνουν το αντίτιμο, που για το σύνολο αυτών των δράσεων θα ήταν δυσβάσταχτο οικονομικά για τη μέση οικογένεια. Οι δράσεις του φεστιβάλ, τόσο οι περσινές, όσο και αυτές που προτάθηκαν για το φετινό εμπλουτισμένο πρόγραμμα, αλλά ακόμη και η ίδια η διοργάνωσή του, προσφέρουν έναν εναλλακτικό τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς με σεβασμό για τον συνάνθρωπο και το περιβάλλον, με συμμετοχικότητα, αλληλεγγύη και εθελοντισμό.

Μεγάλος αριθμός κατοίκων της περιοχής δούλεψε στην περσινή διοργάνωση προσφέροντας εθελοντική εργασία για τον καλλωπισμό του χώρου, καθώς επίσης και άλλοι φορείς της πόλης που ασχολούνται με τον εθελοντισμό απάντησαν αμέσως θετικά στο κάλεσμα για συνεργασία, με αποτέλεσμα να καθαριστεί, να ομορφύνει, να γεμίσει χρώμα και να πάρει ζωή η συγκεκριμένη γειτονιά. Πολλοί επισκέπτες που επισκέπτονταν για πρώτη φορά την περιοχή, εντυπωσιάζονταν με τις προδιαγραφές του χώρου και τον τρόπο που αναδείχθηκε μέσα από τις δράσεις. Το φεστιβάλ πρόσφερε τη δυνατότητα σε επαγγελματίες και συλλόγους της πόλης, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά για συμμετοχή αφιλοκερδώς, να προσφέρουν τις γνώσεις τους και τον χρόνο τους για να πλαισιωθεί το πρόγραμμα του φεστιβάλ με αξιόλογα εκπαιδευτικά καλλιτεχνικά και αθλητικά προγράμματα που αποτελούν το αντικείμενο εργασίας ή ενασχόλησής τους.

Η φετινή πρόταση πλαισιώνεται από ένα πλούσιο και ενδιαφέρον καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα και πρόκειται να στηθεί στον ίδιο χώρο το τριήμερο 6-8 Σεπτεμβρίου 2019.