Την αντίθεσή του σε προτάσεις που εμπεριέχονται στο σχέδιο νόμου για το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο, όπου συγχωνεύονται τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζει ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Κώστας Κατσιμίγας.

Το σχέδιο νόμου τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Τετάρτη και η προθεσμία για όσους επιθυμούν να διατυπώσουν τις απόψεις και τις παρατηρήσεις τους, λήγει την ερχόμενη Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου.

Τη διαδικασία αυτή ακολούθησε ήδη ο κ. Κατσιμίγας, ο οποίος επικέντρωσε σε δύο προτάσεις του νομοσχεδίου, που επηρεάζουν αρνητικά την Περιφέρειά μας:

  1. Στην ίδρυση Τμήματος Ανατολικών Γλωσσών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, τη στιγμή που στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στην Κομοτηνή, λειτουργεί αντίστοιχο τμήμα, το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, και
  2. Στην κατάργηση του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου, που έχει έδρα τη Δράμα.

Ο κ. Κατσιμίγας δεν αποφεύγει να σχολιάσει δεικτικά τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, σημειώνοντας με νόημα ότι «δεν έπαψε να μας ξαφνιάζει το Υπουργείο Παιδείας». Επίσης, στη σχετική ανάρτησή του στο facebook, προτρέπει σε μαζική συμμετοχή στη διαδικασία της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διαβάστε αναλυτικά την παρέμβαση του υποψήφιου Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ:

«ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ.

Δεν έπαψε να μας ξαφνιάζει το Υπουργείο Παιδείας. Στο Νομοσχέδιο που έδωσε για διαβούλευση για την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου (προθεσμία μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου) εμφανίζονται προτάσεις που μας βρίσκουν αντίθετους. Σας παραθέτω το κείμενο που ανάρτησα στη σχετική σελίδα της διαβούλευσης:

«Το Τμήμα Ανατολικών Γλωσσών θα πρέπει να δημιουργηθεί και ενταχθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Κομοτηνή όπου λειτουργεί ήδη αντίστοιχο τμήμα Γλωσσάς Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών. Η συνεχιζόμενη δημιουργία νέων τμημάτων σε Μητροπολιτικά κέντρα δεν συμβάλλει στην πολιτιστική και ακαδημαϊκή αποκέντρωση και τη ισόρροπη ανάπτυξη της χώρας. Επίσης η δημιουργία Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου στη Δράμα ήταν πάγιο αίτημα και του ΤΕΙ ΑΜΘ και της τοπικής Κοινωνίας. Η δε χρησιμότητα του είναι αυταπόδεικτη. Η νομοθετική εξουσία σε θέματα ακαδημαϊκής αποκέντρωσης θα πρέπει να αποκτήσει και άλλες οπτικές»

Υ.Γ. Ως ανατολικές γλώσσες θεωρούνται τα κινέζικα, κορεάτικα, ιαπωνικά και ινδικά. Οι σχολές ανατολικών γλωσσών είναι περιζήτητες. Στην αρχή θα υπάρξουν θέματα ακαδημαϊκού προσωπικού αλλά σταδιακά θα επιλυθούν. Να θυμίσουμε ότι το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής πρωτολειτούργησε με εννέα αποσπασμένους καθηγητές από τη Μέση Εκπαίδευση και σήμερα είναι ένα από τα καλύτερα παγκοσμίως. Ο δε Κος Υπουργός κάτι γνώριζε για το συγκεκριμένο θέμα. Και βέβαια δεν μπορεί να επικαλεστεί ότι δεν ζητήθηκε από το ΔΠΘ. Και φυσικά δεν ζητήθηκε ούτε από το υπό σύσταση Διεθνές Πανεπιστήμιο, ούτε από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης!!!

Μήπως πρέπει να συμμετέχουμε μαζικά στη διαβούλευση, να δημοσιοποιήσουμε τις απόψεις μας και ενώσουμε τις προσπάθειες μας;;;;;».