“Από τη Θράκη αρχίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη”. Αυτό διεμήνυσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών/Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου κατά τη διήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε στις περιφερειακές ενότητες Ροδόπης και Έβρου.

Ο κ. Καράογλου είχε ένα ιδιαίτερα “πυκνό” πρόγραμμα επαφών, το οποίο περιελάμβανε διαδοχικές συναντήσεις με τους αυτοδιοικητικούς φορείς, τους προέδρους των επιμελητηρίων, καθώς και με τους Μητροπολίτες Μαρώνειας & Κομοτηνής, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου, αλλά και τον Μουφτή Κομοτηνής.

Στις συναντήσεις του με του αυτοδιοικητικούς ο κ. Καράογλου κατέγραψε το κοινό αίτημα των Δημάρχων να ενισχυθούν οι τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων με προσωπικό, προκειμένου εν όψει του νέου κοινοτικού πλαισίου στήριξης 2021-2027, να υπάρξει ωριμότητα μελετών για την υλοποίηση μεγάλων έργων. Άλλα ζητήματα που τέθηκαν, ήταν το δημογραφικό, η διασυνοριακότητα της περιοχής, οι δυνατότητες αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Θράκης, η βελτίωση του οδικού δικτύου, η ενίσχυση των υποδομών, η ανάγκη στήριξης των επιχειρήσεων, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν από τα πλημμυρικά φαινόμενα.

Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων εστίασαν στην ανάγκη να υπάρξει μεταφορικό ισοδύναμο για όλη την περιοχή, καθώς όπως είπαν, τα μεταφορικά κόστη καθιστούν τα τοπικά προϊόντα μη ανταγωνιστικά. Σε επιμέρους ζητήματα, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης έθεσε στην προμετωπίδα των προβλημάτων τον μεθοριακό σταθμό διέλευσης Νυμφαία-Μακάζα, ενώ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου αναφέρθηκε στο θετικό ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών επιχειρήσεων που κατέγραψε το 2019, αφού μετά από τρία χρόνια αυξήθηκαν οι ιδρύσεις μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Καράογλου συμμετείχε και σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη, παρουσία εκπροσώπων μεγάλων βιομηχανιών της περιοχής. Σε αυτήν, όσοι πήραν τον λόγο επικεντρώθηκαν στους τρόπους στήριξης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και της αναβάθμισής του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στη Θράκη.

Ξεχωριστό σκέλος των συναντήσεων του κ. Καράογλου, αποτέλεσαν οι επισκέψεις στον Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονα και στον Μητροπολίτη Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνό, με τους οποίους συζήτησε για το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που θα διοργανωθούν για να τιμηθεί η επέτειος των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση και ενσωμάτωση της Θράκης στον εθνικό κορμό. Ακόμη ο Υφυπουργός επισκέφθηκε τον Μουφτή Κομοτηνής κ. Χαλήλ Τζιχάτ, επισημαίνοντας πως κοινή συνισταμένη των θρησκειών είναι η αγάπη.

Προβαίνοντας σε απολογισμό της περιοδείας του ο Υφυπουργός Εσωτερικών/Μακεδονίας-Θράκης, τόνισε: “Κατά το διήμερο της παρουσίας μου στη Ροδόπη και στον Έβρο έγινε μια καταγραφή των προβλημάτων αλλά και των βημάτων που πρέπει να γίνουν για την επίλυσή τους. Το 2020 δεν θα είναι απλά η χρονιά της Θράκης λόγω της σημαντικότατης επετείου της απελευθέρωσης και ενσωμάτωσής της στον εθνικό κορμό, αλλά θα είναι και η χρονιά της Ελλάδας με την ανάταση της οικονομίας, κάτι που θα έχει πολλαπλά οφέλη τα οποία θα γίνουν άμεσα κατανοητά στην προσωπική ζωή κάθε πολίτη. Όσον αφορά τη Θράκη, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον και θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερο, όσο ξανακερδίζουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, όσο αποδεικνύουμε ότι γινόμαστε μια χώρα φιλική προς το επιχειρείν. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Από τη Θράκη αρχίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη, και πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα βάζοντας τέλος στην αποβιομηχάνιση και στη διαρροή πόρων προς τις γειτονικές χώρες“.