Κυκλοφόρησε ο τόμος “Ο Ρήγας & ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία”

Κυκλοφόρησε ο συλλογικός τόμος "Ο Ρήγας & ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία", που αποτελεί τη 17η έκδοση της σειράς "Μελέτες Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας" του Εργαστηρίου Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Screenshot_178

Επιμελητές του τόμου είναι οι Μ. Γ. Βαρβούνης και Αλ. Γ. Καπανιάρης, και η έκδοση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο “Ιδιόμελον” με δαπάνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας/Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων.

Περιλαμβάνει δεκαπέντε μελέτες και βασίζεται στο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο “Ο Ρήγας και ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία” που συνδιοργανώθηκε στις 5-6 Νοεμβρίου 2021 στον Βόλο από το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, την Περιφέρεια Θεσσαλίας/Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος δια της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού, και τον Πολιτιστικό φορέα της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, “Μαγνήτων Κιβωτός”, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος.

Κυκλοφόρησε ο τόμος "Ο Ρήγας & ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία"

Σκοπός του συνεδρίου ήταν μέσα από τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων και μελετητών, να αναδειχθούν και να συζητηθούν νέα ευρήματα και νέοι προβληματισμοί, να δοθούν νέες ερμηνείες σε ήδη γνωστά ζητήματα, και παραλλήλως να παρουσιαστεί νέο ερευνητικό υλικό για το οποίο δεν έχει ενημερωθεί η επιστημονική κοινότητα.

Μια τέτοιου είδους συλλογική και οργανωμένη ανταλλαγή απόψεων αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην επανεκτίμηση του νεοελληνικού διαφωτισμού στη Θεσσαλία αλλά και του έργου του Ρήγα Βελεστινλή.

Ο τόμος εκτείνεται σε δύο θεματικούς άξονες:

  • Ο πρώτος αφορά το πνευματικό περιβάλλον του διαφωτισμού με το οποίο συσχετίστηκε ο Ρήγας, και τη διασύνδεσή του με αξιόλογους Έλληνες λόγιους της εποχής.
  • Ο δεύτερος αφορά τους λόγιους και ιερομονάχους που συνδέθηκαν με τον διαφωτισμό και την εκπαίδευση στη Θεσσαλία.

Κυκλοφόρησε ο τόμος "Ο Ρήγας & ο Νεοελληνικός Διαφωτισμός στη Θεσσαλία"

Η Θεσσαλία ανέδειξε πολλούς διαφωτιστές, όπως τους: Ρήγα Βελεστινλή, Άνθιμο Γαζή, Δανιήλ Φιλιππίδη, Κωνσταντίνο Κούμα, Γρηγόριο Κωνσταντά, Διονύσιο Πύρρο, Στέφανο Δούγκα, Δημήτριο Αλεξανδρίδη, Ιωάννη Πέζαρο, Δημήτριο Γοβδελά, Κωνσταντίνο Οικονόμο, Ιωάννη Οικονόμο Λογιώτατο, Χριστόφορο Περραιβό, Επιφάνιο Δημητριάδη, Στέφανο Κομμητά, Θεόκλητο Φαρμακίδη, Ζήση Κάβρα, κ.ά.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood