Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις επικρίσεις της Δύσης σε βάρος της χώρας του, για “παραπληροφόρηση στην Κίνα”, και για τη στάση της απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Wang Wenbin χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, υψηλούς τόνους, και αρκετούς χαρακτηρισμούς σε βάρος των ΗΠΑ και της Ε.Ε.

Αποκάλεσε τις ΗΠΑ “μετρ της παραπληροφόρησης”, και σημείωσε πως “είναι υπέρμαχοι της καταναγκαστικής διπλωματίας και σαμποτέρ της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας”!

Ακόμη, ανέφερε: Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά ο πόλεμος που ξεκίνησαν μαζί με τους συμμάχους τους σε χώρες όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ, σκότωσε περισσότερους από 300.000 αμάχους και μετέτρεψε πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους σε πρόσφυγες. Ωστόσο, κανείς τους δεν λογοδοτεί για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας”.

Μάλιστα, άφησε σαφείς αιχμές και για τη στάση της Ε.Ε. καλώντας την να σταματήσει να στηρίζει την αμερικανική πολιτική. Χαρακτηριστικά, είπε: “Ελπίζουμε η Ε.Ε. να μπορέσει να δει την αλήθεια και να σταματήσει να κρατάει το κεράκι στον διάβολο”!

Σε ερώτηση για τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι η Κίνα “παπαγαλίζει θέσεις του Κρεμλίνου”, απάντησε στο ίδιο ύφος: “Τους απορρίπτουμε σθεναρά. Το αδιαίρετο της ασφάλειας δεν είναι ισχυρισμός της ίδιας της Ρωσίας, αλλά μια σημαντική αρχή που αναγνωρίζεται ευρέως και υιοθετείται από τις ΗΠΑ και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, τις ευρωπαϊκές χώρες και τη διεθνή κοινότητα”.