Κομισιόν: “Τα νησιά έχουν Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη”

Καταλυτική απάντηση του "ΥΠΕΞ" της Ε.Ε. Γιοσέπ Μπορέλ στον Ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Κεφαλογιάννη.
120202064_10158039963168173_7832255460748857580_o
Ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης με δύο Ερωτήσεις που είχε απευθύνει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είχε ζητήσει να πληροφορηθεί τη θέση της αναφορικά με τις πρόσφατες συνεχείς προκλητικές και επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας που κλιμάκωσαν επικίνδυνα την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η καταλυτική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δια του Αντιπροέδρου και Ύπατου Εκπροσώπου για την Εξωτερική Πολιτική, Γιοσέπ Μπορέλ, δεν είναι απλά καταδικαστική για τις προκλητικές και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, αλλά αποτελεί ισχυρό ράπισμα στην επεκτατική τουρκική πολιτική η οποία αντιβαίνει στα συμφέροντα, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην απάντησή του ο Ύπατος Εκπρόσωπος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι:
  • “Αποτελεί κυρίαρχη επιλογή της Ε.Ε. η προσχώρηση στις Διεθνείς Συνθήκες, όπως η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που η Τουρκία δεν έχει ούτε υπογράψει ούτε κυρώσει”.
  • “Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε. στα χωρικά τους ύδατα, στα κυριαρχικά τους δικαιώματα στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά”.
Όσον αφορά το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας, ο Γιοσέπ Μπορέλ δηλώνει ότι αυτό “παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας, και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη”.
Αναλυτικά οι απαντήσεις του Ύπατου Εκπροσώπου
“Ενώ η προσχώρηση στις διεθνείς συνθήκες αποτελεί κυρίαρχη επιλογή, η ΕΕ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το δίκαιο της θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ στα χωρικά τους ύδατα και τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά. Δυστυχώς, οι κλιμακούμενες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση, έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της ΕΕ, τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών μελών της ΕΕ και το διεθνές δίκαιο και πρέπει να τερματιστούν. Ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να εξετάζονται μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων καλή τη πίστει. Δυστυχώς, η κλιμάκωση των μονομερών ενεργειών της Τουρκίας, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση, αντιβαίνει στα συμφέροντα της ΕΕ, στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ και στο διεθνές δίκαιο και πρέπει να τερματιστεί. Όσον αφορά το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο θάλασσα, στις 12 Δεκεμβρίου 2019, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο[1] υπογράμμισε ότι παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να επιφέρει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood