20 μέρες με δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις πολιτισμού και θρακικής λαογραφίας, δεκάδες σύλλογοι με ευφάνταστες στολές, 100.000 συμμετέχοντες και επισκέπτες, και η Μπύρα ΑΛΦΑ να ρέει εν αφθονία, αποτελούν τον «καμβά» του φετινού Καρναβαλιού Ξάνθης.

karnavali ksanthis 2019«Το Καρναβάλι της Ξάνθης δεν είναι μασκαράτες, ούτε και υπάρχει δεύτερο στην Ελλάδα, έτσι όπως το ενεπνεύσθη μια ομάς Ξανθιωτών, οι οποίοι ξεκίνησαν με πεποίθηση ότι θα το καταστήσουν έναν θεσμό εις την Θράκη και εις την Μακεδονία», έγραφε ο «Ελληνικός Βορράς» στις 26/2/1969, και εξηγούσε: «Είναι εορταστικές εκδηλώσεις λαϊκές όπου λαμβάνουν μέρος όχι μόνον άψυχα κινούμενα, δημιουργήματα της ζωγραφικής και της σημερινής νοοτροπίας ή μπογιατισμένες καρικατούρες, αλλά συγκροτήματα μουσικά με ευρωπαϊκά και εγχώρια λαϊκά όργανα. Και η επιτροπή, κατά γενική ομολογία τριάντα χιλιάδων λαού που παρακολουθούσε τις εκδηλώσεις αυτές εις την Ξάνθη, το επέτυχαν πλήρως. Θεσμός λοιπόν κατέστησαν οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές της Ξάνθης. Είναι ένα λαϊκό πανηγύρι, ένα σύνολο λαογραφικών εκδηλώσεων μέσα στην εποχή της αποκριάς και της διασκεδάσεως. Τα καρναβάλια και τα άρματα, ωραιότατα και αυτά, αποτελούν το συμπλήρωμα των εορταστικών εκδηλώσεων οι οποίες είναι η ζωντάνια της Θράκης».

karnavali ksanthis 2019 2Οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 20 Φεβρουαρίου με συναυλία του Βασίλη Καρρά, και ολοκληρώνονται την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας, 9 Μαρτίου, τελευταία μέρα του Τριωδίου, με τη μεγάλη και φημισμένη ανά το πανελλήνιο Καρναβαλική Παρέλαση στο κέντρο της πόλης και στην παλιά πόλη.

Η αυλαία θα πέσει με το φαντασμαγορικό Κάψιμο του «Τζάρου» στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου. Ο «Τζάρος» για τους Ανατολικοθρακιώτες ήταν ένα ανθρώπινο ομοίωμα τοποθετημένο πάνω σε έναν σωρό από πουρνάρια. Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς καιγόταν στο κέντρο μιας αλάνας ή πλατείας, ή σε υψώματα, για να μην έχουν το καλοκαίρι ψύλλους. Το έθιμο αυτό το έφεραν οι πρόσφυγες από το Σαμακώβ της Ανατολικής Θράκης.

Πολύτιμος χορηγός φέτος των εκδηλώσεων, η Μπύρα ΑΛΦΑ, από την εταιρεία που 23 χρόνια τώρα στηρίζει δυναμικά τη διοργάνωση, τον τοπικό Δήμο, τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τους ντόπιους προμηθευτές, τα καταστήματα και τους δεκάδες συλλόγους της πόλης που συμπράττουν στο μεγάλο αυτό λαϊκό ξεφάντωμα.