“Σχήμα συνεργασίας” με τη μορφή “3+1” διαμορφώνουν Ελλάδα-Κύπρος και Ισραήλ, κατά τη συνάντηση των ηγετών των τριών χωρών την ερχόμενη Τετάρτη στην Ιερουσαλήμ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

pompeoΟι τρεις χώρες και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με μια σύντομη κοινή δήλωση, αναμένεται να θέσουν τις βάσεις – όπως θα τονίζουν – για μια στρατηγική συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας, της περιφερειακής σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, καθώς δεδομένη θεωρείται η βούληση της Ουάσιγκτον να ενισχύσει πολιτικά και όχι μόνο τον άξονα που έχουν δημιουργήσει Αθήνα-Λευκωσία και Τελ Αβίβ. Η σύντομη κοινή διακήρυξη αναμένεται να αποστέλλει έμμεσο πλην όμως σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, καθώς αναμένεται να αναφέρει – με μια περίπλοκη διατύπωση που τώρα διαμορφώνεται – πως θα υπερασπίζει την άμυνα του άξονα απέναντι σε τρίτους. Αλέξης Τσίπρας, Νίκος Αναστασιάδης και Μπέντζαμιν Νετανιάχου (ο οποίος έχει εκλογές στη χώρα του στις 9 Απριλίου), θα συζητήσουν με τον Μάικ Πομπέο τη συγκρότηση της στρατηγικής δομής ασφαλείας που προγραμματίζουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για την περιοχή.

Στην Αττάλεια ο Κατρούγκαλος

Υπ’ αυτό το πρίσμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία, την επομένη της συνάντησης της Ιερουσαλήμ. Ο Γιώργος Κατρούγκαλος θα συνοδεύσει την Τετάρτη τον Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ, και εν συνεχεία με το κυβερνητικό αεροσκάφος θα μεταβεί στην Αττάλεια όπου θα συναντηθεί επισήμως με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η επίσημη ατζέντα περιλαμβάνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό και τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, παρά τις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας και τις δηλώσεις Ερντογάν που ρίχνουν «λάδι στη φωτιά». Είναι όμως σαφές ότι τους δυο άνδρες θα απασχολήσουν και τα αποτελέσματα της συνάντησης της Ιερουσαλήμ, δεδομένης της σκληρής αντιπαράθεσης Ερντογάν – Νετανιάχου, αλλά και των δύσκολων σχέσεων της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον.