(Ηχητικό) Στ. Πέτσας: Ιδού τι δεν γράφει το δημοσίευμα των Financial Times

"Ό,τι ισχύει για το ποινικό σκέλος, θα ισχύει και για το οικονομικό. Εναρμονίσαμε την ελληνική νομοθεσία με τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τον Χάρτη της Ε.Ε. για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα".
ΠΕΤΣΑΣ 5

Πολύς λόγος έγινε για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε την Τετάρτη το βράδυ στη Βουλή, με αποκορύφωμα το χθεσινό δημοσίευμα των Financial Times. Κατανοητές απαντήσεις με απλά λόγια, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ρ/σ “Σκάι 100,3” και στην εκπομπή του δημοσιογράφου Παύλου Τσίμα, “Ημερολόγιο”.

Συγκεκριμένα, ανέφερε:

“Αν ένας πολίτης κατηγορηθεί σήμερα για κάποιο ποινικό αδίκημα, τότε μπορεί να προφυλακιστεί ενδεχομένως, αλλά μέχρι 18 μήνες. Εάν δεν προχωρήσει η διαδικασία της ποινικής δίωξης, θα αφεθεί ελεύθερος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα γίνει η δίκη, στην οποία μπορεί να αθωωθεί ή να καταδικαστεί. Δεν μπορεί ένα Κράτος Δικαίου να συνεχίζει την κράτηση ενός προσώπου πάνω από 18 μήνες χωρίς να του έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Η χώρα μας όμως είχε κάτι διαφορετικό για τα ποινικά αδικήματα, απ’ ό,τι είχε για τα οικονομικά. Δηλαδή, μπορούσε να δεσμεύει την περιουσία – π.χ. έναν τραπεζικό λογαριασμό ή οποιοδήποτε άλλο περιουσιακό στοιχείο – ακόμα και μετά τους 18 μήνες, για απεριόριστο χρονικό διάστημα, παρά το γεγονός ότι η δίκη μπορεί να γινόταν μετά από 5-6 χρόνια και  να αθωωθεί. Εν τω μεταξύ, μπορεί να είχε καταστραφεί. Να σας πω τι άλλαξε. Ήρθαμε και εναρμονίσαμε και τα δύο. Δηλαδή, ό,τι ισχύει για το ποινικό σκέλος, να ισχύει και για το οικονομικό. Εναρμονίσαμε τη νομοθεσία στην Ελλάδα με αυτά που ισχύουν στη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στον Χάρτη της Ε.Ε. για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα. Αυτό κάναμε.

Για τις παλιές υποθέσεις, η διάταξη που έχει ψηφιστεί στη Βουλή, λέει ότι υπάρχει ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών στο οποίο ο αρμόδιος ανακριτής ή το Δικαστικό Συμβούλιο πρέπει να αποφανθούν ποιές μπορεί να έχουν «ψωμί». Αν θεωρήσει ότι η υπόθεση δεν έχει «ψωμί», τότε θα την αφήσει, να περάσει άπρακτο το τρίμηνο. Άρα δεν είναι ότι ερχόμαστε και χαρίζουμε χρήματα σε κάποιον ο οποίος έχει μπει σε διαδικασία έρευνας. Υπάρχει πάντα ο ανακριτής, το Δικαστικό Συμβούλιο, που θα κρίνουν εάν αυτή η υπό εξέταση υπόθεση θα προχωρήσει ή όχι. Όλοι θέλουμε να απονέμεται Δικαιοσύνη. Όλοι επίσης θέλουμε σε ένα σοβαρό Κράτος Δικαίου όπως είναι η Ελλάδα, να μην κρατούνται όμηροι άνθρωποι οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα.

Το δημοσίευμα των Financial Times δεν ελάμβανε καθόλου υπ΄όψιν τη μεταβατική διάταξη, απόδειξη ότι δεν αναφέρει τίποτα. Έχουμε στείλει απαντητική επιστολή στην οποία εξηγούμε αυτό ακριβώς: Ότι από εδώ και πέρα είναι όμοια η διαδικασία. Για τις παρελθούσες υποθέσεις υπάρχει αυτή η μεταβατική περίοδος ώστε να μπορέσουν να ελεγχθούν. Περιμένουμε σήμερα τη δημοσίευση της επιστολής”.

  • Ακόμη, ερωτηθείς ο κ. Πέτσας για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, απάντησε:

“Είναι πάγια θέση μας ότι είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας αλλά και όλων των γειτονικών μας χωρών, ο εκσυγχρονισμός τους μέσα από μια διαδικασία προενταξιακή που θα οδηγεί κάποια στιγμή στην Ε.Ε. Αυτό είναι ξεκάθαρο από τη δική μας πλευρά, και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. Χθες ήταν πολύ θετικό το κλίμα στις συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη και με τον κ. Ζάεφ και με τον κ. Μπορίσοφ. Είναι φανερό και από τις δηλώσεις που ακολούθησαν και από τις ομιλίες των Πρωθυπουργών στο Thessaloniki Summit, ότι και η Ελλάδα και η Βουλγαρία θα στηρίξουν την προοπτική Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας στη Σύνοδο της Άνοιξης. Σε αυτό το διάστημα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε – συμπεριλαμβανομένων επικοινωνιών με τις χώρες που έχουν αντιρρήσεις, όπως για παράδειγμα η Γαλλία – προκειμένου να υπάρξει κάτι πιο χειροπιαστό στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Άνοιξη. Πάντα θα στηρίζουμε αυτές τις χώρες. Είναι και προς το καλό το δικό τους, ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας τους, και των δημοκρατικών θεσμών, που κάνουν ένα στέρεο Kράτος Δικαίου”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΨΗΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood