Η φυματίωση παραμένει μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας αποτελώντας μία από τις  συχνότερες λοιμώξεις στον κόσμο και το συχνότερο λοιμώδες αίτιο θανάτου.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), κάθε μέρα σχεδόν 4.500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση, και περίπου 30.000 άνθρωποι αρρωσταίνουν από αυτή την ασθένεια, η οποία μπορεί και να προληφθεί αλλά και να θεραπευθεί.

Από το 2000 μέχρι σήμερα, συνολικά 54 εκατομμύρια ζωές έχουν σωθεί χάρη στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της φυματίωσης, και η θνητότητα της νόσου έχει μειωθεί κατά 42%.

Στην Ελλάδα, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δηλώνονται κατά μέσο όρο 580 περιπτώσεις φυματίωσης κάθε χρόνο, με τον αριθμό των δηλούμενων περιπτώσεων και τη δηλούμενη επίπτωση της νόσου να παρουσιάζουν μικρή πτωτική τάση κατά το διάστημα 2004-2017. Από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα τελευταία έτη έχει παρατηρηθεί αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων φυματίωσης σε ασθενείς που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες (πρόσφυγες/μετανάστες, κρατούμενους, χρήστες παράνομων ουσιών, ανοσοκατεσταλμένους, κ.λπ.), και ποσοστά απομόνωσης πολυανθεκτικών στελεχών του μυκοβακτηριδίου της φυματίωσης κοντά στο μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Φυματίωσης (24/3) «Ήρθε η ώρα», έδωσε  έμφαση στην επείγουσα ανάγκη που υπάρχει για να δράσουμε, βασισμένοι στις δεσμεύσεις των παγκόσμιων ηγετών.

Έτσι, στη χώρα μας, «Ήρθε η ώρα για»:

  • Αξιόπιστη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας του νοσήματος.
  • Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας.
  • Στελέχωση και λειτουργία των αναγκαίων αντιφυματικών ιατρείων.
  • Ενεργητική αναζήτηση και θεραπεία της ενεργούς και λανθάνουσας φυματίωσης μεταξύ των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.
  • Έγκαιρη διάγνωση όλων των μορφών φυματίωσης.
  • Ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτική θεραπεία και συνεχή φροντίδα όλων των ασθενών με φυματίωση.

Δηλαδή «ήρθε η ώρα» για δράση! Ήρθε η ώρα να εξαλείψουμε τη φυματίωση.

Περισσότερες πληροφορίες για τη φυματίωση: https://bit.ly/2Wiv4N3