“Οι αυξήσεις των τιμών των αγαθών καθημερινής ανάγκης αδειάζουν το πραγματικό καλάθι του νοικοκυριού”, τονίζουν οι τομεάρχες Οικονομικών και Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου και Αλέξης Χαρίτσης, αντιστοίχω, υπογραμμίζοντας:

“Η ακρίβεια εξακολουθεί να σαρώνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στο 9,1% και σε 12μηνη βάση στο 9,2%. Για τα νοικοκυριά των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη απ’ ό,τι δείχνει ο σταθερά επί μήνες υψηλός γενικός δείκτης πληθωρισμού, καθώς οι αυξήσεις σε τρόφιμα, ενέργεια, καύσιμα, βασικά αγαθά και υπηρεσίες, είναι σημαντικά μεγαλύτερες, υπερδιπλάσιες ακόμα και πολλαπλάσιες του γενικού δείκτη. Αυτή η πραγματικότητα έρχεται να προστεθεί στην ήδη καταρρακωμένη αγοραστική δύναμη των πολιτών, καθώς σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ:

  • Μέχρι και τον Σεπτέμβριο η απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ, έφτανε έως και το 40%!
  • Από τον Απρίλιο του 2022 και ύστερα, η απώλεια της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού κυμαίνεται στο 19%.
  • Το α’ τρίμηνο του 2022 η μείωση του πραγματικού μέσου μισθού άγγιξε το 12%.

Η εμμονή της κυβέρνησης να επιδοτεί την αισχροκέρδεια των εταιρειών ενέργειας αντί να θέσει πλαφόν τιμών και κανόνες ελέγχου της αγοράς, η εμμονή της να μη μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα, οδηγούν ευθέως σε ραγδαία φτωχοποίηση της κοινωνίας.

Η πολιτική αλλαγή αποτελεί τη μόνη διέξοδο”.