Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητής κ. Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε τη λήψη νέων προληπτικών μέτρων που αποτροπή της εξάπλωσης της νόσου.

«Η μετάδοση του νέου κορονοϊού εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο», σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Τσιοδρας και συνεχίζει: «Ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε μια επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών, με επακόλουθο μετάδοσης στην κοινότητα. Σήμερα, σε όλο τον κόσμο, έχουμε περισσότερα από 106.000 κρούσματα σε περισσότερες από 100 χώρες. Σε αυτή τη φάση, τα μέτρα μας έχουν ως επίκεντρο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από πιθανή εξάπλωση της νόσου.  Ανακοινώνονται περαιτέρω προληπτικά ειδικά μέτρα, που αφορούν δράσεις για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού στην πατρίδα μας και έχουν ως κύριο στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

Τα μέτρα αυτά είναι τα κατωτέρω:

  • Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.
  • Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.
  • Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.
  • Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Τα μέτρα θα ισχύουν από αύριο, Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020, και θα επαναξιολογηθούν πριν από τη λήξη τους.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστή η απόφαση ότι τα σχολεία θα κλείνουν κατά περίπτωση, σύμφωνα με σχετικές γνωμοδοτήσεις των ειδικών.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας ανακοινώσε 7 νέα κρούσματα της νόσου, που αφορούν Έλληνες πολίτες. Τα 6 από τα 7 συνδέονται επιδημιολογικά με προηγούμενα επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ για το ένα η ιχνηλάτηση επαφών συνεχίζεται.