• Γράφει ο Γιώργος Ματζαρίδης, φοιτητής ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Ο χώρος του αθλητισμού και της άθλησης είναι ένας πραγματικά τεράστιος χώρος με απίστευτα πολλούς τομείς. Ο χώρος αυτός όμως δυστυχώς ακόμα και σήμερα επισκιάζεται από διάφορους μύθους που έχουν δημιουργηθεί με το πέρασμα των χρόνων.

Ένας εκ των πιο διαδεδομένων, είναι αυτός της διαφοροποίησης της ανάπτυξης του ανθρώπου και πιο συγκεκριμένα του ύψους του, κατά τη νεαρή του ηλικία, ανάλογα με τη μορφή άσκησης που ασχολείται. Αθλήματα όπως η ενόργανη ή η άρση βαρών κατηγορούνται πως μέσω της άσκησης που προωθούν επηρεάζουν αρνητικά το ύψος του εκάστοτε παιδιού, ενώ αθλήματα όπως το μπάσκετ ή το βόλεϊ συμβάλλουν στην δημιουργία ψηλότερων ανθρώπων.

Αρχικά, όλα τα παραπάνω αποτελούν δημιούργημα παρερμηνεύσεων που δυστυχώς έχουν ειπωθεί ακόμα και από ανθρώπους του χώρου της γυμναστικής και προφανώς δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Το ύψος είναι ένα ανθρώπινο χαρακτηριστικό γενετικά καθορισμένο και καμία μορφή άσκησης δεν μπορεί να το μεταβάλλει, ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις μία πολύχρονη και εντατική ενασχόληση με ένα άθλημα ή μια μορφή άσκησης όπως η γυμναστική με βάρη να αυξομειώσει το ύψος κάποιου ανθρώπου για ορισμένα χιλιοστά, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε να προσδοκούμε πως η ενασχόληση του παιδιού μας με το μπάσκετ για παράδειγμα, θα προσθέσει 10-15 πόντους στο τελικό του ύψος.

Κανένα άθλημα δεν μας ψηλώνει, ούτε μας κονταίνει
Γιώργος Ματζαρίδης.

Τα παραπάνω προσωπικά εκτιμώ πως είναι αποτέλεσμα της φύσεως των εν λόγω αθλημάτων. Η καλαθοσφαίριση, για παράδειγμα, απαιτεί άτομα με αρκετό ύψος ακόμα και για τη θέση του point guard, ενώ αντίθετα το άθλημα της ενόργανης απαιτεί άτομα χαμηλά τα οποία είναι πιο ευκίνητα και ελέγχουν καλυτέρα το σώμα τους. Επομένως, από τη στιγμή που το μπάσκετ συνήθως χαρακτηρίζεται από ψηλούς αθλητές και η ενόργανη από χαμηλούς, δημιουργήθηκε αυτομάτως ο λαϊκός αυτός μύθος. Επιπλέον θεωρώ πως τροφή σε αυτές τις μυθοπλασίες δίνει η ματαιοδοξία ορισμένων γονιών να δουν τα τέκνα τους με ένα συγκεκριμένο ύψος που αυτοί προσδοκούν, εκπληρώνοντας έτσι τις προσωπικές τους φιλοδοξίες.

Η αλήθεια είναι πως ο αθλητισμός είναι μία τόσο μεγάλη ιδέα που περιλαμβάνει στους κόλπους του αθλήματα για άτομα κάθε μεγέθους. Στον αθλητισμό υπάρχει δυνατότητα να έχεις μία θέση ακόμα και επαγγελματία αθλητή, είτε είσαι κοντός, είτε είσαι ψηλός, επομένως καλό θα ήταν να αποδεχτούμε αρχικά τον εαυτό μας όπως είναι και στη συνεχεία να βρούμε ένα άθλημα που μας ταιριάζει και τα καταφέρνουμε, έτσι ώστε να ασχοληθούμε όσο περισσότερο γίνεται μαζί του κερδίζοντας υγεία και χαρά, και να πάψουμε να πιστεύουμε στην “αρρωστημένη” ιδέα της διαμόρφωσης ενός διαφορετικού ύψους μέσω της άσκησης. Το να προσπαθεί κανείς να αλλάξει το ύψος του μέσω της άσκησης είναι σαν να προσπαθεί να αναπνεύσει μέσα στο νερό, δηλαδή απλά παράλογο.