Εν όψει των δεδομένων:
  • της αδιαφορίας της κεντρικής διοίκησης για τη διάσωση του ιστορικού κτιρίου του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής,
  • της επικείμενης χρηματοδότησης Φορέων για την ενεργειακή αναβάθμιση και αποκατάσταση κτιρίων ευθύνης τους μέσω του Προγράμματος “ΗΛΕΚΤΡΑ”,
  • της προγραμματισμένης για την Τετάρτη 21/9/2022 συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κομοτηνής,

η Πρόεδρος του συλλογικού οργάνου, Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, με ανάρτησή της, γνωστοποιεί οτι θα ζητήσει από το Σώμα την έκδοση Ψηφίσματος δια του οποίου θα εκφράζεται η αξίωση προς το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων, είτε της άμεσης παραχώρησης του κτιρίου στον Δήμο Κομοτηνής, είτε στην υποβολή αίτησης ένταξης αυτού στο Πρόγραμμα “ΗΛΕΚΤΡΑ”.

Ολόκληρη η δήλωση-ανάρτηση της κ. Στογιαννίδου:
“Το παλαιό Δικαστικό Μέγαρο και η ολιγωρία των υπευθύνων διαχείρισης της τύχης του.
Εδώ και δύο χρόνια αναμένουμε μάταια από το Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) την πολυπόθητη παραχώρηση που θα αποτελούσε μια λύση για τη διάσωση του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής. Καμία απολύτως ανταπόκριση από τους κυβερνώντες στο αίτημα, αλλά και καμία άλλη ενέργεια για τη διάσωση και αξιοποίηση του κτιρίου.
Η «υπευθυνότητά» τους εξαντλήθηκε δυστυχώς στην επιτόπια επίσκεψη, στην αναγνώριση του μεγέθους του προβλήματος και της αναγκαιότητας άμεσης παρέμβασης, και έκτοτε ΟΥΔΕΝ.
Έχοντας πλέον μια σχετικά καλή εικόνα για όσα συνέβησαν όλο αυτό το διάστημα σε τοπικό επίπεδο αλλά και κεντρικά, θεωρώ ότι στο Υπουργείο δεν υπάρχει πραγματική βούληση για τη διάσωση του κτιρίου, και αυτοί που είναι υπεύθυνοι για την τύχη του, είτε δεν συναισθάνονται την αξία και την ιστορικότητά του, είτε απλώς αδιαφορούν.
Εν όψει, όμως, της δημοσίευσης στις 12-9-2022 του Προγράμματος Χρηματοδότησης “ΗΛΕΚΤΡΑ” (ΦΕΚ 4.813β/2022), που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων, οι υπεύθυνοι πρέπει να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους. Υπουργεία και ΝΠΔΔ συμπεριλαμβάνονται στους Φορείς που δικαιούνται να εντάξουν κτίρια ευθύνης τους και μάλιστα με ποσοστό χρηματοδότησης μέχρι και 95%.
Αυτό σημαίνει ότι το ΤΑΧΔΙΚ μπορεί – ΑΝ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΙ – να υποβάλει έως τις 30-11-2022 αίτηση ένταξης στο “ΗΛΕΚΤΡΑ” για τη χρηματοδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης και ανακαίνισης του παλαιού Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής, ώστε αυτό να διασωθεί. Μάλιστα, έτσι μπορεί να παραμείνει η δικαστική του χρήση και να μην υπάρχουν και οι όποιες αναφερόμενες αντιδράσεις στον χώρο της δικαιοσύνης.
Στο πλαίσιο αυτό, στην αυριανή (21/9/2022) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής, θα ζητήσω από το Σώμα να εγκρίνει την έκδοση Ψηφίσματος, με το οποίο θα διαμαρτυρόμαστε για τη μέχρι σήμερα αδράνεια των αρμοδίων και θα τους καλούμε, άμεσα, και με δεδομένη τη δημοσίευση του Προγράμματος “ΗΛΕΚΤΡΑ”, να προβούν στις δέουσες ενέργειες για τη διάσωση του κτιρίου, και συγκεκριμένα, είτε στην άμεση παραχώρησή του στον Δήμο Κομοτηνής, είτε στην υποβολή αίτησης ένταξης αυτού στο εν λόγω Πρόγραμμα για την αποκατάστασή του.
Είμαι σίγουρη ότι ως τοπική κοινωνία θα αποδείξουμε ότι δεν ανεχόμαστε άλλη ολιγωρία, και πολύ περισσότερο την απώλεια άλλης μιας ευκαιρίας για τη διάσωση του κτιρίου”.