Έρευνες έχουν δείξει οτι τα ζώα προαισθάνονται τους σεισμούς* και εκδηλώνουν μια σειρά από ασυνήθιστες συμπεριφορές, 2-5 λεπτά πριν την εκδήλωση της σεισμικής δόνησης.

Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση, με πρωταγωνίστρια την τέως αδέσποτη σκυλίτσα Ίρμα, στην Κομοτηνή, περιγράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο κ. Αντώνης Λιάπης, προτείνοντας μάλιστα την αξιοποίηση από τους ανθρώπους της εν λόγω ικανότητας των σκύλων – και κυρίως των αδέσποτων, που ζουν στους δρόμους – προς όφελος της προστασίας του κοινωνικού συνόλου.

Συγκεκριμένα στο σημείωμά του ο κ. Λιάπης μεταφέρει το εξής γεγονός:

Αστεροσκοπείο…Κομοτηνής! Η πρώην αδέσποτη Ίρμα προέβλεψε τον σεισμό. Ο πρώτος τετράποδος…σεισμολόγος της Κομοτηνής! Ο σεισμός της 19/6/2020, με επίκεντρο την περιοχή της Μαρώνειας και εστιακό βάθος 10 χλμ, έγινε αντιληπτός πριν φθάσει σε εμάς (και πριν από το αστεροσκοπείο Αθηνών), από την Ίρμα, τη σκυλίτσα που υιοθετήθηκε πρόσφατα από τον τραπεζικό συνάδελφό μου, υποδιευθυντή Σάκη Μοντσάκη (βλ. σχετική ανάρτησή μου στις 16 Απριλίου 2020).

Ίρμα: Η τετράποδη...σεισμολόγος της Κομοτηνής που προαισθάνθηκε τον σεισμόΗ Ίρμα, τρία με τέσσερα λεπτά πριν τον σεισμό, εκδήλωσε μια ασυνήθιστη συμπεριφορά με έντονη ανησυχία και πανικό… Εξαιρετικά ανήσυχη, προσπαθούσε να βγει από τη μπαλκονόπορτα και τα παράθυρα, και όταν τα βρήκε κλειστά, ακολούθησε φοβισμένη τον κηδεμόνα της στο κρεβάτι του. Ο Σάκης δεν μπορούσε να καταλάβει τι συμβαίνει και για ποιόν λόγο η κατά τα άλλα ήρεμη Ίρμα εκδήλωνε τέτοιες αντιδράσεις πανικού μέσα στη νύχτα. Μετά από λίγα λεπτά τα σεισμικά κύματα ταρακούνησαν όλη την Κομοτηνή. Ή Ίρμα, όπως και πολλά ζώα, αντιλαμβάνονται τον επερχόμενο σεισμό πολύ πριν τον καταλάβουν οι άνθρωποι. Άλλη μια μαγική πτυχή αυτών των υπέροχων πλασμάτων, των σκυλιών. Θα ήταν πολύ χρήσιμο οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας να μελετήσουν το φαινόμενο επισταμένως και να αξιοποιήσουν αυτή την ικανότητα των σκυλιών και ιδίως των αδέσποτων (τα οποία ζουν στο δρόμο) προς όφελος της ασφάλειας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου. Πολλές ανθρώπινες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν σε έναν σεισμό π.χ. 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εάν μας προειδοποιούσαν τα σκυλιά, τρία ή τέσσερα λεπτά πριν, ικανό χρόνο για την εκκένωση πολυκατοικιών και άλλων κτηρίων. Η Ίρμα χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να ανακηρυχθεί ως ο πρώτος τετράποδος σεισμολόγος της Κομοτηνής! Μπράβο Ίρμα!”.

Ίρμα: Η τετράποδη...σεισμολόγος της Κομοτηνής που προαισθάνθηκε τον σεισμό

*Δείτε τις αντιδράσεις ζώων λίγα λεπτά πριν την εκδήλωση ενός σεισμού (πηγή: seismoi.gr):

Ίρμα: Η τετράποδη...σεισμολόγος της Κομοτηνής που προαισθάνθηκε τον σεισμό