Τη δια ζώσης λειτουργία όλων των Τμημάτων του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς αυτό “δεν είναι αποκομμένο από την τοπική κοινωνία”, και δεδομένου οτι “όλοι οι τοπικοί φορείς ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα για προσφορά αιθουσών”, ζητούν με επιστολή τους προς τον Πρύτανη του ιδρύματος, τους Προέδρους των Τμημάτων, και τα μέλη ΔΕΠ, οι Πρόεδροι, του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Νίκος Αγγελίδης, του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών & Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, και του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου.
Οι επικεφαλής των τοπικών παραγωγικών φορέων, προτάσσουν μεν τον αδιαπραγμάτευτο χαρακτήρα της δημόσιας υγείας, εντούτοις τονίζουν οτι λόγω της υπολειτουργίας του πανεπιστημίου από την αρχή της πανδημίας, “η τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα πλήττονται βάναυσα”, και επισημαίνουν πως η εξ αποστάσεως συνέχιση των μαθημάτων θα σημάνει “οικονομική ασφυξία για την πόλη”.
Μάλιστα η σχετική επιστολή τους – η οποία κοινοποιείται και στον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης – διακρίνεται από επείγον ύφος εν όψει των εξελίξεων που σηματοδοτούν οι αποφάσεις τεσσάρων Τμημάτων για διεξαγωγή μαθημάτων εξ αποστάσεως (δείτε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ).
Το κείμενο της επιστολής τους:
“Αξιότιμοι κύριοι.
Η πρωτόγνωρη αυτή πανδημία του Covid-19 που πλήττει τους τελευταίους μήνες την παγκόσμια κοινότητα όπως και τη χώρα μας, έχει δημιουργήσει πολυδιάστατες παρενέργειες και μια από αυτές αφορά τη λειτουργία φορέων, επιχειρήσεων και υπηρεσιών, με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία μας.
Πρωτίστως βέβαια αυτό που ενδιαφέρει όλους μας είναι η υγεία των πολιτών, που είναι πάνω από όλα και είναι αδιαπραγμάτευτη. Βέβαια η Π.Ε. Ροδόπης είναι «καθαρή» από κρούσματα για τουλάχιστον έναν μήνα, με μηδενικό επιδημιολογικό φορτίο.
Η ανησυχία όλης της τοπικής κοινωνίας για τη λειτουργία με δια ζώσης μαθήματα του Πανεπιστημίου μας είναι έκδηλη. Ήδη, καθ’ όλη τη διάρκεια από την αρχή της κρίσης που το Πανεπιστήμιο στην πόλη μας υπολειτουργεί, η τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα πλήττονται βάναυσα.
Όλοι οι τοπικοί φορείς ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμά σας για προσφορά αιθουσών προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια τμήματα των 50 ατόμων για δια ζώσης μαθήματα των σχολών. Παρ’ όλα αυτά βλέπουμε αποφάσεις Τμημάτων του Πανεπιστημίου για εξ αποστάσεως μαθήματα κατά το χειμερινό εξάμηνο, πράγμα που πρακτικά σημαίνει κλείσιμο των σχολών αυτών και οικονομική ασφυξία για την πόλη.
Επειδή το Πανεπιστήμιο δεν είναι αποκομμένο από την τοπική κοινωνία, βούλησή της είναι να λειτουργήσουν, κατά το δυνατόν και φυσικά με ασφάλεια, όλα τα Τμήματα του Δ.Π.Θ.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υποδεχθούμε τους πρωτοετείς φοιτητές των οποίων το Α’ έτος σπουδών αποτελεί ορόσημο για την μετέπειτα επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
Τα Επιμελητήρια και οι φορείς της πόλης μας ζητούσαν πάντα τη διασύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική παραγωγή και αγορά εργασίας και την ώσμωσή του με την τοπική κοινωνία. Στο πνεύμα αυτό σας ζητούμε να επανεξετάσετε σοβαρά τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας και να αποφασίσετε τη δια ζώσης λειτουργία όλων των Τμημάτων του Δ.Π.Θ.”.