Το Φεστιβάλ Μαρωνείας–Σαπών 2020 συνεχίζεται και  διοργανώνεται φέτος μέσα σε ιδιαίτερες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού.

“Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας που απαιτούνται, και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, θα απολαύσουμε ένα πρόγραμμα στοχευμένων εκδηλώσεων με εξαιρετικές παραστάσεις που αναδεικνύουν το ρόλο και την αξία του αρχαίου θεάτρου Μαρώνειας, ενός μνημείου που στοχεύουμε να εντάξουμε στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco”, τονίζει ο δήμαρχος Ντίνος Χαριτόπουλος, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες, προς την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την ένταξη του αρχαίου θεάτρου στις εκδηλώσεις “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός”, καθώς και προς τον πρόεδρο του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής Γιάννη Κυριαζή για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στο Φεστιβάλ.

Πρόγραμμα παραστάσεων – ώρα έναρξης όλων στις 21:00

  • Κυριακή 2 Αυγούστου: ΜΗΝΙΣ-Project στην Ιλιάδα του Ομήρου”, από το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής.

Τρεις ηθοποιοί και δύο μουσικοί καταπιάνονται με μια ξεχασμένη γλώσσα, μια αρχαία γραφή, έναν παλιό κόσμο, που είναι όμως ακόμα παρόν. Σαν σύγχρονοι αοιδοί μιας αρχαίας ιστορίας, πλέκουν ο καθένας την τέχνη του και την παρουσία του με την τέχνη του άλλου, σε έναν διάλογο τόσο μεταξύ τους όσο και με το κείμενο και με το κοινό. Πόσο μας αφορά η Ιλιάδα; Μπορούμε άραγε να διακρίνουμε τον μικρό ανθρώπινο κόσμο μας μέσα εκεί; Δεν υμνεί καμιά νίκη του καλού πάνω στο κακό η Ιλιάδα, ή κάποιο τρόπαιο που κατακτήθηκε μετά από νικηφόρο αγώνα· μόνο ξεσκεπάζει την ανθρώπινη αδυναμία που είναι η πηγή όλων των κακών και καταστρέφει τον κόσμο ολόκληρο γύρω της. Οργή, θυμός, αλαζονεία, τιμή, κατάχρηση εξουσίας, σπέρνουν μόνο πόνο, για να μάθουμε ότι τίποτα δεν είναι πιο πολύτιμο από την ανθρώπινη ζωή. Συντελεστές: Σκηνοθεσία–επιμέλεια κειμένου: Άννα Μαχαιροπούλου, Σκηνογραφία–Κοστούμια: Ιωάννης Ν. Καραγκιουλμέζης, Φωτισμοί: Γιάννης Τζατζανάς, Μουσικοί: Βασίλης Φλώρος–Γιώργος Κελεσίδης, Ηθοποιοί: Γιώργος Κουκαλιώτης, Άννα Μαχαιροπούλου, Βούλα Παναγιωτίδου. Περιορισμένος αριθμός προσκλήσεων-Θα διανέμονται από τα εξής σημεία: Κομοτηνή-Βιβλιοπωλείο Δημόκριτος (ώρες λειτουργίας καταστημάτων), Σάπες-Κέντρο Κοινότητας (εργάσιμες ώρες και ημέρες), Μαρώνεια-δημοτικό κατάστημα (ημέρες 27, 29 και 31 Ιουλίου, ώρες 09:00-14:00).

  • Τετάρτη 5 Αυγούστου: “Χαλιμά”/Θεόφραστος Σακελλαρίδης, από την Εθνική λυρική Σκηνή

Η Χαλιμά, φαντασμαγορική οπερέτα σε τρεις πράξεις, όπως τη χαρακτηρίζει ο δημιουργός της, σημείωσε τεράστια επιτυχία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στα τέλη των δεκαετιών του ’20 και του ’30 σε αθηναϊκά θέατρα και σε περιοδείες στην Ελλάδα και στα κέντρα της ελληνικής διασποράς. Η υπόθεση, σύμφωνα με το λιμπρέτο του Σπύρου Ποταμιάνου, εμπνευσμένη αμυδρά από τις “χίλιες και μία νύχτες”, εξελίσσεται σε ένα παλάτι της Ανατολής, όπου ο κουτοπόνηρος μάγειρας Αλή Μουσακάς χρησιμοποιείται ως όργανο των ερωτικών σχεδίων της σαγηνευτικής Χαλιμάς και του αιχμάλωτου πρίγκιπα Σαχ Ρουμάν. Η Χαλιμά πρωτοπαρουσιάστηκε από τον θίασο της Ολυμπίας Καντιώτη-Ριτσιάρδη στο Θέατρο Μοντιάλ στις 31 Αυγούστου 1926. Τον κεντρικό ρόλο ερμήνευε η ίδια η Καντιώτη-Ριτσιάρδη, τον Σαχ Ρουμάν ο Σπύρος Μπάρτζος, και τον Αλή Μουσακά ο Παρασκευάς Οικονόμου. Η σκηνοθεσία ήταν του Κωστή Βελμύρα, ενώ την ορχήστρα διηύθυνε ο ίδιος ο συνθέτης. Η Χαλιμά ανασύρθηκε από τα μουσικά αρχεία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και παίχθηκε σε πρώτη σύγχρονη αναβίωση το 2013. Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παρασκάκης. Διανομή: Χαλιμά/Άννα Στυλιανάκη, Σαχ Ρουμάν/Δημήτρης Πακσόγλου, Αλή
Μουσακάς/Βαγγέλης Μανιάτης, Αμηνά/Μυρτώ Μποκολίνη, Αβούλ-Καδής-Ρασίντ/Κωστής Ρασιδάκης, Ζουμπέιντα/Λυδία Αγγελοπούλου. Μουσικοί: Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο), Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν).

  • Πέμπτη 6 Αυγούστου: “Θέλω να δω τον Πάπα!”/Θεόφραστος Σακελλαρίδης, από την Εθνική Λυρική Σκηνή

Στο “Θέλω να δω τον Πάπα!” ξεδιπλώνεται στο έπακρο η σύγχρονη αστική θεματολογία του Σακελλαρίδη ο οποίος υπογράφει και το ποιητικό κείμενο του έργου, υποσκάπτονται τα θεμέλια της αστικής ζωής, και ασκείται βιτριολική κριτική στον θεσμό της οικογένειας. Ακολουθώντας, βεβαίως, τα πρότυπα του είδους, ο συνθέτης επιδεικνύει ιδιαίτερη μουσικοθεατρική επινοητικότητα στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων που δυναμιτίζουν τις σταθερές της οικογενειακής ζωής. Το λιμπρέτο της οπερέτας αποτελεί διασκευή στα καθ’ ημάς της φάρσας του Μωρίς Εννεκέν, Οικιακές χαρές (1894). Σε έργα του Εννεκέν βασίζονται και άλλα σημαντικά έργα του συνθέτη, όπως ο “Βαφτιστικός” (1918), και η “Κόρη της καταιγίδος” (1923). Η σφιχτή φάρσα του Εννεκέν αποδίδεται σε ρέοντα θεατρικό λόγο από τον Σακελλαρίδη, ο οποίος και στο έργο αυτό επιτυγχάνει μια ιδεώδη μουσικοθεατρική
δραματουργία διανθίζοντας την πλοκή με τα δεκαπέντε μουσικά νούμερα της οπερέτας.
Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παπαπέτρου. Διανομή: Ρίτα/Άννα Στυλιανάκη, Αδριανός/Δημήτρης Πακσόγλου, Λατρούδης/Βαγγέλης Μανιάτης, Άννα/Μυρτώ Μποκολίνη, Βαρονάς/Κωστής Ρασιδάκης, κυρία Λατρούδη/Λυδία Αγγελοπούλου. Μουσικοί: Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο), Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν).

  • Τετάρτη 19 Αυγούστου: «Βάκχες» του Ευρυπίδη από το Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

Οι Βάκχες είναι η κατ’ εξοχήν τραγωδία για το συλλογικό ασυνείδητο του διονυσιακού κόσμου. Ο Ευριπίδης ενορχηστρώνει αριστοτεχνικά την έλευση ενός νέου θεού ο οποίος διεκδικεί την αποδοχή και τη λατρεία σε μια προσπάθεια να συμβιβάσει και να εξισορροπήσει τη ζωώδη με την έλλογη φύση του ανθρώπου. Ο θεός Διόνυσος, γιος του Δία και της Σεμέλης, επιστρέφει στη γενέτειρά του τη Θήβα, προκειμένου να διδάξει την ιερή βακχεία στην πόλη του. Βρίσκοντας αντίσταση από την Αρχή της πόλης, τον ξάδελφό του Πενθέα, ξεσηκώνει τις γυναίκες της πόλης σε μια ιερή τρέλα, τη Βακχεία, προκειμένου να δείξει την δύναμή του. Ο Πενθέας τον συλλαμβάνει, προσπαθώντας να επιβάλει τη δύναμή του και να φυλακίσει έναν θεό. Ο θεός όμως έχει ήδη παρακινήσει τις Βάκχες του στον Κιθαίρωνα, όπου μέσα στην ιερή φύση, εκείνες κάνουν θαύματα εγκολπώντας την διάσταση της φύσης του περιβάλλοντος μέσα στην ανθρώπινη φύση. Η εκδίκηση του θεού έρχεται σαν τον κεραυνό Δία που είχε κατακάψει την μητέρα του Σεμέλη: παρασυρμένος από τη δίψα του για να μην αποδεχτεί τον θεό, ο Πενθέας μεταμφιεσμένος ανεβαίνει στον Κιθαιρώνα προκειμένου να δει με τα ίδια του τα μάτια το μελωδικό μεθύσι των Βάκχων και τα θαύματα που κάνουν. Εκεί όμως τον κατασπαράσσει ζωντανό η ίδια του η μητέρα, Αγαύη, νομίζοντας ότι είναι νεαρό λιοντάρι. Ο Διόνυσος, θριαμβευτής, επιβάλλει την δύναμή του στην Θήβα η οποία τον λατρεύει σαν θεό και θεραπευτή. Συντελεστές: Μετάφραση: Ομάδα Χρώμα, Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Χατζής, Κίνηση/Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή, Ενδυματολογική Επιμέλεια: Μάγδα Λαδά, Δραματουργική επεξεργασία: Μάρθα Κοσκινά, Φιλολογική Επιμέλεια: Βίκυ Χρήστου, *Μουσική επιμέλεια: Κωνσταντίνος Χατζής, Κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Βασίλης Ρουμπής, Βοηθοί σκηνοθέτη: Στέλλα Παπακωνσταντίνου/Μαίρη Καλδάρα, Φωτογραφίες/βίντεο (τρέιλερ): Κωνσταντίνος Χατζής, Πρόγραμμα παράστασης: Κάπα Εκδοτική. *Μια σπουδή πάνω στο Requiem του György Ligeti και στο Requiem του Mozart. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Τζίνα Θλιβέρη/Τειρεσίας-Χορός, Ηλέκτρα Καρτάνου/Α,Β Αγγελιοφόρος-Χορός, Νίκος Μάνεσης/Διόνυσος-Χορός, Μαριάμ Ρουχάτζε/Κάδμος-Χορός (Μαντούρα, Βιολί), Κωνσταντίνα Τάκαλου/Πενθέας-Χορός,
Γιλμάζ Χουσμέν/Χορός, Νίκος Σαμουρίδης/Χορός, Όλος ο θίασος/Αγαύη.

  • Σάββατο 29 Αυγούστου: “Στα όνειρα των ποιητών”, από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Μουσική παράσταση βασισμένη στην ποίηση του Κωστή Παλαμά και άλλων Ελλήνων και ξένων ποιητών. Η προσωπική διαδρομή της μουσικού Φένιας Χρήστου και η συνάντησή της με την ποίηση, καταλήγουν σε μια νέα μουσικοποιητική παράσταση. Ένας κύκλος  μελοποιήσεων και πρωτότυπων συνθέσεων εναλλάσσεται με δραματοποιημένες αναγνώσεις ποιημάτων σε μια παράσταση με χαρακτήρα δροσερό, ερωτικό, νεανικό, και στιγμές-στιγμές σατιρικό ως προς τον έρωτα και τα όσα προκαλεί σε εμάς τους ανθρώπους. Την δραματοποίηση και την επιλογή των συνδετικών κειμένων επιμελείται ο συγγραφέας-μεταφραστής Κώστας Κουτσουρέλης, ενώ το μυσταγωγικό σκηνικό ολοκληρώνουν οι φωτισμοί του Αλέξανδρου Πολιτάκη. Το έργο του μεγάλου μας ποιητή Κωστή Παλαμά αποτελεί τον κύριο ποιητικό κορμό έμπνευσης της μουσικού, που πλαισιώνεται από συμπληρωματικό υλικό Ελλήνων και ξένων ποιητών, νεότερων και σύγχρονων. Ερμηνεύουν δύο ηθοποιοί και τρεις μουσικοί επί σκηνής. Συντελεστές:  Σύλληψη-Σύνθεση-Μουσική διδασκαλία: Φένια Χρήστου, Δραματοποίηση-επιλογή συνδετικών κειμένων: Κώστας Κουτσουρέλης, Φωτιστικός σχεδιασμός: Αλέξανδρος Πολιτάκης, Ηθοποιοί: Σπυρίδων Ξένος, Χρήστος Τζιώτας, Μουσικοί: Φένια Χρήστου (πιάνο, τραγούδι), Στέλλα Τέμπρελη (βιολοντσέλο), Σάκης Λάιος (κρουστά, πνευστά, πλήκτρα).

0245e1e0 programma 2020 out 2 dbba9c30 programma 2020 inside