Ορκίστηκαν σήμερα οι βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 εν όψει της 18ης κοινοβουλευτικής περιόδου της χώρας.

Τη συνεδρίαση διηύθυνε ο Γιώργος Βαρεμένος που ασκεί καθήκοντα προσωρινού προέδρου σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.

Η πρώτη ολομέλεια του νεοεκλεγέντων βουλευτών συγκαλείται αύριο Πέμπτη 18 Ιουλίου στις 10:30, με θέμα ημερήσιας διάταξης την εκλογή Προέδρου του Σώματος.

Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση στο κοινοβούλιο εκπροσωπούνται έξι κόμματα: η ΝΔ με 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 86 έδρες, το ΚΙΝΑΛ με 22 έδρες, το ΚΚΕ με 15 έδρες, και τα νεότευκτα κόμματα της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25, με 10 και 9 έδρες αντιστοίχως.

Οι νεότεροι σε ηλικία βουλευτές είναι οι 29χρονοι Βαγγέλης Λιάκος από τη ΝΔ (Δυτικής Αττικής) και η Μαρία Απατζίδη από το ΜέΡΑ 25 (Ανατολικής Αττική), ενώ τον τίτλο του αρχαιότερου βουλευτή κατέχει ο Γιάννης Τραγάκης (Β´ Πειραιά) ο οποίος εκλέγεται από το 1974…

Αρχικά πραγματοποιήθηκε η θρησκευτική ορκωμοσία υπό τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο ο οποίος τέλεσε και τον καθιερωμένο αγιασμό. Ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι των μουσουλμάνων βουλευτών, και αμέσως μετά έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές το επιθυμούσαν.

Με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν 191 βουλευτές: 157 της ΝΔ, οι Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Θάνος Μωραΐτης, Τρύφων Αλεξιάδης, Νίνα Κασιμάτη και Θεοδώρα Τζάκρη από τον ΣΥΡΙΖΑ, 19 του ΚΙΝΑΛ και οι 10 της Ελληνικής Λύσης.

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν 106 βουλευτές: η Φωτεινή Πιπιλή από τη ΝΔ, 80 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου από το ΚΙΝΑΛ, οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ και οι 9 του ΜέΡΑ 25.

Στο κοράνι ορκίστηκαν οι τρεις μουσουλμάνοι βουλευτές Αχμέτ Ιλχάν (Ροδόπης/ΚΙΝΑΛ), Μπουρχάν Μπαράν (Ξάνθης/ΚΙΝΑΛ) και Χουσεΐν Ζεϊμπέκ (Ξάνθης/ΣΥΡΙΖΑ).

Οι βουλευτές της Ροδόπης ορκίστηκαν και με τους τρεις τρόπους: ο Ευριπίδης Στυλιανίδης με θρησκευτικό όρκο, ο Δημήτρης Χαρίτου με πολιτικό όρκο, και ο Ιλχάν Αχμέτ στο κοράνι.