Καθοριστική θα είναι η συμβολή των φαρμακείων ης χώρας στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού του πληθυσμού για τον Covid-19.
Με απόφαση της Πολιτείας, και κατόπιν αποδοχής της σχετικής πρότασης από τους φαρμακοποιούς, τα φαρμακεία “μετατρέπονται” σε Κέντρα Ενημέρωσης και Συμβουλευτικής ώστε οι πολίτες να ενημερώνονται για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, και εν συνεχεία, πάλι μέσω των φαρμακείων, να ενημερώνονται για τις ημερομηνίες και σε ποιο από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα κάνουν το εμβόλιο.
Σε σχετική δήλωσή του ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος, αναφέρει:
“Και σήμερα οι 11.000 Έλληνες Φαρμακοποιοί παραμένουμε για ακόμη μία φορά αρωγοί στην προσπάθεια αντιμετώπισης της Πανδημίας. Τα φαρμακεία, με απόφαση της Πολιτείας, γίνονται Κέντρα Ενημέρωσης και Συμβουλευτικής ώστε οι Έλληνες Πολίτες να ενημερωθούν για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, και στη συνέχεια, πάλι μέσω των φαρμακείων, να γνωρίζουν επακριβώς σε ποιες ημερομηνίες και σε ποιο από τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα θα κάνουν το εμβόλιο. Επίσημα, δια του Υπουργού Υγείας, ζητήθηκε η συνδρομή των Φαρμακοποιών για την επιτυχία του Προγράμματος Εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, και εμείς την αποδεχθήκαμε! Έχει αναγνωριστεί, νομίζω, από όλη την κοινωνία, η συμβολή μας καθ’ όλη την περίοδο της Πανδημίας, αφού με τα φαρμακεία μας ανοιχτά σε όλους σας, ασθενείς και μη, εξασφαλίσαμε πλήρως την πρόσβασή σας στα φάρμακα και απαντήσαμε σε εκατομμύρια ερωτήσεις-απορίες γύρω από την αντιμετώπιση προβλημάτων σας με τον κορωνοϊό.
Κυρίως, όμως, στηρίξαμε την ψυχολογία σας και το αίσθημα ασφάλειας μέσα στις ιδιαίτερα περιοριστικές συνθήκες του Lockdown. Παραμένουμε και σήμερα δίπλα σας, ώστε ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ να αποκλείσουμε ολοκληρωτικά τους κινδύνους από την εισβολή του κορωνοϊού στη ζωή μας, και γρήγορα να δούμε την επάνοδό μας στην κανονικότητα. Πολύ σύντομα θα υπάρξουν ειδικότερες ανακοινώσεις για το θέμα του εμβολιασμού”.