Πολλές φορές ακούγεται, αλλά λίγες αποδεικνύεται στην πράξη, ότι ο σεβασμός στα Άτομα με Αναπηρία ξεκινάει από τη διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους, από τα απλά πράγματα, τα οποία για τους περισσότερους είναι δεδομένα.

Ο Γιάννης Σαρρής, ιδιοκτήτης του καταστήματος «Στο Κουτούκι του Σαρρή», στην Καβάλα, το γνωρίζει καλά αυτό και φρόντισε να προμηθεύσει το κατάστημά του με κάτι απλό, αλλά πολύτιμο για τα άτομα με προβλήματα όρασης: έναν κατάλογο Braille.

koutouki sarri 01Όπως διαβάζουμε στο kavalapost.gr, η ιδέα ξεκίνησε πριν από καιρό, με μια δράση-προσομοίωση της ζωής των ανθρώπων με προβλήματα όρασης: «Σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς και με έναν Πολιτιστικό Σύλλογο, προχωρήσαμε σε μια διδακτική για όλους δράση, ένα δείπνο στο σκοτάδιΚλείσαμε τα μάτια μας, καθώς και τα φώτα του μαγαζιού καιπροσπαθήσαμε να φάμε. Έτσι καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολη είναι αυτή η διαδικασία για έναν άνθρωπο με προβλήματα όρασης. Παρόμοια εκδήλωση κάναμε και πριν από περίπου 3 χρόνια, φιλοξενήσαμε άλλη μια παρόμοια εκδήλωση, αυτή τη φορά με σκυλιά-συνοδούς τυφλών», σχολιάζει ο κ. Σαρρής, προσθέτοντας ότι την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 θα κόψει την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του στο κατάστημα του κ. Σαρρή ο Σύλλογος Τυφλών Καβάλας.

Θυμίζουμε ότι και στη γειτονική Αλεξανδρούπολη τουλάχιστοn τρία καταστήματα εστίασης διαθέτουν κατάλογους σε γραφή Braille. Πρόκειται για την ταβέρνα-εστιατόριο «Αϊ Γιώργης», το καφέ «Room 6» και το ταχυφαγείο «Leftis casual fast food».

koutouki sarri katalogos braille 10Η ενέργεια εξυπηρετεί τα εν λόγω άτομα παρέχοντας σε αυτά ό,τι και σε όλους τους πελάτες· τη δυνατότητα δηλαδή να επιλέξουν τι θα παραγγείλουν, διαβάζοντας τον κατάλογο χωρίς να χρειάζεται να «ακούσουν» τα διαθέσιμα προϊόντα.

Εξάλλου, πρόκειται για υποχρεωτική από 1/1/2019 εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία προβλέπει και πρόστιμο ύψους 500 ευρώ για όσα καταστήματα αδιαφορήσουν.

Τέλος, σχετική πρωτοβουλία για την Κομοτηνή έχουν λάβει ήδη από το καλοκαίρι η ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και το τοπικό σωματείο καφεποτοπωλών.

Πηγή: Kavalapost.gr

Eπιμέλεια: Inkomotini.news