Κάλεσμα “Αλλαγής, Συστράτευση, Νίκης”, απηύθυνε στους πολίτες του δήμου Κομοτηνής ο υποψήφιος Δήμαρχος Αντώνης Γραβάνης, επικεφαλής της παράταξης «Σύμπραξη Προοπτικής», στη κεντρική προεκλογική ομιλία του, που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ειρήνης.

Μιλώντας σε ένα πολυπληθές και δυναμικό ακροατήριο, ο Αντώνης Γραβάνης αναφέρθηκε στα πεδία δράσης της πολιτικής του, δεσμεύτηκε για συγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες για την επόμενη τετραετία, εφόσον εκλεγεί δήμαρχος Κομοτηνής, ενώ άσκησε κριτική στην απερχόμενη Δημοτική αρχή, τόσο στους επιμέρους τομείς που ανέλυσε, όσο και στη γενικότερη φιλοσοφία περί διοίκησης.

05786c18 gravanis kentriki omilia 3Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε και στην “τακτική αποπροσανατολισμού που επιχειρεί η «νέα» Κοινωνία Πολιτών, προκειμένου να δικαιολογήσει παραλείψεις, λάθη και αστοχίες στη διοίκηση του δήμου, για τα οποία είναι αυτή υπεύθυνη”.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο δήμος Κομοτηνής μπορεί να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Δήμο και ως φυσική πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης να γίνει κέντρο εξελίξεων και θετικών πολιτικών για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επεσήμανε την “ανάγκη ενός σύγχρονου μοντέλου αυτοδιοίκησης και διοίκησης του δήμου, όπου ο Δήμαρχος θα είναι ο εμπνευστής και ο συντονιστής για την ανάπτυξη, τη διεκδίκηση και την επιδίωξη του καλύτερου αποτελέσματος, με κινητικότητα, αποφασιστικότητα και δράση εντός και εκτός γεωγραφικών ορίων και συνόρων, αξιοποιώντας όλα τα τοπικά χαρακτηριστικά του τόπου, με στόχο τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την Επιχειρηματικότητα και την Τοπική Οικονομία, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό, την Παιδεία, τις Επιστήμες  και τον Αθλητισμό”.

Αναφερόμενος στην κατάθεση του Σχεδίου για την ανάπτυξη και ανάδειξη του δήμου, σημείωσε ότι δεν πρόκειται απλώς για ένα προεκλογικό πρόγραμμα, αλλά ένα ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό, δομημένο σε άξονες και δράσεις, ένα συμβόλαιο με τους πολίτες ώστε να επιτυγχάνεται συμπληρωματικότητα, μεγαλύτερο αποτέλεσμα με το μικρότερο κόστος, ενσωματώνοντας επιτυχημένες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλους Δήμους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής εξήγγειλε συγκεκριμένα έργα, για τα οποία, η «Σύμπραξη Προοπτικής» δεσμεύεται να υλοποιήσει:

  • Τη μεταφορά της Πυροσβεστικής και τη δημιουργία πάρκινγκ στη θέση αυτή
  • Τη μετεγκατάσταση του οικισμού Τέρμα Αδριανουπόλεως
  • Την ολοκλήρωση των έργων για την υδροδότηση και αποχέτευση σε πόλη και οικισμούς
  • Την ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς
  • Την συνολική ανάπλαση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης αλλά και της αγοράς
  • Την ανάδειξη της Κομοτηνής σε μία Πράσινη Πόλη με ενεργειακή αναβάθμιση διοικητικών κτιρίων και σχολείων, αντικατάσταση των αναλογικών φωτιστικών με νέας τεχνολογίας LED σε δρόμους και δημόσια κτίρια και αξιοποίηση και εκμετάλλευση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • Την αναθεώρηση, εκσυγχρονισμό και επέκταση του νέου Τοπικού Χωρικού Σχεδίου (ΤΧΣ)
  • Την ανάπλαση και ανάδειξη του Πάρκου της Αγίας Παρασκευής και της Πλατείας Ειρήνης.

Παράλληλα, κατέθεσε τις Προτάσεις του σε τομείς προτεραιότητας για το δήμο Κομοτηνής, όπως: η αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών και Εφαρμογών – «Έξυπνη Πόλη», η αντιμετώπιση του προβλήματος με τα αδέσποτα, οι Σχολικές Υποδομές, η Ανάδειξη των γειτονιών της πόλης και των οικισμών, η Κατασκευή και Ενίσχυση των Αθλητικών Χώρων, ο σχεδιασμός δράσεων για τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό, αλλά και την Αισθητική στην πόλη και τους οικισμούς, η ενίσχυση της διαχρονικής συνεργασίας με το ΔΠΘ, οι πολιτικές και δράσεις για την Κοινωνική Πολιτική.

42c6670d gravanis kentriki omilia 1Με έμφαση αναφέρθηκε στην “εικόνα που παρουσιάζουν οι Οικισμοί, εκεί, όπου χτυπά η καρδιά του δήμου Κομοτηνής”. Ο υποψήφιος Δήμαρχος επισήμανε την “εικόνα εγκατάλειψης που παρουσιάζουν με ευθύνη της απερχόμενης δημοτικής αρχής, κάνοντας λόγο για συνεχή αδιαφορία και αποσπασματικές δράσεις που επιβαρύνουν την ήδη αρνητική κατάσταση”.

Συγκεκριμένα, ανέφερε “το ετήσιο έργο αγροτικής οδοποιίας, της τάξης του ενός εκατομμυρίου ευρώ, περίπου, το οποίο όμως δεν έχει την ανάλογη ανταποδοτικότητα για τους αγρότες, την έλλειψη μελετών για την αντιμετώπιση του αρδευτικού προβλήματος, τη μη ολοκληρωμένη διαχείριση του προβλήματος των πλημμυρών, την κακή ποιότητα ή την έλλειψη νερού, αλλά και ζητήματα της καθημερινότητας που θα έπρεπε να έχουν ήδη λυθεί”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα χωριά Σαρακηνή και Μεγάλη Άδα, που “βρίσκονται σήμερα σε συνθήκες περασμένου αιώνα: χωρίς ηλεκτρικό, σταθερό και κινητό τηλέφωνο, κατεστραμμένο οδικό δίκτυο, χωρίς καθαριότητα στους κοινόχρηστους χώρους, αφού το απορριμματοφόρο δεν φτάνει ποτέ εκεί…”.

Επιδίωξη της παράταξης και του Αντώνη Γραβάνη είναι η προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών και των τοπικών συμφερόντων, η μαχητική διεκδίκηση για  τις χρηματοδοτήσεις, τις πολιτικές λύσεις, αλλά και τις θεσμικές παρεμβάσεις που υα επιτρέπουν την ενίσχυση του τόπου.

304d86c4 gravanis kentriki omilia 7Στόχος του υποψηφίου Δημάρχου είναι “να γίνει ο δήμος Κομοτηνής πρωταγωνιστής στις εξελίξεις”. Ο κ. Γραβάνης σημείωσε ότι ενωμένη σε ένα κοινό σχέδιο, με δουλειά και αυτοπεποίθηση, η παράταξη είναι έτοιμη να δώσει τις λύσεις που ανακουφίζουν την καθημερινότητα και που θέτουν τις βάσεις για μια μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη για όλο το Δήμο, όλες τις περιοχές του, για όλους τους πολίτες.

Ο Αντώνης Γραβάνης υπογράμμισε ότι η «Σύμπραξη Προοπτικής» είναι προετοιμασμένη να αναλάβει την Ευθύνη για “να οδηγήσει το δήμο στη θέση που του αξίζει”, δίνοντας έμφαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της παράταξης, κάνοντας λόγο για ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, γυναίκες και άνδρες – “όλοι άξια μέλη του επαγγελματικού και κοινωνικού ιστού του τόπου μας” με τους οποίους έχει συνυπογράψει τη “δέσμευση απέναντι στους πολίτες και τις γενιές που έρχονται”. Σχολίασε παράλληλα την κριτική περί έλλειψης εμπειρίας και αναγνωρισιμότητας των μελών της παράταξης επισημαίνοντας ότι “το…λάιφ στάιλ δεν μπορεί να κάνει πολιτική, αλλά η αγάπη, το μεράκι, η αποφασιστικότητα –χαρακτηριστικά που διαθέτει η Σύμπραξη Προοπτικής”.

0cb4e725 gravanis kentriki omilia 2Σχολιάζοντας τις βολές που δέχεται, σχετικά με τη συμμετοχή του στη διοίκηση του δήμου Κομοτηνής, ο Αντώνης Γραβάνης, αφού επισήμανε την “ανάγκη ενός «καθαρού» προεκλογικού παιχνιδιού” σημείωσε ότι τον κατηγορούν πως δοκιμάστηκε και απέτυχε “προσπαθώντας, με αυτόν τον τρόπο να ισοφαρίσουν μια διοίκηση εννιά ετών με εννιά μήνες” που ο ίδιος ήταν στη διοίκηση του δήμου. Επισήμανε ότι καταλαβαίνει “την αγωνία τους να δικαιολογήσουν την απραξία της διοίκησής τους, κυρίως τώρα που επανέρχονται και διεκδικούν την ψήφο των πολιτών, για τρίτη φορά”, υπογραμμίζοντας ωστόσο, ότι “ο δήμος Κομοτηνής δεν έχει χρόνο για άλλες χαμένες ευκαιρίες”.

Σχολίασε ότι βάλλοντας κατά του προσώπου του, “πιστεύουν κάποιοι ότι θα κερδίσουν τις εντυπώσεις”, προσθέτοντας ότι “απλώς υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών” και επισήμανε ότι “τα εννιά χρόνια διοίκησής τους δεν μπορούν να μπουν με τους εννιά μήνες στην ίδια ζυγαριά”.

Υπενθύμισε ότι η δημοτική αρχή Κοτσάκη κρίθηκε για τα πεπραγμένα της, αλλά και το γεγονός ότι ο ίδιος συνέχισε να εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος.

Ο υποψήφιος δήμαρχος σημείωσε ότι η «Σύμπραξη Προοπτικής» μιλά με όρους του Μέλλοντος και τόνισε ότι “όποιος αναγκάζεται να μιλά με όρους προς 15ετίας ή δείχνει ότι δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτό το Μέλλον ή ότι Είναι υποχρεωμένος να κρυφτεί στο Παρελθόν”.

Ο Αντώνης Γραβάνης κάλεσε τους συμπολίτες του “την Κυριακή να κάνουν όλοι μαζί μια Νέα Αρχή. Να πορευτούν στο δρόμο της Ανάπτυξης και της Ευημερίας”.

7644e1d1 gravanis kentriki omilia 5Ο ίδιος αναλύοντας τη φιλοσοφία του για τη διοίκηση του δήμου, τόνισε ότι η θέση του δημάρχου δεν είναι τίτλος, αλλά ευθύνη και υποχρέωση απέναντι σε όλους τους πολίτες, καθώς και ότι “η διοίκηση του δήμου χαρακτηρίζεται από μια ανώτερη κοινωνική προσέγγιση και η επιτυχία ή η αποτυχία έχει αντίκτυπο σε μια ολόκληρη κοινωνία και μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη αυτής της κοινωνίας, μακροπρόθεσμα.

Αυτή, είναι για τον υποψήφιο, η μεγαλύτερη πρόκληση και η μεγαλύτερη ευθύνη”.

Ο Αντώνης Γραβάνης επανέλαβε ότι ο ίδιος, αν και δεν είναι επαγγελματίας πολιτικός, αφού ο βιοπορισμός του προέρχεται από τη δραστηριοποίησή του στη Στρατηγική Ανάπτυξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και στους τομείς των επιδοτούμενων προγραμμάτων για επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις και άλλους πόρους με εξειδίκευση στους δήμους, εντούτοις, πιστεύει στην πολιτική που φέρνει αποτελέσματα. Είναι λάτρης των δημοκρατικών διαδικασιών και της μέγιστης κοινωνικής συναίνεσης, τόνισε και σημείωσε ότι αυτή είναι η αρχή του σε κάθε πολιτική του δραστηριότητα και πως με αυτή την αρχή υπηρέτησε με πάθος στην Τοπική αυτοδιοίκηση, σε όσες θέσεις ευθύνης του εμπιστεύτηκαν οι πολίτες, με την ψήφο τους.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η συμμετοχή του στα όργανα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων  Ελλάδας αλλά και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του προσθέτει τη δυνατότητα και την ευρεία γνώση για τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτήν την εμπειρία μοιράζεται για το καλό του τόπου.

90bac6cd gravanis kentriki omilia 6Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής, μέσα σε μια γιορταστική ατμόσφαιρα νίκης που πρόσφεραν οι συνδημότισσες και οι συνδημότες που παρακολούθησαν την ομιλία του, κάλεσε τους πολίτες του δήμου Κομοτηνής να γίνουν αυστηροί με την ψήφο τους, γιατί αυτή, όπως είπε θα καθορίσει την πορεία των ίδιων και του δήμου μας, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Το διακύβευμα για τον υποψήφιο είναι “εάν οι πολίτες θα πουν «ναι» στην μίζερη πραγματικότητα ή θα δώσουν δύναμη σε μια νέα προοπτική για το σήμερα και το αύριο της τοπικής μας κοινωνίας”.

Στο τέλος της ομιλίας του,  σημείωσε ότι “την Κυριακή οι πολίτες του δήμου Κομοτηνής μπορούν να βγουν από την εικονική πραγματικότητα που τους τοποθετεί στο χθες και να επανέλθουν στην Πραγματική Ζωή”.

Τόνισε ότι η Σύμπραξη Προοπτικής έχει το σχέδιο, έχει τη βούληση και την αποφασιστικότητα και κάλεσε τους συμπολίτες του να συστρατευτούν “για την Αλλαγή που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος με μια διοίκηση που θα αισθάνεται την ευθύνη και την υποχρέωση απέναντι στους δημότες, που θα εκφράζει όλους τους πολίτες, που θα αγωνίζεται για τις ανάγκες τους και δε θα διστάζει να συγκρουστεί με όποιον χρειαστεί για την επίτευξη του στόχου, που θα σχεδιάζει με Ρεαλισμό και Αποφασιστικότητα, που θα βρίσκεται δίπλα στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, που θα μιλά τη γλώσσα της αλήθειας”.

Ο Άντώνης Γραβάνης ζήτησε από τους δημότες να δώσουν στην «Σύμπραξη Προοπτικής» τη Δύναμη “για να δημιουργηθεί το μέλλον που αξίζει σε όλους μας”.