Εν όψει των μετεωρολογικών προβλέψεων περί επιδείνωσης του καιρού με χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, θυελλώδεις ανέμους και θερμοκρασίες ψύχους, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί τα τροχονομικά μέτρα που θα ληφθούν, αλλά και απευθύνει συμβουλές και οδηγίες στους οδηγούς:

“Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, από την Κυριακή 05-01-2020 το πρωί αναμένεται έντονο ψυχρό κύμα κακοκαιρίας στη χώρα. Θα επηρεασθεί κατ’ αρχήν η βόρεια Ελλάδα, και πολύ σύντομα, από Κυριακή μεσημέρι, η κακοκαιρία και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επεκταθούν κυρίως στη νοτιοανατολική χώρα. Θα υπάρξουν χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι θυελλώδεις.

Το κύμα κακοκαιρίας θα συμπέσει με τις μετακινήσεις του τριημέρου των Θεοφανείων και κυρίως με την επιστροφή των εκδρομέων.

Για τους λόγους αυτούς, από σήμερα ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

  • Οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αστυνομίας θα απαγορεύσουν την κίνηση φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στο εθνικό οδικό δίκτυο από τις 6 το πρωί της Κυριακής 5/1 έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 6/1.
  • Απαγορεύεται η κίνηση οχημάτων στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.). Συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά και θα τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. με 60 ημέρες αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων.
  • Όλα τα οχήματα που δεν φέρουν ειδικά ελαστικά πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Οι οδηγοί να είναι σίγουροι πως γνωρίζουν να τοποθετούν αντιολισθητικές αλυσίδες, και να βεβαιώνονται πως τα οχήματά τους έχουν επάρκεια καυσίμων. Θα γίνονται έλεγχοι από την Τροχαία σε όλο το εθνικό δίκτυο. Δεν θα επιτρέπεται η κίνηση σε αυτοκίνητα που δεν έχουν εφοδιασθεί με αλυσίδες.
  • Καλούνται οι πολίτες που πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερώνονται συνεχώς πριν και κατά την διάρκεια του ταξιδιού από τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και το διαδίκτυο. Οι κατά τόπους Αρχές θα ενημερώνουν για τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση του οδικού δικτύου σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Η Τροχαία και η Πυροσβεστική θα είναι στους δρόμους για να συντονίσουν και να συνδράμουν. Οι πολίτες καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες τους με συναίσθηση ευθύνης.

Η Πολιτεία, ο κρατικός μηχανισμός με τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας, είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Από τους πολίτες ζητείται σεβασμός στα καιρικά φαινόμενα και οδική συμπεριφορά με ευθύνη προς το κοινωνικό σύνολο“.