Εν όψει των διαδραματιζομένων στον Έβρο, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης υπέβαλε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με θέμα «Πως θα συνδράμει η Ευρωπαϊκή Ένωση την Ελλάδα, στην απόπειρα μαζικής παραβίασης των συνόρων της;».

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

«Η χώρα μου η Ελλάδα δέχεται τις τελευταίες ημέρες μια οργανωμένη, μαζική, παράνομη απόπειρα παραβίασης των συνόρων της. Στο συνοριακό φυλάκιο στις Καστανιές του Έβρου έχουν συγκεντρωθεί περίπου 13.000 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, στη μεγάλη πλειοψηφία τους άντρες, που επιχειρούν να περάσουν μέσω της Ελλάδος στην Ευρώπη. Όλα αυτά συνέβησαν μετά τη δήλωση-προτροπή της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας ότι δήθεν τα σύνορα προς την Ευρώπη είναι ανοικτά. Και δεν τους προέτρεψε μόνο να πάνε στα σύνορα, αλλά τους πρόσφερε δωρεάν μεταφορά από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τις Καστανιές του Έβρου. Μια ενέργεια που παραβιάζει στην ολότητά της τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό. Ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, με δηλώσεις, όχι μόνο το παραδέχθηκε ότι η Τουρκία κάλεσε όλους αυτούς τους ανθρώπους να πάνε στα σύνορα, αλλά τόνισε «τι κάναμε; Ανοίξαμε τις πόρτες. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες». Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.
Ερωτάται η Επιτροπή:
– Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί για να ενισχύσει την ελληνική προσπάθεια να διαφυλάξει τα ευρωπαϊκά σύνορα;
– Τι κυρώσεις θα επιβάλλει στην Τουρκία, που παραμένει ένα υπό ένταξη μέλος της Ε.Ε., για την αντισυμβατική και αντιδεοντολογική συμπεριφορά της;».