Κοινοβουλευτική Αναφορά του Ιλχάν Αχμέτ για τη μηδενική ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης

Κοινοβουλευτική Αναφορά προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σχετικά με την ανακοίνωση-καταγγελία της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης που αφορά στη μηδενική ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης κατά το τελευταίο συμβούλιο μεταθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., κατέθεσε ο Βουλευτής Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ιλχάν Αχμέτ. 
ΙΛΧΑΝ ΟΚ

“Σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης «υφίστανται αποφάσεις που οδηγούν στην “αδρανοποίηση” των διατάξεων του Κώδικα Μεταθέσεων με απώτερο στόχο προφανώς την κατάργησή του και την επιστροφή στο παρελθόν». Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα πάντα με το  συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών στην Ροδόπη, «ενώ στην Αττική υπηρετεί στην πραγματικότητα το 49% και άνω της συνολικής δύναμης των αστυνομικών της χώρας, εξαιτίας συγκεκριμένων επιλογών δεν είναι ποτέ εφικτή η αξιοκρατική και ορθολογική του αξιοποίηση», τονίζει ο Βουλευτής, και συνεχίζει: Ενδεικτικά αναφέρονται τα οξυμένα τοπικά προβλήματα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, καθώς από τις 494 συνολικά οργανικές θέσεις χαμηλόβαθμου αστυνομικού προσωπικού, οι 98 είναι κενές ενώ 44 ακόμη είναι αποσπασμένοι στην ΕΥΠ, στη ΓΕΠΕΑΔΑΜΘ, κ.α., και επομένως επί της ουσίας καλούνται να ανταπεξέλθουν στα αστυνομικά τους καθήκοντα 142 λιγότεροι αστυνομικοί από όσους το οργανόγραμμα της Δ.Α. Ροδόπης τους προβλέπει”.

Ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βουλευτή Ροδόπης στην οποία είναι προσαρτημένη και η επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης: 

“Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη | Θέμα: «Αδρανοποίηση» των διατάξεων του Κώδικα Μεταθέσεων, άμεση κάλυψη κενών οργανικών θέσεων στην Δ.Α. Ροδόπης.

Κύριε Υπουργέ. Σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης «υφίστανται αποφάσεις που οδηγούν στην “αδρανοποίηση” των διατάξεων του Κώδικα Μεταθέσεων με απώτερο στόχο, προφανώς, την κατάργησή του και την επιστροφή στο παρελθόν». Αυτό συμβαίνει γιατί σύμφωνα πάντα με το  συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών στην Ροδόπη, «ενώ στην Αττική υπηρετεί στην πραγματικότητα το 49% και άνω της συνολικής δύναμης των αστυνομικών της Χώρας, εξαιτίας συγκεκριμένων επιλογών δεν είναι ποτέ εφικτή η αξιοκρατική και ορθολογική του αξιοποίηση». Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τα οξυμένα τοπικά προβλήματα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, γνωρίζοντάς σας ότι από τις 494 συνολικά οργανικές θέσεις χαμηλόβαθμου αστυνομικού προσωπικού της Δ.Α. Ροδόπης, οι 98 εξ΄ αυτών  είναι κενές και  ότι  επί της ουσίας καλούνται να ανταπεξέλθουν στα αστυνομικά τους καθήκοντα με 142 (ήτοι 29%) λιγότερους Αστυνομικούς από αυτούς που το οργανόγραμμά τους προβλέπει ότι χρειάζονται για να λειτουργούν εύρυθμα οι Αστυνομικές Υπηρεσίες και να απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Ροδόπης ποιοτική αστυνόμευση. Κατόπιν αυτών με την παρούσα αναφορά μου, ζητώ να μεριμνήσετε για την άμεση κάλυψη των κενών των οργανικών θέσεων στην Δ.Α. Ροδόπης, επισυνάπτοντας την σχετική επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης με το σύνολο των αιτημάτων τους. Ο αναφέρων βουλευτής Ιλχάν Αχμέτ”.

Η επιστολή της Ένωσης των Αστυνομικών προς τον Βουλευτή:

“Κύριε Βουλευτά.

Η Ένωσή μας, ως θεματοφύλακας της αξιοπρέπειας των μελών της, αλλά και ως συμπαραστάτης στις αγωνίες, στα προβλήματα και στον καθημερινό τους αγώνα για μια αποτελεσματική Ελληνική Αστυνομία, ζητά από σας να ανταποκριθείτε στο ρόλο σας και αναλαμβάνοντας την ευθύνη που σας αναλογεί, έναντι και των πολιτών της περιφερείας σας, να λάβετε σχετικές πρωτοβουλίες άσκησης πίεσης τόσο προς το πολιτικό σας κόμμα όσο και προς την Κυβέρνηση, η οποία έχει και την τελική ευθύνη για ό,τι μας αφορά και μας πληγώνει. Ο νομός μας, η γη που μας γέννησε και μας έθρεψε, η πατρίδα μας δικαιούται μια αστυνομία αντάξια των προσδοκιών όλων μας. Με όλο το σεβασμό, λοιπόν, προς το λειτούργημα που επιτελείτε, απευθυνόμαστε προς εσάς για να σας καταστήσουμε κοινωνό της αγανάκτησης που μας έχει κυριεύσει το τελευταίο διάστημα, λόγω ορισμένων αδικαιολόγητων έως και λανθασμένων επιλογών της Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Πολιτικής και Φυσικής. Αναφερόμαστε ειδικότερα, σε αποφάσεις που αφορούν στην «αδρανοποίηση» των διατάξεων του Κώδικα Μεταθέσεων, με απώτερο στόχο, προφανώς, την κατάργησή του και την επιστροφή στο παρελθόν. Τότε που επικρατούσε η κεκαλυμμένη λογική του ρουσφετιού, η αυθεντία της διοίκησης και η παντοκρατορία του ενός ανδρός σοφού… Βασιζόμενοι σε ένα τεράστιο ψέμα που διακινείται σκοπίμως και σπιλώνει την υπόληψη των συναδέλφων μας, κάποιοι επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η ενδεδειγμένη (;) κατ’ αυτούς, πολιτική, προσκρούει δήθεν σε συντεχνιακές «αντιστάσεις» που αποτρέπουν  τον εξορθολογισμό της κατανομής των αστυνομικών δυνάμεων και άρα, τη συνολική απόδοση της Ελληνικής Αστυνομίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζεται ότι στην Αττική, όπου καταγράφεται όπως λένε, το 65% της εγκληματικότητας, υπηρετεί μόνο το 36% της αστυνομικής δύναμης, ενώ στην επαρχία, όπου υποτίθεται δεν υπάρχει ανομία, υπηρετεί ο μεγαλύτερος όγκος, ήτοι το 64%. Λασπολογώντας ασύστολα, αποκρύπτουν, φυσικά,  ότι στην Αττική υπηρετεί το 49% και άνω της συνολικής δύναμης, αλλά εξαιτίας συγκεκριμένων επιλογών, δεν είναι ποτέ εφικτή η αξιοκρατική και ορθολογική της αξιοποίηση.

Κύριε Βουλευτά,

Η αλήθεια είναι ότι ανέκαθεν το συνδικαλιστικό μας κίνημα αγωνίζεται για τη βέλτιστη προσφορά του αστυνομικού προσωπικού τόσο σε τοπικό όσο και εθνικό επίπεδο. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε τα οξυμένα τοπικά προβλήματα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης    γνωρίζοντάς σας ότι από τις 494 συνολικά οργανικές θέσεις χαμηλόβαθμου αστυνομικού προσωπικού της Δ.Α. Ροδόπης, οι 98 εξ΄αυτών  είναι κενές. Εάν σε αυτόν τον αριθμό προστεθούν οι 44 συνάδελφοί μας οι οποίοι έχουν αποσπαστεί προς ενίσχυση Υπηρεσιών ως κάτωθι: 10 σε άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας ( 8 αδαπάνως για υπηρεσιακούς λόγους +2 με δαπάνες για υπηρεσιακούς λόγους) ,  25 στη ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ., 05 στην Ε.Υ.Π., 02  στο Τμήμα Εξωτερικής Φρουράς Κράτησης Κομοτηνής , 01 στην ΓΔΠΕΕ/ ΥΠ.ΑΣΦ.ΜΚΠΟΛ.ΠΡ. και 01 στο Α.Ε.Α. , τότε θα διαπιστώσετε  ότι καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε στα αστυνομικά μας καθήκοντα με 142 (ήτοι 29%) λιγότερους Αστυνομικούς από αυτούς που το οργανόγραμμά μας προβλέπει ότι χρειάζονται για να λειτουργούν εύρυθμα οι Αστυνομικές μας Υπηρεσίες και να απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Ροδόπης ποιοτική αστυνόμευση. Επιπρόσθετα έχει σημασία να επισημάνουμε ότι οι συνταξιοδοτήσεις χαμηλόβαθμου  αστυνομικού προσωπικού κατά τα τρία τελευταία έτη ανέρχονται σε δεκαεπτά (17) και αναμένεται μεγάλος αριθμός συνταξιοδοτήσεων κατά το έτος 2024 .

ΟΠΟΤΕ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ .

Όμως πέραν της αναγκαιότητας κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων, ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα αποτελεί το φαινόμενο της μη ορθολογικής διαχείρισης του υπάρχοντος αστυνομικού προσωπικού.

Παρατηρείται δηλαδή το δυσάρεστο φαινόμενο να αιμορραγούν Μάχιμες Υπηρεσίες για να ενισχύονται Επιτελικές Υπηρεσίες , οι οποίες λειτουργούν τελικά με προσωπικό επιπλέον του αριθμού των οργανικών τους θέσεων, με όσα αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να επιφέρει αυτό το φαινόμενο τόσο στα εργασιακά δικαιώματα των μελών μας που απομένουν να  υπηρετούν στις Μάχιμες Υπηρεσίες, όσο και στην ποιότητα της επαρκούς αστυνόμευσης του Νομού Ροδόπης.

Α) Σας αναφέρουμε λοιπόν ότι η Δ.Α. Ροδόπης καλείται να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, ήτοι: 

1) η διαχείριση του φαινομένου των αυξημένων ροών εισόδου – διακίνησης παράνομων μεταναστών στη Χώρα, καθότι είμαστε όμοροι του Ν. Έβρου που αποτελεί την κύρια πύλη εισόδου αυτών

2) η ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας (κλοπές, διαρρήξεις κ.λ.π.)

3) η έξαρση της χρήσης – διακίνησης ναρκωτικών

4) η ύπαρξη ισχυρών πυρήνων – οργανώσεων του αναρχικού- αντεξουσιαστικού χώρου

5) η ύπαρξη μεγάλης παραλιακής ζώνης η οποία κατά τους θερινούς μήνες παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα και εκ των πραγμάτων χρήζει αυξημένης ανάγκης αστυνόμευσης

6) η πολυπολιτισμικότητα του πληθυσμού, η οποία επιφέρει αύξηση της εγκληματικότητας , καθώς και φαινομένων – περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

7) η ύπαρξη πλήθους στόχων αστυνομικού ενδιαφέροντος εξαιτίας  του γεγονότος πως η Κομοτηνή είναι  η έδρα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης-  της Π.Ε. Ροδόπης – του Εφετείου Θράκης -του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στο οποίο φοιτούν περίπου 12.500 φοιτητές – της ΓΕ.Π.Α.Δ.Α.Μ.Θ. –  της Σχολής Αστυφυλάκων – του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής –  των δύο Ταξιαρχιών ( ΧΧΙ Τ.Θ.Τ. και 29ης ΤΑΞ.ΠΖ.) – του Γενικού Τουρκικού Προξενείου – του Γενικού Καταστήματος Κράτησης

8) η  από 09-09-2013   λειτουργία του Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας, που αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου επισκεπτών ανάμεσα στα επτά σημεία της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. και καλείται να ανταπεξέλθει στη διαχείριση αριθμού επισκεπτών πάνω από το 40% του συνόλου των αφιξοαναχωρήσεων που σημειώνονται  σε επίπεδο Περιφέρειας και παρόλα αυτά η εν λόγω Υπηρεσία, σας ενημερώνουμε ότι είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένη σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σας καλούμε να τα αναδείξετε από την πλευρά σας, ώστε να ληφθούν υπόψη σφαιρικά, με το γενικότερο σχεδιασμό επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων του αστυνομικού σώματος, και για τα οποία το συνδικαλιστικό μας κίνημα έχει συγκεκριμένες προτάσεις.

Β) Εφόσον προβάλλεται επιτακτικά η ανάγκη ορθολογικής αξιοποίησης της υπάρχουσας αστυνομικής δύναμης, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν προωθηθούν ταυτόχρονα ριζικές αλλαγές σε όλο το αστυνομικό οικοδόμημα. Επιγραμματικά, θέτουμε υπόψη σας τις προτάσεις της Ομοσπονδίας μας, όπως είναι η οριοθέτηση ενός νέου δόγματος εσωτερικής ασφάλειας με επαναπροσδιορισμό του ρόλου της αστυνομίας και απεμπλοκή αυτής από τα ξένα, προς την αποστολή της, έργα, η  νέα οργανωτική διάρθρωση των υπηρεσιών,, η επαναφορά των 6.700 κενών οργανικών θέσεων που καταργήθηκαν με τον ν. 4249/2014, οι προσλήψεις Αστυφυλάκων μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση της ηλικιακής γήρανσης του προσωπικού, η λειτουργία νέων υπηρεσιών να μη βασίζεται στην ανακύκλωση του υπάρχοντος προσωπικού, η οριοθέτηση του βαθμολογίου – καθηκοντολογίου, η διαρκής εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, η αξιοκρατία στην ανάδειξη των ηγετικών στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, η αναθεώρηση του συστήματος κρίσεων – προαγωγών, η λογοδοσία της διοίκησης, η θέσπιση πειθαρχικών μέτρων σε περιπτώσεις αυθαιρεσίας στελεχών αυτής, η υιοθέτηση των αρχών της σύγχρονης διοίκησης (management) κλπ.

Κύριε Βουλευτά,

Οι κακές αποφάσεις που λαμβάνονται στον τομέα της ασφάλειας, τα τελευταία χρόνια, όπως γνωρίζετε, έχουν δυστυχώς και τραγικές συνέπειες. Δεν είναι μόνο το έλλειμμα ασφαλείας εξαιτίας της εγκληματικότητας. Είναι και τα θύματα που αυτή αφήνει πίσω της, πολίτες και αστυνομικούς.  Θα ήταν δε άχαρο και προσβλητικό για την κοινωνία μας, να μην επισημάνουμε και αυτήν την διάσταση, όσο κι αν εστιάζουμε σε πολλά άλλα σημαντικά προβλήματα, συνυφασμένα με τον αργό θάνατο της αστυνομίας, όπως:

-η μη εφαρμογή των διατάξεων του π.δ. 45/2008 περί Υγιεινής και Ασφάλειας της εργασίας,

-η μη θεσμοθέτηση της επικινδυνότητας του λειτουργήματος,

-η  καταστρατήγηση των διατάξεων που αφορούν στην προστασία του θεσμού της οικογένειας και της μητρότητας- πατρότητας και άλλες πρόνοιες που έχουν θεσπιστεί για το αστυνομικό προσωπικό, όπως ισχύει και στο λοιπό δημόσιο τομέα σε περιπτώσεις μεταθέσεων, αποσπάσεων και λοιπών υπηρεσιακών μεταβολών.

Με βάση όλα αυτά τα δεδομένα, φρονούμε ότι επιτέλους πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους σας οι δέουσες πρωτοβουλίες, ώστε, στο πλαίσιο της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής και της ακρόασης επιστημονικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών φορέων, να σηματοδοτηθεί μια νέα πορεία στη λήψη αποφάσεων για τα ζητήματα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας τόσο τοπικά στο νομό μας όσο και συνολικά στην ελληνική επικράτεια.

Είναι αδιανόητο να εξαγγέλλονται από τηλεοράσεως αποφάσεις για τη λειτουργία μιας νέας αστυνομίας, πιο αποτελεσματικής και πιο σύγχρονης, με μαγικές συνταγές, του τύπου μαζικών μετακινήσεων από και προς Υπηρεσίες, χωρίς ουσιαστική μελέτη για τις υπάρχουσες δυνάμεις και τις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν ανά περιοχή και αντικείμενο επιχειρησιακών δράσεων.

Αποτελεί «ύβρι» κατά της αστυνομίας και κατά της κοινωνίας αυτή η τόσο ρηχή, πλην όμως, υπερφίαλη προσέγγιση, ενός τόσο ζωτικού για την ασφάλεια της χώρας, θεσμού!

Κύριε Βουλευτά,

Σας καλούμε να απορρίψετε τις ανεύθυνες αιτιάσεις κατά του αστυνομικού προσωπικού, πολλώ δε  μάλλον κατά των εκπροσώπων του, ότι δήθεν αυτοί ευθύνονται για την αποδιοργάνωση της αστυνομίας. Άλλοι ευθύνονται για την έλλειψη προσωπικού και την αδυναμία αξιοκρατικής του αξιοποίησης. Γι’ αυτό αναζητούν «το τέλειο άλλοθι» για τις δικές τους ευθύνες.

Καλούμε τέλος, μέσω υμών, και την Ηγεσία τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αποδείξουν ότι πραγματικά αντιλαμβάνονται τα τοπικά προβλήματα και αφουγκράζονται τη βάση του αστυνομικού σώματος που πραγματικά αγωνιά για το αγαθό της ασφάλειας της κοινωνίας.

Με εκτίμηση

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΖΑΤΖΑΝΑ Σταυρούλα

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΟΥΜΑΝΙΔΗΣ Νικόλαος”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood