Το έντονο ενδιαφέρον των νέων που την παρακολούθησαν, απέσπασε η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι φοιτητικές Οργανώσεις της Τομεακή Οργάνωση Ροδόπης της ΚΝΕ, με θέμα: «Σπάμε τον “φαύλο κύκλο” της βίας – Βαδίζουμε στον δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας», με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η εκδήλωση έγινε τη Δευτέρα το απόγευμα, σε αίθουσα του τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.
Την εισαγωγική ομιλία έκανε η Βικτωρία Κούτση, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής του ΚΣ για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια. Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις και μέσα απ’ τις απαντήσεις έγιναν καλύτερα κατανοητές οι θέσεις του ΚΚΕ γύρω απ’ τις αιτίες που γεννούν τη βία κατά των γυναικών αλλά και την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να οργανωθεί ο αγώνας κάθε νέας και νέου για να πάψουν οριστικά να υπάρχουν ανισότιμες σχέσεις ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες.

Παρατίθεται απόσπασμα της ομιλίας:
«Με αφορμή και τη σημερινή εκδήλωση, η ΚΝΕ καλεί κάθε νέο και νέα που προβληματίζεται για την πολύµορφη βία κατά των γυναικών, να κάνει την οργή δύναμη για αγώνα ώστε να ανατραπούν οι οικονοµικοί και κοινωνικοί παράγοντες που ”γεννούν” τους δολοφόνους, βιαστές και κακοποιητές, διευκολύνουν τη δράση τους και αφήνουν τις γυναίκες εκτεθειµένες στην ανασφάλεια και κάθε είδους κίνδυνο.
Για να γίνει κάθε χώρος δουλειάς, σπουδών, κάθε γειτονιά και σχολείο κυψέλη αλληλεγγύης για κάθε γυναίκα, ώστε να βρει τη δύναμη και το κουράγιο να αντιπαλέψει τέτοια φαινόμενα και να παλέψει μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της.
Γιατί τον 21ο αιώνα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας, για να καλύπτουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας στην εργασία, τη μόρφωση, τη δημιουργική ζωή. Ώστε κάθε γυναίκα να ζει χειραφετημένη οικονομικά, κοινωνικά, ψυχικά. Να μην εξαρτάται από το οικογενειακό περιβάλλον, τον σύντροφο της να μην εγκλωβίζεται σε παθογόνες, διαπροσωπικές σχέσεις. […]
Οι καταδικαστέες και απαράδεκτες συμπεριφορές απέναντι στις γυναίκες, που φτάνουν μέχρι και το βιασμό, τις δολοφονίες γυναικών, αποτελούν το αποτέλεσμα- και όχι την αιτία- της ανισότιμης θέσης της γυναίκας στην ταξική κοινωνία, αποτέλεσμα των κοινωνικών διακρίσεων που βιώνουν οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής τους.
Η ανισότιμη θέση της γυναίκας στην κοινωνία αναπαράγεται με παθογόνες συμπεριφορές και μέσα στην οικογένεια. […] Εκφράζεται με αποκρουστικό τρόπο η κοινωνική παθογένεια της επιβολής της πειθαρχίας, της υποταγής και στην οικογένεια ή στη συμβίωση. […]
Το κίνητρο του δράση δεν είναι το φύλο του θύματος, αλλά η σχέση του θύματος μαζί του, η οποία διαμορφώνεται στο έδαφος των στρεβλών προτύπων για τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, τις διαπροσωπικές σχέσεις που στηρίζονται στην οικονομική και κοινωνική εξάρτηση ενός ανθρώπου από έναν άλλο στα πλαίσια του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης. […]
Η βία κάθε μορφής σε βάρος των γυναικών δεν αποτελεί μια παρέκκλιση κάποιων ατόμων ή αποτέλεσμα της ”κρίσης των ανθρώπινων αξιών, της ηθικής”, όπως μας λένε.
Η ατομική εγκληματικότητα δεν αναπτύσσεται σε ”κοινωνικό κενό”. Η δολοφονία, η σεξουαλική κακοποίηση και ο βιασμός πηγή τους έχουν το ”δίκαιο” που επιβάλλει η σημερινή εκμεταλλευτική κοινωνία, τις αξίες που εκπορεύονται από την ίδια τη φύση της […]

Οι γυναίκες όμως, έχουν βαριές ”αλυσίδες” στα πόδια, που περιορίζουν τις δυνατότητες να ξεφύγουν από μια παθογόνα, βίαιη σχέση. […] Είναι τελικά η βία της εργοδοσίας και του κράτους, το συνολικό τσάκισμα της εργασιακής, της οικογενειακής, της προσωπικής μας ζωής, η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής μας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, της μητρότητας.
Όσο οι όροι της ζωής και της δουλειάς μας θα επιδεινώνονται, τόσο περισσότερο οι γυναίκες θα δυσκολεύονται να σηκώσουν κεφάλι και να καταγγείλουν, να αντιπαλέψουν κάθε μορφής βία, αλλά και να απεγκλωβιστούν από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις.
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καθημερινά παλεύουμε για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, διεκδικώντας όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν στις γυναίκες τη δυνατότητα να ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε όλους τους τομείς της ζωής τους […] καθώς και μέτρα προστασίας και στήριξης των κακοποιημένων γυναικών […].
Είμαστε υπέρ της αυστηροποίησης του ποινικού πλαισίου και της ποινικής μεταχείρισης των εγκλημάτων βίας, σε κάθε μορφή τους, κατά των γυναικών, με άξονα το κίνητρο του δράστη. […] αναδεικνύουμε ότι οι όποιες αλλαγές, στην ποινική νομοθεσία δεν είναι από μόνες τους ικανές να εξασφαλίσουν την ολόπλευρη προστασία των γυναικών από τέτοια αποκρουστικά εγκλήματα. […]
Είτε οι δολοφονίες γυναικών χαρακτηριστούν γυναικοκτονίες είτε όχι, η ουσία του προβλήματος δεν αλλάζει. Τα περιστατικά δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν ριζικά αν δεν υπάρξει ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών, που εκτός των άλλων θα αποτρέπει τους δράστες να δρουν ανενόχλητοι.
Αυτές οι αναγκαίες προϋποθέσεις, όμως σκοντάφτουν στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων.[…]
Με αφορμή την παγκόσμια μέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ακούσαμε, διαβάσαμε, είδαμε πολλά… γραμμένα και ειπωμένα από αυτούς που διαμορφώνουν και ενισχύουν με την πολιτική τους τις βαριές ”αλυσίδες” των γυναικών. […]
Ανάμεσα στα άλλα επιδιώκουν να υψώσουν τείχος απέναντι στην προσπάθεια να γνωρίσουν οι νέες και νέοι τις πραγματικές αιτίες- οικονομικές και κοινωνικές- των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών και άρα το δρόμο για την εξάλειψή τους. Προσπαθούν να βομβαρδίζουν τον αναγκαίο κοινό αγώνα αντρών και γυναικών, δυσκολεύουν τη συμμετοχή των γυναικών στην κοινωνική δράση, αναπαράγοντας παλιά και ”καινούργια” κοινωνικά στερεότυπα και αντιλήψεις. […]
Η συμμετοχή στην ταξική πάλη αναπτύσσει ολόπλευρα την προσωπικότητα των νέων, μέσα σε αυτή αναπτύσσονται ανυπότακτες προσωπικότητες, κόντρα στις κυρίαρχες ”αξίες” του ατομισμού, του εγωιστικού τρόπου ζωής, την υποτίμηση ενός ανθρώπου. Καλλιεργείται η συντροφικότητα, ο αμοιβαίος σεβασμός, η ανιδιοτέλεια.
Ο συλλογικός αγώνας για τα σύγχρονα δικαιώματα των νέων στη μόρφωση, την υγεία, τη δουλειά, τη ζωή είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας απέναντι στα φαινόμενα της πολύμορφης βίας κατά των γυναικών.
Καλούμε κάθε νέα και νέο που αγανακτεί να παλέψει για να σπάσει ο ”φαύλος κύκλος” της βίας κατά των γυναικών, βαδίζοντας μαζί μας στο δρόμο της ανατροπής της γυναικείας ανισοτιμίας, στο δρόμο για την κοινωνία της πραγματικότητας ελευθερίας, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό».
