Δεν πρόκειται να ανασταλεί η έναρξη της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών πολίτες.

Αυτό ξεκαθαρίζουν σήμερα κυβερνητικές πηγές, διαμηνύοντας ταυτόχρονα: “Υπάρχουν ακόμη πέντε μέρες για να κλείσουν τα ραντεβού τους και να εμβολιαστούν. Από τις 16 Ιανουαρίου και μετά θα ακολουθηθεί κανονικά η διαδικασία που έχει ανακοινωθεί και νομοθετηθεί εδώ και μήνες”.

Συγκεκριμένα θα βεβαιώνεται στην Εφορία πρόστιμο 100€ κάθε μήνα σε όσους πολίτες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας επιμένουν να παραμένουν ανεμβολίαστοι. 

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, τα ποσά που θα συγκεντρωθούν θα διοχετευθούν στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

“Δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπεια”, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, και επισημαίνουν: “Όποτε λέμε για υποχρεωτικότητα, πρέπει να ξέρουμε ότι η υποχρεωτικότητα πάει μαζί και με την κύρωση.  Διαφορετικά δεν είναι υποχρεωτικότητα”.

Το μέτρο της υποχρεωτικότητας των άνω των 60 ετών κρίνεται επιτυχημένο υπό την έννοια ότι περίπου 200.000 πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Το ηλικιακό κριτήριο σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού έχει αποδειχθεί ότι είναι το πιο ουσιαστικό, διότι προφυλάσσει από τις βαριές νοσήσεις και την περαιτέρω επιβάρυνση των ΜΕΘ. Η πραγματικότητα λέει ότι το 85%-87% των ανθρώπων που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι. Αυτό είναι το κρίσιμο μέγεθος και το κρίσιμο μήνυμα από όλη την πορεία της πανδημίας. Με άλλα λόγια, αν είχαμε μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμών, θα είχαμε πολύ λιγότερες νοσηλείες στις ΜΕΘ.