“Μετά και το κρούσμα κορωνοϊού σε εκπαιδευτικό του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής επιβάλλεται να γίνει άμεσα επίσκεψη κλιμακίου του ΕΟΔΥ για διερεύνηση της διασποράς μέσα στη σχολική μονάδα με τεστ ΣΕ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ να γίνει ΙΧΝΗΛΑΤΗΣΗ των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων”, τονίζει μεταξύ άλλων η τομεακή επιτροπή Ροδόπης του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της, η οποία έχει ως εξής:

“Είναι γνωστό ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών στα Ειδικά Σχολεία έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα (πχ επιληψίες, σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, οργανικές ανεπάρκειες κλπ).  Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα και σχέδιο παρέμβασης τόσο για τον χώρο του σχολείου, όσο και για το χώρο που ζει και δραστηριοποιείται το παιδί, μετά από αυτό.

Οι εκπαιδευτικοί σε μια μονάδα Ειδικής Αγωγής, είναι διαρκώς εκτεθειμένοι στην πανδημία. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί  εκ των πραγμάτων, κατά τη διάρκεια του μαθήματος, επιβάλλεται να βρίσκονται πολύ κοντά στα παιδιά. Κι αυτό δεν γίνεται  από «αμέλεια» ή αποποίηση της «προσωπικής ευθύνης», αλλά γιατί δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Η παιδαγωγική παρέμβαση επιβάλλει, ο εκπαιδευτικός (κάθε ειδικότητας) να είναι δίπλα στο παιδί.

 Η  απλή σύσταση στο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου «να μείνει στο σπίτι» ή η γνωστοποίηση  στους γονείς των παιδιών «ότι υπήρχε κρούσμα στο σχολείο να έχετε το νού σας» είναι όχι μόνο αντιεπιστημονική, αλλά θέτει και σε κίνδυνο την υγεία εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων.

Δεν πρέπει να χαθεί ούτε στιγμή!

  1. Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ covid στα σχολεία για εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, με έξοδα και ευθύνη του κράτους. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
  1. Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας και στελέχωσή της με τον απαραίτητο αριθμό γιατρών, ώστε να καλύπτουν όλα τα σχολεία (Γενικά και Ειδικά). Η Σχολιατρική Υπηρεσία θα λύσει όλα τα ζητήματα αντιμετώπισης επιδημιών στα σχολεία και της άμεσης υγειονομικής παρέμβασης για να μην υπάρχει εξάπλωση.
  1. Τοποθέτηση σε όλα τα σχολεία σχολικών νοσηλευτών.
  1. Αύξηση του προσωπικού καθαριότητας και τοποθέτηση με μόνιμη σχέση εργασίας καθαριστριών σε όλα τα Ειδικά σχολεία με αποκλειστική απασχόληση σε αυτά.
  1. Με ευθύνη των δήμων να πραγματοποιούνται άμεσα απολυμάνσεις στο σύνολο του σχολικού χώρου”.