Συνεχίζεται η εθνική διακλαδική τακτική άσκηση μετά στρατευμάτων “Παρμενίων 2019”, η οποία σχεδιάστηκε και διευθύνεται κατά τη διεξαγωγή της σε ρεαλιστική βάση επί 24ώρου βάσεως σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, από το ΓΕΕΘΑ.

Κύριοι σκοποί της άσκησης που ξεκίνησε στις 25 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 4 Οκτωβρίου, είναι:

 • Η εξέταση και αντιμετώπιση της δημιουργούμενης από τις διεθνείς εξελίξεις κατάστασης, στο εγγύς και ευρύτερο περιβάλλον της χώρας.
 • Η εφαρμογή σχεδίων καθώς και η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων στην εφαρμογή των διαδικασιών του Διακλαδικού Δόγματος Διοικήσεως και Ελέγχου, καθώς και στη σχεδίαση και διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων.
 • Η διατήρηση και προαγωγή της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων στο ενοποιημένο πεδίο της μάχης.
 • Η εφαρμογή του συστήματος χειρισμού κρίσεων και του Εθνικού Συστήματος Συναγερμού, καθώς και η δοκιμή σχεδίων οργάνωσης και λειτουργίας υπηρεσιών Πολιτικής Άμυνας και Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης (ΠΑΜ-ΠΣΕΑ).
 • Η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, των φορέων του πολιτικού τομέα, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής κατά την εφαρμογή των εθνικών σχεδίων.

Στο πλαίσιο της άσκησης “ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ” πραγματοποιήθηκαν και οι ασκήσεις των Εθνοφυλάκων, “ΚΥΚΛΩΨ” και “ΜΑΚΟΥΛΗΣ”, στο λιμάνι της Μάκρης και στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης.

Το βραδινό σκέλος της άσκησης, “Βελισσάριος”, που θα πραγματοποιηθεί στο πεδίο Βολής Αετού στην Αλεξανδρούπολη, αναμένεται να παρακολουθήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόκειται για επιθετική άσκηση και μάλιστα νυχτερινή, στον χώρο ευθύνης της 12ης Μεραρχίας, εκεί δηλαδή που χτυπάει η καρδιά της ελληνικής άμυνας στα σύνορα. Η παρουσία του Πρωθυπουργού σε μια τέτοια άσκηση στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Σύμφωνα με το σενάριο της περσινής άσκησης, μια Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία διεξάγει στην τοποθεσία της αμυντικό αγώνα με στοιχεία ενεργητικής άμυνας, με σκοπό να εφελκύσει τον εχθρό σε προσχεδιασμένο χώρο εμπλοκής του. Ουσιαστικά επιτίθεται στον εχθρό με σκοπό να τον παρασύρει σε παγίδα που έχει ήδη ετοιμάσει. Έχοντας δημιουργηθεί το τακτικό πλεονέκτημα, και έχοντας οδηγήσει τον εχθρό σε χώρο καταστροφής, η Μεραρχία με την εφεδρεία της, μια Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία, αναλαμβάνει να δώσει το αποφασιστικό πλήγμα στον εχθρό. Κατά τη διάρκεια της άσκησης εκτελούνται τα ακόλουθα σενάρια:

 • Εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος.
 • Ενέργεια μηχανοκίνητης διμοιρίας για άρση αντίστασης λόγω ισχυρών εχθρικών πυρών.
 • Ανάπτυξη γέφυρας από γεφυροφόρο άρμα για τη διέλευση άρματος.
 • Εκκαθάριση δρομολογίου από άρμα διάσπασης ναρκοπεδίων.
 • Διέλευση και εκτέλεση πυρών από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς.
 • Μαζικά πυρά από όπλα καμπύλης τροχιάς.