Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθεί τη Δευτέρα 3/12/2018 το πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κεφάλαιο των ΣΥΜΠΕΡAΣΜΑΤΩΝ.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται στις άμεσες και έμμεσες ευθύνες του Άδωνι Γεωργιάδη, τόσο την περίοδο που ήταν Υπουργός Υγείας, όσο και την περίοδο που δεν ήταν Υπουργός, με υπόνοιες όσον αφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση, για δική του ηθική αυτουργία σε διαπιστωμένες πράξεις όπως κατάρτιση και χρήση πλαστού εγγράφου, ψευδορκία, κ.λπ.

Εκτός αυτού όμως, περιλαμβάνονται και άλλες επτά τουλάχιστον κατηγορίες προβληματικών ενεργειών των διοικήσεων ΚΕΕΛΠΝΟ, για τις οποίες μάλιστα διατυπώνονται ευθύνες για ηθική αυτουργία τόσο από τον Άδωνι Γεωργιάδη όσο και από άλλους Υπουργούς, όπως για παράδειγμα τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Ανδρέα Λοβέρδο, και συγκεκριμένα:

  • Το δάνειο των 225 εκατομμυρίων €.
  • Η σύμβαση ΚΕΕΛΠΝΟ με τον ΟΚΑΝΑ.
  • Η αγορά θερμικών καμερών.
  • Η “χαριστική”, όπως χαρακτηρίζεται, σύμβαση συντήρησης και τροφοδοσίας του Κέντρου Οροθετικών.
  • Η χρηματοδότηση της Μητρόπολης Καισαριανής.
  • Ο αντικαρκινικός έρανος.
  • Η αγορά του κτιρίου.
  • Η διαφημιστική δαπάνη.

Επίσης στο στόχαστρο βρίσκεται και η ανάγκη να διερευνηθεί περαιτέρω το έλλειμμα των 89 εκατομμυρίων €, το οποίο εντοπίστηκε από τους πραγματογνώμονες που είχε ορίσει η εξεταστική επιτροπή και το οποίο ονομάστηκε «αρνητική διαφορά» χωρίς να έχει μέχρι στιγμής καταστεί δυνατόν να εξηγηθεί επαρκώς.

Στο τέλος του πορίσματος επισημαίνεται με χαρακτηριστική βεβαιότητα, ότι «το σύνολο των νομικών σκέψεων, όλα τα επί μέρους υποκεφάλαια, και οι νομικές σκέψεις μαζί με το αποδεικτικό υλικό που συνέλεξε η Επιτροπή (έγγραφα, εκθέσεις και πορίσματα, μαρτυρικές καταθέσεις), θα αποσταλεί στην Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη, με τα μέσα, τα νομικά και ερευνητικά εργαλεία, τις μεθόδους και της δυνατότητες που έχει από τον νόμο, διαθέτει τη γνώση και την εμπειρία να προβεί σε περαιτέρω έλεγχο για το αν όλες οι παραπάνω διαπιστώσεις μας συγκροτούν τις «επαρκείς (αποχρώσες) ενδείξεις», και σε περίπτωση κατάφασής τους να ασκήσει ποινικές διώξεις, εξειδικεύοντας τα αδικήματα και εξατομικεύοντας τις ευθύνες».

Διαχρονικό και διακομματικό σύστημα διαπλοκής;

Η απόδοση ευθυνών και η αναφορά περί «ηθικής αυτουργίας» των πρώην Υπουργών Υγείας Α. Λοβέρδου και Δ. Αβραμόπουλου, θέτει μετ’ επιτάσεως το εύλογο ερώτημα πως είναι δυνατόν να έχουν επιρροή στις αποφάσεις για τις δαπάνες του Υπουργείου Υγείας, πολιτικοί από διαφορετικά κόμματα, οι οποίοι δεν ασκούν πλέον εξουσία ως Υπουργοί. Αν αυτές οι «αποχρώσες ενδείξεις» επιβεβαιωθούν, αναπόφευκτα οδηγούν σε υποψίες περί παγιωμένης και διακομματικού χαρακτήρα διαπλοκής περί του Υπουργείου Υγείας και ειδικότερα του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αγγίζει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ. Σε αυτή την περίπτωση το ζήτημα περιπλέκεται περαιτέρω γιατί οδηγεί σε πολιτικούς προβληματισμούς και συνειρμούς καθόλου κολακευτικούς για το πολιτικό σύστημα εξουσίας της τελευταίας εικοσαετίας.

πηγή: zougla.gr