Κατοικίδιο κουνέλι, όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Κατοικίδιο κουνέλι, όσα πρέπει να γνωρίζουμε!
Screenshot_63

Πόσα χρόνια ζουν τα κατοικίδια κουνέλια; Τα κουνελάκια είναι αρκετά δημοφιλή κατοικίδια ζώα και το προσδόκιμο ζωής τους έχει επιμηκυνθεί με την πάροδο των χρόνων εξαιτίας της φροντίδας που λαμβάνουν από τους ιδιοκτήτες τους. Είναι γνωστό πως πολλά μπορεί να επηρεάσουν την διάρκεια ζωής του κατοικίδιου, και τα κουνέλια δεν αποτελούν εξαίρεση.

Ιστορία των κατοικίδιων κουνελιών

Τα κατοικίδια κουνέλια δεν έχουν καμία σχέση με τα άγρια κουνέλια που συναντάτε σε δασώδεις περιοχές. Το Oryctolagus Cuniculus είναι το λατινικό όνομα για τα οικόσιτα κουνέλια, και το Lepus sylvaticus για τα άγρια. Αυτό σημαίνει πως τα άγρια και τα κατοικίδια κουνέλια έχουν βασικές τεχνικές διαφορές παρ’ όλο που είναι μακρινοί συγγενείς και ανήκουν στην ίδια οικογένεια. Τα κουνέλια στην πάροδο των αιώνων χρησιμοποιούνταν για φαγητό και για τη γούνα τους, αλλά από τον 19ο αιώνα και έπειτα έγιναν και αγαπητό κατοικίδιο ζώο. Στα τέλη του 20ου αιώνα είχαν αρχίσει να «εισβάλουν» στα σπίτια σαν κατοικίδια και η δημοτικότητά τους αυξήθηκε. Καθώς οι άνθρωποι ανακάλυψαν τις υπέροχες προσωπικότητές τους, η φροντίδα τους βελτιώθηκε με αποτέλεσμα την επιμήκυνση του προσδόκιμου της ζωής τους.

Φυλές κουνελιών και διάρκεια ζωής

Σύμφωνα με το House Rabbit Society, οι περισσότερες φυλές κατοικίδιων κουνελιών ζουν 8-14 χρόνια. Ορισμένες είναι γνωστό ότι ζουν περισσότερο από τις άλλες. Όπως και στους σκύλους, οι μικρόσωμες ή νάνοι φυλές κουνελιών, τείνουν να ζουν περισσότερο από τις μεγαλόσωμες φυλές. Τα νανάκια, τα μίνι, και τα μικρά λαγουδάκια, μπορεί να ζήσουν ακόμα και διψήφιο αριθμό από ότι οι μεγάλες φυλές, όπως τα γαλλικά ή οι φλαμανδοί γίγαντες.

Κατοικίδιο κουνέλι, όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Διατροφή και διάρκεια ζωής

Όπως και τα υπόλοιπα κατοικίδια ζώα, έτσι και τα κουνέλια έχουν ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις. Η σωστή σίτιση των κουνελιών έχει άμεση επίδραση στο προσδόκιμο και στην ποιότητα ζωής τους. Η διατροφή έχει αντίκτυπο στη γενική υγεία του κουνελιού και εάν δεν σιτίζεται με βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες καθώς και με άλλα σημαντικά συστατικά, δεν θα είναι ένα υγιές κουνελάκι. Ειδικές διατροφές όπως σανό και λαχανικά αποτελούν την ιδανική τροφή για τα κατοικίδια κουνέλια. Μερικές λιχουδιές και φρούτα είναι καλό να δίνονται με μέτρο. Η ισορροπημένη διατροφή θα έχει ως αποτέλεσμα ένα υγιέστατο κουνέλι με μεγάλο προσδόκιμο ζωής. Μερικοί άνθρωποι ταΐζουν μόνο σανό και άλλες τροφές από τα καταστήματα κατοικίδιων ζώων, αλλά αυτή η διατροφή δεν εξασφαλίζει την πληρότητα σε βιταμίνες και μέταλλα που έχει ανάγκη το κουνέλι.

Υγεία και διάρκεια ζωής

Εκτός από την τροφή, πολλά ακόμα πράγματα διασφαλίζουν την υγεία του κουνελιού. Τα κουνέλια μπορεί να εμφανίσουν ασθένειες ή να προσβληθούν από παράσιτα, και εάν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία διακινδυνεύεται η διάρκεια ζωής τους. Η καλή υγιεινή, τόσο η δική σας – σωστός καθαρισμός χεριών πριν και μετά την επαφή με το κουνέλι –  αλλά και του κλουβιού, είναι σημαντική για την υγεία του κουνελιού σας. Οι τακτικές εξετάσεις στον κτηνίατρο θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε έγκαιρα τυχόν προβλήματα που εάν αναπτύξει το κουνέλι μπορεί να αποβούν μοιραία και επικίνδυνα για τη ζωή του. Η στείρωση επίσης μπορεί να επιμηκύνει τη ζωή του κουνελιού σας. Τα θηλυκά κουνέλια είναι επιρρεπή σε καρκίνους του μαστού και της μήτρας, ενώ τα αρσενικά σε καρκίνο των όρχεων. Στειρώνοντας το κουνέλι σας θα μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και θα αυξήσετε τις πιθανότητες να ζήσει μια μακρά ζωή.

Καθημερινότητα και διάρκεια ζωής

Τα κουνέλια χρειάζονται πολύ χώρο και ψυχική διέγερση σε καθημερινή βάση. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι παραμελούν το κουνελάκι τους και θεωρούν ότι είναι χαρούμενο κλεισμένο μέσα στου κλουβί του. Τα κουνέλια μπορούν να ζήσουν σε εξωτερικούς χώρους αλλά και σε εσωτερικές ευρύχωρες μεριές όπως ένα υπνοδωμάτιο. Χρειάζονται χώρο για να παίξουν και να τρέξουν, αλλά και μασητικά αντικείμενα ως παιχνίδι. Χωρίς χώρο και εμπλουτισμό της καθημερινότητάς τους, μπορεί να μην είναι τόσο ευτυχισμένα, άρα και υγιή. Επίσης είναι σημαντικό να ζουν σε ένα ήσυχο σπίτι. Το υπερβολικό στρες μπορεί να προκαλέσει στιγμιαίο θάνατο στο κουνέλι. Το έντονο γαύγισμα ή νιαούρισμα, οι απότομες παιδικές χειρονομίες ή οι τραυματισμοί, μπορεί να οδηγήσουν σε σοκ και σε θάνατο.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο κουνέλι;

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Μick, ένα κουνέλι από το Illinois των ΗΠΑ, γιόρτασε τα 16α γενέθλιά του. Αναγνωρίστηκε από το Guinness World Records ως το γηραιότερο κουνέλι. Επίσης, η Hazel, ένα μικροσκοπικό γκρίζο κουνελάκι, έζησε μέχρι τα 16 της χρόνια και πέθανε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Πριν την Hazel, το ρεκόρ κατείχε ένα κουνέλι που έζησε μέχρι τα 14 χρόνια του.

Τα περισσότερα κουνέλια δεν ζουν διψήφιους αριθμούς, οπότε εάν έχετε ένα κουνέλι στην εφηβεία, να το θεωρήσετε ως επίτευγμα.

Σημ.: Το άρθρο έχει επιμεληθεί η ομάδα του blog για κατοικίδια allaboutpets.gr / Ευχαριστούμε θερμά το inkomotini.news για τη φιλοξενία των άρθρων για τους μικρούς μας φίλους!

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood