Στην Κομοτηνή βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Παναγιώτης Αλεξανδρής, κατόπιν πρόσκλησης του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, προκειμένου να συζητηθούν τα βασικότερα προβλήματα που απασχολούν τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης και τα τοπικά Δικαστήρια. Χθες Τετάρτη 21 Οκτωβρίου συναντήθηκε με το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, με τον Πρόεδρο Εφετών Εφετείου Θράκης, και με τον Εισαγγελέα Εφετών Εφετείου Θράκης. Σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου είχε συναντήσεις με την Πρόεδρο Πρωτοδικών, τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, την Προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Κομοτηνής, τον Πρόεδρο του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής, την Πρόεδρο του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής και το Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, επιθεώρησε τους χώρους του Δικαστικού Μεγάρου και πραγματοποίησε αυτοψία στο ιστορικό κτίριο του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής το οποίο χρήζει άμεσης διάσωσης. Αύριο Παρασκευή 23 Οκτωβρίου θα έχει συναντήσεις με τον Δήμαρχο Κομοτηνής Ιωάννη Γκαράνη και τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο.

Ο Δήμος Κομοτηνής τους προηγούμενους μήνες αιτήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης την παραχώρηση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου, με σκοπό την ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα που θα ανοίξει τον δρόμο της συντήρησης, ανακαίνισής του, και εν τέλει της διάσωσής του.

Τούτου δοθέντος, και με δεδομένη τη διαπίστωση εκ μέρους του κ. Αλεξανδρή της ετοιμόρροπης σχεδόν κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το ιστορικό κτίριο, η Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής, δικηγόρος, Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, σε παρέμβασή της, τονίζει:
“Εδώ και δεκαπέντε χρόνια το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο Κομοτηνής έχει ερημώσει και αφεθεί στην τύχη του. Βλέποντας σήμερα τα πλάνα από την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αισθάνθηκα συγκίνηση για έναν χώρο γνώριμο και αγαπημένο για κάθε δικηγόρο αυτής της πόλης, αλλά και λύπη για την κατάντια του. Οι φθορές του μεγάλες και εμφανείς, μας προειδοποιούν ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ολιγωρίας. Ως Δήμος Κομοτηνής, διαπιστώνοντας την χρόνια αδράνεια των αρμοδίων, δηλώσαμε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση, και γι’ αυτό ζητήσαμε να μας παραχωρηθεί προκειμένου να υλοποιηθεί η αναπαλαίωσή του. Το αίτημα παραχώρησης που υποβάλαμε, χαίρομαι που ανακίνησε το ενδιαφέρον του Υπουργείου, το οποίο πρέπει να δείξει έμπρακτα τα αντανακλαστικά του, καθώς δεν υπάρχουν αλλά περιθώρια αναβολής. Ελπίζω ότι θα προκριθεί η καλύτερη δυνατή λύση και ότι αντιδράσεις που φαίνεται να υπάρχουν θα καμφθούν μπροστά στο μοναδικό ζητούμενο που είναι η διάσωση του κτιρίου. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη φορά η τοπική κοινωνία δεν θα ανεχθεί μια επιπλέον καθυστέρηση ή μια ακόμη αναβολή, για την οποία θα είμαστε όλοι μας υπόλογοι. Η πόλη μας πρέπει να προχωράει μπροστά και κάθε τέτοια ενέργεια βοηθάει όχι μόνο στη διατήρηση της ιστορικότητάς της αλλά και στην ανάπτυξή της. Από όλους εμάς εξαρτάται αν την επόμενη φορά που θα ανοίξει τις πύλες του το κτίριο αυτό, αντί για τη σημερινή εικόνα, θα είναι ένα κόσμημα, που έχουμε χρέος να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές, όπως εμείς το παραλάβαμε από τις προηγούμενες, και το οποίο θα μπορεί να χαίρεται και να απολαμβάνει κάθε πολίτης αυτής της πόλης”.