“Στις εκλογές της 7ης Ιούλη το ΚΚΕ καλεί τους πολίτες να αποφασίσουν με βάση το τι πραγματικά έχει ανάγκη ο λαός την επόμενη μέρα”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παπατολίδης γραμματέας της Ε. Π Α.Μ-Θ του ΚΚΕ κατά την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών του ΚΚΕ στο Ν. Ροδόπης οι οποίοι είναι:

 • ΑΡΝΑΟΥΤ ΜΟΥΣΤΑΦΑ ΜΟΥΜΙΝ ΤΖΕΛΑΕΤΙΝ του Μουχαρέμ 52 ετών –Αυτοαπασχολούμενος από τον Πάσο του Δήμου Αρριανών, πρώην ναυτεργάτης. Μέλος της Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Δήμου Αρριανών. Υποψήφιος με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» στην περιφέρεια ΑΜ-Θ το Μάη του 2019.
 • ΚΑΣΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΜΑΛΙΑ του Γεωργίου 27 ετών- Εμποροϋπάλληλος. Κατάγεται από τον Εύρωπο- Κιλκίς. Είναι γραμματέας του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής- Πτυχιούχος του τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών. Υποψήφια με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» στην περιφέρεια ΑΜ-Θ το Μάη του 2019
 • ΤΑΞΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΟΥ Παναγιώτη   33 ετών –Φιλόλογος. Γεννήθηκε και μεγάλωσε  στην Κομοτηνή. Είναι μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής και του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπης. Υποψήφια βουλευτής με το ΚΚΕ το 2012. Υποψήφια με τη τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» στην περιφέρεια ΑΜ-Θ το Μάη του 2019.
 • ΦΑΚΙΡΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ του Σπύρου 71 ετών -Συνταξιούχος παιδίατρος. Διετέλεσε για πολλά χρόνια δημοτικός σύμβουλος μέχρι σήμερα. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Πολλές φορές υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ. Υποψήφιος με τη «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» στην περιφέρεια ΑΜ-Θ το Μάη του 2019.
 • ΧΑΤΖΗ ΑΛΗ ΑΛΗ ΤΟΥ ΚΑΜΠΕΡ– 63 ετών ΛΟΓΙΣΤΗΣ. Γεννημένος στα ΘΑΜΝΑ της ΡΟΔΟΠΗΣ. Απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Κωνσταντινούπολης. Διατηρεί πολλά χρόνια Λογιστικό γραφείο. Το 1992-1993 διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας Δυτικής Θράκης. Συμμετέχει σταθερά στους κοινωνικούς αγώνες των εργαζομένων και φτωχών αυτοαπασχολούμενων  της περιοχής.

Η ομιλία του κ. Παπατολίδη:

Με αισιοδοξία, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη μέρα, αν έχουμε δίπλα μια συνεπή, μαχητική και ασυμβίβαστη δύναμη στη Βουλή και στο λαϊκό κίνημα.

Το παραμύθι της «μεταμνημονιακής εποχής» και της «δίκαιης ανάπτυξης», που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ή της «βιώσιμης ανάπτυξης» που προβάλλει η ΝΔ, δεν αφορά την καθημερινότητα του λαού. Τα προβλήματα, τα βάσανα, η ανασφάλεια είναι εδώ. Γιατί παραμένουν όλες οι αιτίες που μας έφτασαν έως εδώ και η κάθε κυβερνητική πολιτική που τα αναπαράγει και τα ενισχύει. Γιατί ενσωματώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των μνημονιακών μέτρων και προστίθεται νέος κύκλος με βάση την ατζέντα της ΕΕ.

Τα διλήμματα «πολιτική αλλαγή και σταθερότητα», που προβάλλει η ΝΔ, και «πρόοδος ή παλινόρθωση της συντήρησης», που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάλπικα, γιατί και οι δύο υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική. Είναι κόμματα που εκφράζουν την υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στις λαϊκές ανάγκες. Όπως και τα άλλα κόμματα που διεκδικούν μετεκλογικά αναβαθμισμένο ρόλο στο πολιτικό σύστημα.

Για τον λαό, το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι ένα: Αν την επόμενη μέρα θα δυναμώσει εκείνη η δύναμη που θα μάχεται για τα δικαιώματα, μέσα και έξω από τη Βουλή, που θα ανοίγει το δρόμο της ριζικής ανατροπής. Τη συντηρητική πολιτική, με όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να την αντιπαλέψουν κόμματα που δοκιμάστηκαν και από κυβερνητικές θέσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα βρίσκονται ή αύριο θα βρεθούν στο ρόλο της αντιπολίτευσης, ακολουθώντας «δεξιές» πολιτικές, ακόμα και με τη μάσκα της «αριστεράς» και της «προόδου». Δεν μπορούν να οργανώσουν και να προωθήσουν στο ελάχιστο τον αγώνα και τις διεκδικήσεις του λαού και μέσα στη Βουλή και κυρίως έξω από αυτήν στους δρόμους της πάλης, εκεί όπου όλα τελικά κρίνονται.

Κριτήριο για τους εργαζόμενους, τους μικρομεσσαίους αγρότες τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες, τους νέους και τις γυαίκες και στο νομό Ροδόπης πρέπει να είναι η ίδια τους η ζωή, η πείρα.

Για παράδειγμα να σκεφτούν:

 • Η μείωση των μισθών,οι μισθοί των 500 και 600 ευρώ που παραμένουν και θα παραμείνουν την επόμενη μέρα των εκλογών γιατί έτσι ορίζει η ανταγωνιστηκότητα των επιχειρηματικών ομίλων, η μείωση του μέσου μισθού, αλλά και η παραπέρα μείωση του μη μισθολογικού κόστους δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών για τις μεγάλες επιχειρήσεις που οδηγεί στα ελείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, δεν είναι πολιτική που έχει τη σφραγίδα της ΕΕ, πολιτική που συνειδητά υπηρετύν ΣΥΡΙΖΑ , – ΝΔ αλλά και ΚΙΝΑΛ.
 • Μας λένε αυτά τα Κόμματα που πίνουν νερό στ όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, πως αυτή η ανάπτυξη, που πατάει στα συντρίμμια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων θα μεγαλώσει το καρβέλι και από αυτό το καρβέλι θα φάμε όλοι. Ποια είναι όμως η αλήθεια, το καρβέλι μεγάλωσε πολύ στον τουρισμό όλα αυτά τα χρόνια, α κέρδη εκτοξεύτηκαν μαζί με τις κρατήσεις, ποιος κέρδισε όμως οι εργαζόμενοι που είδαν πάνω από 15% τα μέσο μισθό να μειώνεται, οι αυτοαπασχολούμενοι με τις μικρές οικογενιακές μονάδες ή οι μεγαλοκαραχαρίες του κλάδου;
 • ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ υπόσχονται και υποσχέθηκαν στήριξη στη φτωχομεσσαία αγροτιά τους κτηνοτρόφους, είναι όμως αυτά τα κόμματα που συμφώνησαν και συμφωνούν με την ΚΑΠ που μοιράζει πάνω από το 80% τω επιδοτήσεων σε λιγότερο από το 20% των αγροτών, που έχει σαν κατευθυντήρια γαμμή τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε όλο και λιγότερα χρόνια. Πίνουν νερό και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στ όνομα της ελεύθερης αγοράς, διευκόλυναν τις γαλακτοβιομηχανίες που έριξαν το γάλα από 1 ευρώ στο λίτρο στα 65 λεπτά. Η πολιτική τους έριξε την τιμή στα αμνοερίφια στα 2 ευρώ, ενώ φόρτωσε νέα χαράτσια με τη φορολογία,  τη σήμανση των ζώων, τα επιλέξιμα βοσκοτόπια, τους δασικούς χάρτες,. Είναι η ίδια πολιτική που δεν αποζημιώνει πλέον 100% τους καπνοπαραγωγούς από τις μεγάλες ζημιές με την καταστροφή των 2/3 της παραγωγής του καπνού, που μαζί με την καταστροφή πεφτει στ όνομα της ελεύθερης αγοράς κατά 30 % η τιμή του καπνού. Να θυμίσουμε πως αυτή η ελεύθερη αγορά που είναι ελύθερη για τα μονοπώλια και πολύ σκλαβωμένη για τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους κρατάει τα τσιγάρα στην τιμή κοντά στα 5 ευρώ.
 • Δεν είναι πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ της ΕΕ και της στήριξης των λίγων η προκλητική φοροαπαλλαγή τω εφοπλιστών των βιομηχάνων, η στήριξη των τραπεζιτών, και παράλληλα το χαράτσωμα των α/α από το πρώτο ευρώ που τους οδηγεί στις θηλιές των χρεών.
 • Δεν είναι πολιτική τους η εγκατάλειψη του οδικού δικτύου, των υποομών στο ν. Ροδόπης, που οδηγεί στην αποκοπή χωριών από την πόλη με τις πρώτες βροχές, γιατί δεν τα λύσανε τόσα χρόνια; Γιατί φορτώνουν το λαό με νέα διόδια και χαράτσια σε μια Εγνατία που είναι γεμάτη μπαλώματα, που την έχουμε χρυσοπληρώσει με φόρους αλλά και διόδια. Που πήγε η θέση του ΣΥΙΖΑ για δήθεν κατάργηση των διοδίων, αντί γι αυτά μας φόρτωσε και νέα.
 • Αληθεια τι μετρα πήρε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα χρόνια για να στηρίξει τη φτωχολογιά σε μειονότητα και πλειονότητα, έκοψε τις συντάξεις και πέταξε ένα ξεροκόμματο με επιδόματα για ένα τμήμα πήρε δηλα΄δη δύο από τη μια τσέπη και έδωσε ένα στην άλλη.Άφησε σε εγκατάλλειψη το δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης στον οριενό όγκο, έκλεισε σχολεία και δυσκόλεψε παιδιά από τη μειονότητα, έχει μηδαμινή υποδομή στην προσχολική αγωγή.

Φίλοι και φίλες θέλουμε να σταθούμε και στην κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις με  αφορμή τα γεγονότα στην Κύπρο.

Η επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων που στηρίζουν τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό και τον εγκλωβισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, πρέπει να αποτελέσουν κριτήριο ψήφου και ενίσχυσης του ΚΚΕ στις εκλογές.

Οι εξελίξεις αυτές, η εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, η δέσμευση και της επόμενης κυβέρνησης σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς, συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης μέρας που ναρκοθετεί τα συμφέροντα του λαού για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Χρειάζεται επομένως επιφυλακή και αγωνιστική επαγρύπνηση απέναντι σε κάθε προσπάθεια εφησυχασμού.

Απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα που κλιμακώνεται, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν σταματάει να αναδεικνύει ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ ως «εγγύηση» για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, καλλιεργώντας εφησυχασμό για τον επικίνδυνο ρόλο τους.

Προσπαθεί, ταυτόχρονα, προκλητικά να δικαιώσει τη δική της πολιτική εμπλοκής στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια, την οποία στηρίζει και δεσμεύεται να συνεχίσει η ΝΔ.

Τι κρύβει συνειδητά;

Οτι η Ελλάδα γίνεται αιχμή του δόρατος στην παρελκυστική τακτική ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, με στόχο να τη διατηρήσουν στο δυτικό στρατόπεδο και να φρενάρουν τις σχέσεις της με τη Ρωσία.

Οτι διαχρονικά οι ιμπεριαλιστές «σύμμαχοι» προωθούν σχέδια διχοτόμησης της Κύπρου, με κριτήριο τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα και τη συνδιαχείριση των υδρογονανθράκων στην Ανατ. Μεσόγειο, με συμμετοχή των μονοπωλίων τους.

Οτι οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουν σύνορα στο Αιγαίο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΝΑΤΟ, που το θεωρεί «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο», νομιμοποιώντας τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας.

Οτι η ίδια η κυβέρνηση ουσιαστικά αναγνωρίζει «συμφέροντα» της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο και στρώνει το έδαφος για μελλοντική συνδιαχείριση του Αιγαίου, προωθώντας τον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό, για λογαριασμό της αστικής τάξης και όχι του λαού.

Τη βδομάδα που έρχεται, μάλιστα, ετοιμάζεται να συμμετάσχει στο νέο γύρο της διαπραγμάτευσης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που γίνεται κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και αποτελεί προκάλυμμα για συνολικότερες διευθετήσεις στην περιοχή, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» ενεργειακά και άλλα σχέδια.

Η ΝΔ από κοντά έχει δώσει εγγυήσεις στον αμερικανοΝΑΤΟικό παράγοντα ότι θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση.

Ο λαός έχει πείρα για να δει τι μας έφερε έως εδώ, τις ευθύνες των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, των κυβερνήσεων και των κομμάτων τους.

Η ειρήνη και η ευημερία των λαών, όπως και η προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, δεν μπορούν να επιτευχθούν στο πλαίσιο των σφοδρών ενεργειακών και γεωπολιτικών ανταγωνισμών, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, αλλά και των σχεδιασμών των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στους οποίους η κυβέρνηση έχει ρόλο σημαιοφόρου.

Χρειάζεται σύγκρουση με αυτήν την πολιτική, που περνάει μέσα και από την κάλπη της 7ης Ιούλη.

Με πιο ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στο κίνημα, ο λαός μπορεί να δώσει από καλύτερες θέσεις τη μάχη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της Ελλάδας, στέλνοντας μήνυμα ειρήνης, αλληλεγγύης και συνεργασίας στον τουρκικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.