“Όταν είσαι Υπουργός και σου φέρνουν να υπογράψεις το όποιο παλιόχαρτο…” ή “Το τέλος του σιδηροδρόμου στη βορειοανατολική Ελλάδα”.
-
Γράφει ο Κώστας Κατσιμίγας, επικεφαλής της παράταξης του περιφερειακού συμβουλίου ΑΜ-Θ “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία”.
“Στα πάνω από τριάντα χρόνια που συμμετέχω στον δημόσιο βίο, έχω δει πολλά δημόσια έγγραφα που ήταν προχειρογραμμένα παλιόχαρτα. Αυτό το τελευταίο όμως, που φέρει και την υπογραφή δύο πρωτοκλασάτων υπουργών, με ξεπέρασε. Χρονιάρες μέρες και οι Υπουργοί Οικονομικών (Σταϊκούρας) και Μεταφορών-Υποδομών (Καραμανλής), εξέδωσαν μια περισπούδαστη απόφαση με την οποία διαχωρίζουν την εθνική σιδηροδρομική υποδομή, με απλά λόγια το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Η απόφαση υπογράφηκε στις 8-12-2021 και έλαβε ΑΔΑ:ΨΔΚΡ465ΧΘΞ-ΩΥΚ.


- Στο ΕΝΕΡΓΟ ΔΙΚΤΥΟ αναφέρεται η γραμμή Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο, άσχετα αν δεν κυκλοφορούν τρένα και δεν υπάρχει ούτε προσωπικό στους σταθμούς που είχαν απομείνει.
- Στο ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ δεν υπάρχει καμιά αναφορά στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Εδώ βέβαια να μου επιτραπεί να πω στους συντάκτες του εγγράφου και αγνοούντες γεωγραφία υπαλλήλους του Υπουργείου Υποδομών, αλλά και στους κ.κ. Υπουργούς, ότι η «παραλλαγή Πολυκάστρου-Ειδομένης», ως ευρισκόμενη στον Νομό Κιλκίς ανήκει στην Κεντρική Μακεδονία και όχι στη Δυτική. Μικρό το πρόβλημα. Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι αναγράφεται και η κατασκευή του τμήματος Ροδοδάφνη-Πάτρα. Το έργο αυτό μόλις δημοπρατήθηκε, και ο προϋπολογισμός του είναι 477 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ και το μήκος του 11 χιλιόμετρα, δηλαδή κόστος 43,5 εκατομμύρια ανά χιλιόμετρο. Κρατείστε στη μνήμη σας το νούμερο. Για το έργο της νέας γραμμής Θεσσαλονίκη- Αμφίπολη-Καβάλα-Τοξότες προϋπολογισμού 1,68 δισ. € και μήκους 205 χιλιομέτρων, δηλαδή κόστους 8,19 εκατομμυρίων ανά χιλιόμετρο, που ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με το έργο της Πάτρας, άσχετα αν δεν ξεκίνησαν ούτε οι μελέτες, ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΓΡΑΦΗ.
- Και πάμε παρακάτω, στην τρίτη κατηγορία, ΕΝΕΡΓΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, που έχει γούστο. Εδώ λοιπόν βλέπουμε ότι στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη έχουμε: 1. Τμήματα χαράξεων μεταξύ Λαχανόκηπων-Μουριών, 2. Νέα Ζίχνη-Αμφίπολη Λιμένας, 3. Σ.Σ. Σερρών-ΒΙΠΕ Σερρών Σ.Σ., και 4. Ποταμού-ΒΙΠΕ Αλεξανδρούπολης. Εδώ λοιπόν έχουμε: Στο 1, δύο σημεία που απέχουν μεταξύ τους 4-5 χιλιόμετρα μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, δηλαδή στην Κεντρική Μακεδονία· στο 2 είναι ένα μικρό τμήμα γραμμής μήκους 7 χιλιομέτρων που ανήκει στη γραμμή Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης· στο 3 είναι μια παλιά γραμμή που έγινε λίγο πριν τον πόλεμο του 1940, ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε, και τελικά ξηλώθηκαν και οι σιδηροτροχιές το 1970· και στο 4 είναι το τμήμα μιας γραμμής μεταξύ του μη υφιστάμενου σήμερα σταθμού του Ποταμού, και της πόλης των Φερών. Η τελευταία γραμμή καταργήθηκε και ξηλώθηκαν οι ράγες τουλάχιστον πριν από εκατό χρόνια (τι σκ@τ@ διακοπή προσωρινής λειτουργίας είναι αυτή;;;;).
- Στην τέταρτη κατηγορία, ΚΑΤΑΡΓΗΜΕΝΟ ΔΙΚΤΥΟ, δεν υπάρχει καμία αναφορά στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Επομένως, όλα καλά, όλα ανθηρά.

Την Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορείτε να τη βρείτε στο διαδίκτυο και να τρίβετε τα μάτια σας…
Υ.Γ. Η ανάρτησή μου αφιερώνεται σε όλους του πολίτες της ΑΜ-Θ και των Σερρών, αλλά ιδιαίτερα στους φιλοκυβερνητικούς αξιωματούχους της Δράμας, μήπως και καταλάβουν επιτέλους τι συμβαίνει σε βάρος όλων μας!”.