(φωτό: ο πρόεδρος του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου Γρηγόρης Μπαρμπούνης, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Γιάννης Τζατζανάς).

Σε κείμενο ενημέρωσης-διαμαρτυρίας αναφορικά με τα τεκταινόμενα σχετικά με τα μουσικά σχολεία, και ενόψει της κατάληψης του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου Κομοτηνής (δείτε εδώ και εδώ), ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, αναφέρει:

“Μέσα στο σχέδιο νόμου για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το οποίο πρόσφατα κατατέθηκε, συμπεριλαμβάνονται τροποποιήσεις οι οποίες αφορούν τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία.

Συγκεκριμένα:

1) Καταργείται ως σκοπός των Μουσικών Σχολείων «η κατάρτιση των νέων που επιθυμούν να ακολουθήσουν την επαγγελματική κατεύθυνση της μουσικής», και αντικαθίσταται με την «ενθάρρυνση και στήριξη του ενδιαφέροντος των μαθητών για τη μουσική» και την «καλλιέργεια των δεξιοτήτων και κλίσεων που διαθέτουν». Επομένως, καταργείται η δυνατότητα πιστοποίησης επαγγελματικής επάρκειας για τους αποφοίτους των Μουσικών Σχολείων, η οποία προβλέπεται στον ιδρυτικό νόμο 1824/1988 και η υλοποίηση της οποία αποτελεί πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

2) Καταργούνται οι Καλλιτεχνικές Επιτροπές.

3) Η έως τώρα κατά κύριο λόγο εξατομικευμένη διδασκαλία της μουσικής μετατρέπεται σε συλλογική ή εξατομικευμένη και η εν γένει διδασκαλία της μουσικής σε «άσκηση στα εργαστήρια ειδικότητας καθώς και απογευματινή μελέτη»

4) Διαφαίνεται η πρόθεση στενότερης (ίσως και αποκλειστικής) σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα τόσο για τη διδασκαλία όσο και για την υποδομή διδασκαλίας των μουσικών μαθημάτων.

Το συνολικό αποτέλεσμα των παραπάνω τροποποιήσεων και προθέσεων προαναγγέλλει την αλλαγή προσανατολισμού της λειτουργίας των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

Τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία:

  • Αποτελούν κύτταρα πολιτισμού στις πόλεις όπου λειτουργούν.
  • Προσφέρουν δωρεάν υψηλού επιπέδου μουσική γνώση και κατάρτιση σε μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων.
  • Προσφέρουν τη δυνατότητα πιστοποιημένης επαγγελματικής κατάρτισης στον τομέα της μουσικής.
  • Αποτελούν το περιβάλλον απόκτησης ευρύτερης καλλιέργειας, διάδοσης πολιτισμού, εξάλειψης του σχολικού εκφοβισμού (bullying), αποδοχής και ανεκτικότητας της διαφορετικότητας.

Για όλους αυτούς τους λόγους κάνουμε έκκληση:

1) Να παραμείνει το καθεστώς λειτουργίας των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων όπως έχει.
2) Να μην μεταβληθεί ο σκοπός τους.
3) Να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί η λειτουργία τους.

Η Διδασκαλία της Μουσικής και της Τέχνης αποτελούν διάδοση Πολιτισμού και Ποιοτική Ανύψωση της Κοινωνίας συνολικά και κάθε Ανθρώπου ατομικά.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος, Ιωάννης Τζατζανάς

Ο Αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Η Γραμματέας, Ξανθίππη Παπαποστόλου

Η Ταμίας, Χρύσα Παπαδοπούλου

Ο Ειδικός Γραμματέας, Ανδρέας Γεωργιάδης

Τα μέλη, Χρήστος Βουσβούκης, Ζωή Γαβριηλίδου”.