Ιστορική μνήμη – Οδηγός για το μέλλον: Η επέτειος της Απελευθέρωσης της Ξάνθης & της Μικρασιατικής Καταστροφής

Η διδασκαλία του σημαντικού γεγονότος του 20ου αιώνα, της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο τέλος των σχολικών εγχειρίδιων, όπου τις περισσότερες φορές δεν προλαβαίνει ο εκπαιδευτικός να διδάξει, αλλά και η πενιχρότατη διδασκαλία της τοπικής μας ιστορίας, μοιραία μπορεί να οδηγεί σε άγνοια - βέβαια εδώ υπάρχει και η ευσυνειδησία και το χρέος του εκπαιδευτικού να μπορεί και ο ίδιος με την προσωπική του προσπάθεια να ενθαρρύνει την μεταλαμπάδευση της ιστορικής γνώσης.
φωτο (7)
  • Γράφει η Γεωργία Ανδρέου

“Ιστορική μνήμη – Οδηγός για το μέλλον: Η επέτειος της Απελευθέρωσης της Ξάνθης & της Μικρασιατικής Καταστροφής

Η χρονιά που διανύουμε σηματοδοτήθηκε ιδιαίτερα με την απότιση μνήμης και επετειακών δράσεων με την συμπλήρωση 100 χρόνων από το οδυνηρό γεγονός του 20ου αιώνα, της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Παράλληλα ακολουθούν σημαντικοί επέτειοι της τοπικής ιστορίας όπως η εκδήλωση μνήμης των σφαγιασθέντων από στρατεύματα της βουλγαρικής κατοχής στο Καρυόφυτο και η επέτειος των Ελευθερίων της Ξάνθης.

Είναι γεγονός πως ανατρέχοντας στο παρελθόν μπορούμε να ετοιμασθούμε για το μέλλον αλλά και να έχουμε καλύτερη επίγνωση και αντιμετώπιση του παρόντος.

Έχουμε ακούσει συχνά ότι γνωρίζοντας καλά το παρελθόν μας έχουμε την δυνατότητα να διαχειριστούμε καλύτερα το παρόν και να οραματισθούμε το μέλλον.

Με συνέπεια, να καθίσταται πολύ σημαντικός ο ρόλος της ιστορικής επιστήμης.

Με αυτή την έννοια η εκπαίδευση έχει χρέος να αξιοποιεί κάθε ιστορικό γεγονός της συλλογικής εθνικής μνήμης αλλά και της τοπικής ιστορίας.

Η διδασκαλία του σημαντικού γεγονότος του 20ου αιώνα, της Μικρασιατικής Καταστροφής, στο τέλος των σχολικών εγχειρίδιων, όπου τις περισσότερες φορές δεν προλαβαίνει ο εκπαιδευτικός να διδάξει, αλλά και η πενιχρότατη διδασκαλία της τοπικής μας ιστορίας, μοιραία μπορεί να οδηγεί σε άγνοια – βέβαια εδώ υπάρχει και η ευσυνειδησία και το χρέος του εκπαιδευτικού να μπορεί και ο ίδιος με την προσωπική του προσπάθεια να ενθαρρύνει την μεταλαμπάδευση της ιστορικής γνώσης.

Ευτυχώς, βέβαια, η μνήμη μένει ζωντανή και μέσα από τις προφορικές μαρτυρίες, στο λογοτεχνικό έργο, σε ιστορικά δοκίμια, σε πολιτιστικές δημιουργίες όπως στη μουσική, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στα εικαστικά.

Μακάρι η επετειακή αυτή δραστηριότητα της χρονιάς αυτής να μεταφρασθεί σε φωτεινή αφετηρία προσπάθειας ενδυνάμωσης της μεταφοράς της ιστορικής συλλογικής συνείδησης και στους επόμενους.

Φωτεινός οδοδείκτης το παρελθόν, να μας διδάσκει για ένα καλύτερο αύριο!

Αιωνία η μνήμη των πεσόντων και των θυμάτων.

Χρόνια Πολλά στην Ξάνθη”.

Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood