Απεργιακές κινητοποιήσεις από την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023 και κάθε Πέμπτη από την επόμενη εβδομάδα, αποφάσισε το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (Π.Σ.Φ.), διεκδικώντας όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, “βιώσιμη σχέση με τον ΕΟΠΥΥ”.
Οι Φυσικοθεραπευτές ζητούν την κατάργηση των μέτρων rebate και clawback που επιβλήθηκαν στους παρόχους υπηρεσιών υγείας την περίοδο των μνημονίων, και αύξηση της δαπάνης φυσικοθεραπείας σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη:
“Δέκα “μαύρα” χρόνια βιώνουν οι φυσικοθεραπευτές εξαιτίας της εφαρμογής των ληστρικών μέτρων rebate και clawback. Έχουμε ήδη επιστρέψει στο κράτος πλέον των 230 εκατομμυρίων ευρώ από υπηρεσίες που παρείχαμε σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Οι φυσικοθεραπευτές στο σύνολό τους αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης, οι μικρομεσαίοι όμως επαγγελματίες βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής. Τα προβλήματα έχουν επιδεινωθεί δραματικά τον τελευταίο χρόνο που οι δαπάνες ενέργειας, θέρμανσης και μισθοδοσίας αυξήθηκαν κατακόρυφα”.
Ο Π.Σ.Φ. καλεί την Κυβέρνηση να άρει τα μέτρα που θεσπίστηκαν την περίοδο των μνημονίων καθώς όπως υπογραμμίζει “ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την άρση της εποπτείας την 20η Αυγούστου 2022, δήλωσε ότι αυτό σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων”.
Υπενθυμίζεται ότι το 2013 λόγω των έκτακτων οικονομικών συνθηκών που αντιμετώπιζε η
χώρα, επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού των δαπανών υγείας με την εφαρμογή κλειστών προϋπολογισμών για κάθε κατηγορία δαπάνης του ΕΟΠΥΥ. Αυτό δεν γινόταν με την παύση της παροχής υπηρεσιών όταν συμπληρωνόταν το όριο, αλλά επιβάλλοντας “τιμωρία” στον συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ πάροχο, αφαιρώντας από την συμπεφωνημένη αμοιβή του επειδή παρείχε υπηρεσίες. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν προκειμένου να μην υπερβαίνουν οι δαπάνες τα επιτρεπόμενα όρια, ήταν το rebate και το claw back.
- Το μέτρο του rebate αφορά την εφαρμογή έκπτωσης όγκου βάσει του οποίου επιβάλλεται υποχρεωτικά κλιμακωτή έκπτωση πριν την έκδοση του σχετικού τιμολογίου που εκδίδει ο πάροχος, και με αυτόν τον τρόπο κάθε χρόνο αφαιρούνται από τα δεδουλευμένα 10 εκατομμύρια ευρώ.
- Το μέτρο του claw back αφορά την οριζόντια εφαρμογή έκπτωσης σε όλους τους παρόχους αφού έχει εφαρμοστεί πρώτα το rebate, ανάλογα με την εκατοστιαία μαπόκλιση της δαπάνης από την ετήσια επιτρεπόμενη.
Η επιτρεπόμενη δαπάνη για τις υπηρεσίες φυσικοθεραπείας-εργαστήρια φυσικοθεραπείας, ανέρχεται στα 73.995.000 ευρώ.
Το 2022 η δαπάνη φυσικοθεραπείας ανήλθε στα 87.237.000 ευρώ με υπέρβαση 13.237.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη δαπάνη προκύπτει μετά την εφαρμογή του rebate, το οποίο στο σύνολο του έτους ανέρχεται στα 10.000.000 ευρώ.
Άρα η πραγματική ανάγκη για φυσικοθεραπεία στον ελληνικό πληθυσμό, στο σύνολο του έτους, είναι 97 εκατομμύρια ευρώ, αλλά με επιτρεπόμενη δαπάνη 73.995.000 ευρώ.
Δηλαδή στο σύνολο του έτους, 23 εκατομμύρια ευρώ υπολείπονται για να καλυφθεί η πραγματική ετήσια ανάγκη για φυσικοθεραπεία, και αυτό το ποσό εισπράττεται ως επιστροφή (rebate ή claw back) από τους συμβεβλημένους φυσικοθεραπευτές.
Ο Π.Σ.Φ. εκτός από το αίτημα της αύξησης του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, έχει προτείνει σε κάθε συναρμόδιο Υπουργό τα τελευταία τρία χρόνια, διάφορα μέτρα που εφαρμόζονται επιλεκτικά για άλλους παρόχους, αλλά ούτε ένα εξ αυτών έγινε πράξη στην περίπτωση των
φυσικοθεραπευτών.
Τα μέτρα που πρότεινε ο Π.Σ.Φ. και τα οποία δεν εφαρμόστηκαν, είναι:
- Ανέκπτωτη αποζημίωση των περιστατικών post covid, όπως συμβαίνει σε άλλες παροχές του ΕΟΠΥΥ, καθώς υπάρχει σχετική απόφαση του ΚΕΣΥ.
- Συμψηφισμό του claw back με δαπάνες έρευνας, ανάπτυξης και επενδυτικών σχεδίων,
για τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, καθώς υπάρχει σχετική Νομοθεσία και εφαρμόζεται για τις φαρμακευτικές εταιρείες. - Ενίσχυση του προϋπολογισμού λόγω της αδυναμίας εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων για φυσικοθεραπείες από τις περισσότερες Δημόσιες Δομές Υγείας λόγω αναστολής της λειτουργίας τους – εφαρμόστηκε πρόσφατα για τα Διαγνωστικά ενισχύοντάς τα με 30 εκατομμύρια ευρώ για το 2022.
Παράλληλα πρότεινε μέτρα διαφάνειας, εφαρμογής ελέγχων και περιορισμού των στρεβλώσεων, τα οποία επίσης δεν εφαρμόστηκαν. Συγκεκριμένα:
- Ταυτοποίηση της παρουσίας του ασφαλισμένου με καθολική εφαρμογή
OTP (One Time Password), με παράλληλη εφαρμογή αυστηρών ποινών σε πάροχο και
ασφαλισμένο. - Εφαρμογή δυναμικότητας βάσει των εργαζομένων φυσικοθεραπευτών στα
εργαστήρια φυσικοθεραπείας. - Ανέκπτωτο ποσό στο claw back (“μαξιλαράκι”).
- Στοχευμένους ελέγχους βάσει του ύψους της μηνιαίας δαπάνης και των εργαζόμενων φυσικοθεραπευτών.
Δοθέντων των παραπάνω, οι Φυσικοθεραπευτές ζητούν:
- “Χρηματοδότηση της Υγείας και αύξηση της δαπάνης φυσικοθεραπείας σύμφωνα με
τις πραγματικές ανάγκες. - Άρση των μέτρων που επιβλήθηκαν στο όνομα των μνημονίων.
- Να σταματήσει το Κράτος να κλέβει τον ιδρώτα των φυσικοθεραπευτών. Κάθε φυσικοθεραπεία που εκτελείται, να καταβάλλεται εξ ολοκλήρου στον φυσικοθεραπευτή!”.