Την εκκίνηση της δημιουργίας της «Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών» (ΕΘΕΑΣ), πέτυχε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, έπειτα από επίμονη και διαρκή προσπάθεια, στο πλαίσιο πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ των συντονιστικών φορέων των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων της χώρας, την οποία ενθάρρυνε και στήριξε προσωπικά.

Έτσι, ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η συλλογή υπογραφών για το καταστατικό ίδρυσης της ΕΘΕΑΣ.

53a9c751 dt etheasa 11122020Ήδη εκπροσωπούνται συνεταιρισμοί που έχουν άνω του 51% του συνολικού κύκλου εργασιών των Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, ποσοστό το οποίο ορίζεται από τον νόμο ως προϋπόθεση για την αναγνώριση της ΕΘΕΑΣ.

Με το προς υπογραφή καταστατικό καθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας της Ένωσης, και επιπλέον ορίζεται η προσωρινή συντονιστική επιτροπή η οποία απαρτίζεται από τους εξής συμβαλλόμενους:

 • Χρήστο Γιαννακάκη, Πρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού Βέροιας «Venus Growers».
 • Παύλο Σατολιά, Πρόεδρο Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.
 • Ανδρέα Δημητρίου, Πρόεδρο ΑΠΣ Ιωαννίνων «Η Πίνδος».
 • Γεώργιο Τσάτσα, Πρόεδρο ΟΠΑΣ Πέλλας.
 • Θωμά Κουτσουπιά, Πρόεδρο Ένωσης Αγρινίου.
 • Σπύρο Αντωνόπουλο, Πρόεδρο ΕΑΣ Αργολίδας «ΡΕΑ».
 • Νικόλαο Μηνά, Πρόεδρο Α.Σ. Καλυβίων.
 • Θανάση Σωτηρόπουλο, Πρόεδρο Παναιγιάλειου ΠΕΣ.
 • Νικόλαο Προκοβάκη, Πρόεδρο ΑΕΣ Λακωνίας.

Η συγκεκριμένη, ιδιαιτέρως σημαντική εξέλιξη, συνιστά την υλοποίηση των όσων ορίζει το άρθρο 38 του νόμου 4.673/20 που προβλέπει την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα, γεγονός που αποτέλεσε πάγιο και διαρκές αίτημα των συνεταιρισμένων αγροτών για τη σύσταση μιας εθνικής συντονιστικής οργάνωσης των Αγροτικών Συνεταιρισμών με στόχο την επανένωση του συνεταιριστικού κινήματος κάτω από έναν ενιαίο και ισχυρό φορέα ο οποίος θα αναλάβει την εκπροσώπησή τους τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο.

a2b2559f dt etheasc 11122020Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω κατέστησαν δυνατά έπειτα από την αλλαγή του νομικού πλαισίου για τη λειτουργία των Αγροτικών Συνεταιρισμών, στο οποίο προχώρησε ο κ. Βορίδης, και με το οποίο τέθηκαν υγιείς και στέρεες βάσεις για την ανάδειξη των Αγροτικών Συνεταιρισμών σε σύγχρονες, ανταγωνιστικές και επικερδείς επιχειρήσεις, προκειμένου να ανταποκριθούν με αξιώσεις στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια αγορά.

Οι σημαντικότεροι στόχοι της ΕΘΕΑΣ όπως έχουν τεθεί από την ίδια την Ένωση, είναι:

 • Η διάδοση και η προώθηση της Συνεταιριστικής ιδέας, και η ανάδειξη του ρόλου και της προσφοράς των συλλογικών δράσεων των αγροτών στην κοινωνία και την Εθνική Οικονομία.
 • Η συμμετοχή στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς που εμπλέκονται στη λήψη αποφάσεων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τον αγροτικό τομέα της Ελλάδος και τη λειτουργία των συλλογικών του δραστηριοτήτων.
 • Η ανάδειξη και ενδυνάμωση των συλλογικών δράσεων των αγροτών ως απαραίτητο εργαλείο της αγροτικής και περιφερειακής ανάπτυξης της χώρας, και ως μέσο της διατήρησης της προστασίας του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην ελληνική ύπαιθρο.

Ο Υπουργός χαιρέτισε θερμά την ιστορική αυτή απόφαση των Συνεταιριστικών Ενώσεων να ενώσουν τη φωνή τους κάτω από τον ενιαίο αυτόν φορέα που θα λειτουργήσει ως ένας ισχυρός κοινωνικός εταίρος και θα καταστεί αποκλειστικός συνομιλητής του Κράτους σε θέματα που άπτονται του συνεταιριστικού συμφέροντος. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι η ΕΘΕΑΣ “θα έχει την αμέριστη συμπαράσταση του Υπουργείου με σκοπό την προώθηση του συνεταιριστικού κινήματος ως βασικού πυλώνα ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας της πατρίδας μας”.

5f3ff3dc dt etheasb 11122020