Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης Δημήτρης Χαρίτου και Έβρου Αναστασία Γκαρά, και στελέχη του κόμματος, συνόδευσαν τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα στην περιοδεία του στην Αλεξανδρούπολη.
Στο δημαρχείο έγινε μία ουσιαστική και ειλικρινής συζήτηση με τους δημάρχους της Θράκης, μεταξύ των οποίων οι δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής και Μαρωνείας-Σαπών, όπου τέθηκαν όλα τα σημαντικά τοπικά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή και τους πολίτες.
Επαναβεβαιώθηκε η ισχυρή βούληση όλων για να μην προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού, και ταυτόχρονα η ανάγκη προσέλκυσης βιώσιμων επενδύσεων που θα είναι συμβατές με τις αναπτυξιακές ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και μπορούν να αμβλύνουν τις πιέσεις που δέχεται εξ αιτίας της γειτνίασής της με χώρες χαμηλής φορολόγησης.
Τέτοιες πολιτικές μπορούν να συμβάλλουν στην συγκράτηση πληθυσμού, ανακόπτοντας το κύμα μετανάστευσης και το δημογραφικό πρόβλημα, που τέθηκαν στη συζήτηση. Στη συζήτηση αναδείχθηκε ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» που υλοποιήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έδωσε λύσεις στην αυτοδιοίκηση, αμφισβητείται από την σημερινή κυβέρνηση που θέλει να το καταργήσει, επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στην αυτοδιοίκηση.
Περαιτέρω έγινε συζήτηση για την ανάγκη στήριξης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, καθώς η κατάργηση της ελεύθερης πρόσβασης από την σημερινή κυβέρνηση θα αποδυναμώσει τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ιδιαίτερα το ακριτικό πανεπιστήμιο της Θράκης.
Ακόμη έγινε μνεία στις τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης που έχει η περιοχή λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και στη σημασία που αποκτά η Θράκη ως ενεργειακός κόμβος. Αναφορά έγινε και στη μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή της Θράκης.