“Καζάνι που σιγοβράζει”, το Σωφρονιστικό Κατάστημα Κομοτηνής!

Σύλλογος Σωφρονιστικών Υπαλλήλων: “Πρέπει να προλάβουμε να γίνουν ενέργειες πριν γίνει το κακό”!
ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 2
  • “Επειδή ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να προλάβουμε να γίνουν ενέργειες και να ληφθούν αποφάσεις πριν γίνει το κακό”!

Σε αυτή τη φράση επιστολής του Συλλόγου Υπαλλήλων του Σωφρονιστικού Καταστήματος Κομοτηνής, συνοψίζονται εύγλωττα τα πολλά και άκρως σοβαρά προβλήματα λειτουργίας της συγκεκριμένης δομής, τα οποία μάλιστα όπως με έμφαση τονίζεται, “αποτελούν παράγοντες που οδηγούν ταχέως σε κίνδυνο για τη διασάλευση της τάξης και της ασφάλειας, τόσο του Καταστήματος, με ότι αυτό συνεπάγεται, όσο και τη γενικότερη ασφάλεια της περιοχής”.

Η επιστολή-κώδωνας κινδύνου απευθύνεται στα μέλη του του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής, ως “συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης” όπως υπογραμμίζεται, και με σκοπό να ακουστεί επιτέλους το SOS που εκπέμπουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που με νόημα επίσης επισημαίνουν: “Παρ’ όλο που είμαστε ελάχιστοι αναλογικά με τον αριθμό των κρατουμένων, εκτελούμε την εργασία μας με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, αψηφώντας πολλές φορές τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη σωματική μας ακεραιότητα”.

Οι κρατούμενοι στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κομοτηνής ανέρχονται σήμερα σε 341 άτομα, ενώ η χωρητικότητά του αφορά σε μόλις 162 άτομα. Έτσι οι έγκλειστοι είναι αναγκαστικά και κυριολεκτικά στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, σε βαθμό που δεν μπορεί να γίνει με σιγουριά ούτε η καταμέτρησή τους!Αν ένας κρατούμενος θελήσει να πάει στην τουαλέτα ή να κινηθεί εντός του θαλάμου για οποιονδήποτε λόγο, ο ένας τσαλαπατά τον άλλον”, περιγράφεται παραστατικότατα στην επιστολή, η οποία ολόκληρη έχει ως εξής:

“Αξιότιμε Πρόεδρε και Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης.

Απευθυνόμαστε σε εσάς ως συλλειτουργούς της Δικαιοσύνης προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας και να ενωθεί με τη δική σας για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα:

Το Σωφρονιστικό Κατάστημα (Σ.Κ.) Κομοτηνής είναι χωρητικότητας 162 κρατουμένων και αυτή τη στιγμή οι κρατούμενοι ανέρχονται σε 341 άτομα.

Δυστυχώς το γεγονός αυτό δεν αποτελεί το μόνο πρόβλημα του Καταστήματος μας.

Επιπρόσθετα τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκε μεταγωγή 22 κρατουμένων από διάφορα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας λόγω δικαστηρίων στο Εφετείο Θράκης. Αναγκαστήκαμε μέχρι και ειδικούς χώρους κράτησης να διαμορφώσουμε σε θαλάμους προκειμένου να εξυπηρετήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εισερχόμενους κρατούμενους.

Δυστυχώς αποτελεί χρόνιο και ανεπίλυτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα στο σύνολό τους όλα σχεδόν τα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας.

Όμως το ποσοστό πληρότητας του Σ.Κ. Κομοτηνής, που ανέρχεται σε 204.32% αναλογικά με το εμβαδόν του, είναι το μεγαλύτερο σε όλη τη χώρα.

Η κατάσταση στους θαλάμους κράτησης είναι άκρως επικίνδυνη, αποπνικτική και ανθυγιεινή. Οι κρατούμενοι διαμένουν στους θαλάμους στοιβαγμένοι στην κυριολεξία ο ένας πάνω στον άλλο, καθιστώντας έτσι αδύνατη την επίβλεψή τους, ακόμα και την καταμέτρησή τους.

Όλη αυτή η κατάσταση επιβαρύνεται σε μεγαλύτερο βαθμό κατά τη χειμερινή περίοδο που ο εγκλεισμός τους διαρκεί πάνω από δέκα (10) ώρες την ημέρα.

Κρατούμενοι κοιμούνται ανάμεσα στα κρεβάτια, ακόμα και κάτω από αυτά, δίπλα στην τουαλέτα ή όπου αλλού βρουν λίγο κενό χώρο. Αν ο κρατούμενος θελήσει να πάει στην τουαλέτα ή να κινηθεί εντός του θαλάμου για οποιονδήποτε λόγο, ο ένας τσαλαπατά τον άλλον.

Καθημερινά δεχόμαστε παράπονα για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Ακολούθως, λόγω της έλλειψης θαλάμων, είναι αδύνατη η κατηγοριοποίηση των κρατουμένων ανάλογα με το αδίκημα, την εθνικότητα και την ηλικία.

Στο Σ.Κ. Κομοτηνής φυλακίζονται σχεδόν καθημερινά κρατούμενοι εκτός της Περιφέρειας στην οποία ανήκουμε, όπως από Εισαγγελίες της Αθήνας και του Πειραιά, οξύνοντας έτσι το πρόβλημα της υπερπληθώρας των κρατουμένων.

Είναι, δε, συγκλονιστικό, ότι ούτε τα κρεβάτια επαρκούν αλλά ούτε και τα στρώματα που εναποθέτουμε στο πάτωμα.

Πριν λίγες ημέρες, θέσαμε το ζήτημα στον Κο Διευθυντή, ότι λόγω έλλειψης στρωμάτων δεν θα μπορούσαμε να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες διαμονής των κρατουμένων. Το τραγικό, δε, είναι, ότι και τα υπάρχοντα στρώματα είναι γεμάτα κοριούς, με αποτέλεσμα να υποφέρουν οι κρατούμενοι που κοιμούνται πάνω σε αυτά, αφού στην κυριολεξία τους πίνουν το αίμα.

Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπινες ψυχές, και ανεξαρτήτως αδικήματος και παραβατικής πράξης στην οποία έχουν υποπέσει, δεν τους αξίζει να ζουν υπό αυτές τις συνθήκες χωρίς την εξασφάλιση της στοιχειώδους ατομικής υγιεινής.

Είναι δεδομένο ότι λόγω της υπερπληθώρας κρατουμένων και των συνθηκών διαβίωσής τους, προσβάλλονται βάναυσα τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς δικαίωμα του κρατούμενου δεν είναι μόνο ο προαυλισμός, τα τραπέζια και οι καρέκλες στα οποία σιτίζονται.

Αντίστοιχα όμως σοβαρό με τη διαβίωση των κρατουμένων, αλλά πρωτίστως επικίνδυνο, που πρέπει να ρυθμιστεί ΑΜΕΣΑ, είναι η τάξη και η ασφάλεια του Καταστήματος, καθώς η υπερπληθώρα κρατουμένων δυσχεραίνει το έργο που καλούμαστε καθημερινά να επιτελέσουμε.

Δεν μπορεί να εξακολουθήσει ένα τόσο μικρό Κατάστημα όπως το δικό μας να φιλοξενεί τόσο μεγάλο αριθμό κρατουμένων. Μέχρι πότε θα συνεχίζεται αυτή η δραματική κατάσταση; Ούτε αποτελούν λύση οι τυχόν αποφυλακίσεις, αφού έως ότου αυτές εκτελεστούν έχουμε ήδη δεχθεί νεοεισερχόμενους κρατούμενους.

Παρ’ όλο που είμαστε ελάχιστοι αναλογικά με τον αριθμό των κρατουμένων, εκτελούμε την εργασία μας με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, αψηφώντας πολλές φορές τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τη σωματική μας ακεραιότητα.

Έχουμε προβλήματα. Είναι πολλά, μεγάλα, σοβαρά, και απαιτούν λύσεις. Επιτέλους ας εφαρμοστεί η πρόληψη, σεβόμενοι τα δικαιώματα κρατουμένων και υπαλλήλων.

Θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, γεγονός που θα δημιουργήσει διενέξεις και λογομαχίες.

Όλα όσα σας περιγράφουμε είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά και αποτελούν παράγοντες που οδηγούν ταχέως σε κίνδυνο για τη διασάλευση της τάξης και της ασφάλειας, τόσο του Καταστήματος, με ότι αυτό συνεπάγεται, όσο και τη γενικότερη ασφάλεια της περιοχής.

Επειδή ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να προλάβουμε να γίνουν ενέργειες και να ληφθούν αποφάσεις πριν γίνει το κακό.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ΖΗΤΟΥΜΕ τη συνδρομή σας προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood