Τηλεδιάσκεψη με τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές και μέλη των Διοικήσεων των ΔΗΠΕΘΕ της χώρας, στην οποία συμμετείχε ακόμη η Γενική Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού Ελένη Δουνδουλάκη, πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας εν όψει της τροποποίησης και υπογραφής της νέας προγραμματικής σύμβασης των δύο μερών.
Από πλευράς των ΔΗΠΕΘΕ τέθηκαν τα συνολικά και επιμέρους ζητήματα-αιτήματα, κυρίως οικονομικής και διοικητικής φύσεως, ενώ αναπτύχθηκαν και προτάσεις για την αποτελεσματικότερη συνεργασία τους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Υπουργείο Πολιτισμού.
Ο κ. Δήμας απαντώντας αναφέρθηκε στα εξής:
- Σε συνεννόηση με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αύξηση της επιχορήγησης του ΥΠΠΟ με ποσό που υπερβαίνει το 14%, σε κάθε ΔΗΠΕΘΕ, για το 2024, σε σχέση με το 2023.
- Αποδοχή του αιτήματος για πρόβλεψη στην προγραμματική σύμβαση να είναι απαραίτητη η απασχόληση επαγγελματιών ηθοποιών από τα ΔΗΠΕΘΕ, δηλαδή αποφοίτων Δραματικής Σχολής αναγνωρισμένης από το ΥΠΠΟ ή μελών του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών.
- Ο επικουρικός ρόλος του ΥΠΠΟ προς τα ΔΗΠΕΘΕ καθιστά αυτονόητη την υποχρέωση για ύπαρξη Καλλιτεχνικού Διευθυντή σε καθένα από αυτά.
- Το ΥΠΠΟ αντιμετωπίζει υποστηρικτικά την πρόβλεψη τριετούς θητείας των Καλλιτεχνικών Διευθυντών, τη δυνατότητα για ανανέωσή της για μία φορά, καθώς και την έγκαιρη προκήρυξη των θέσεών τους.
“Το Υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα και τους φορείς του Πολιτισμού στην περιφέρεια”, υπογράμμισε ο κ. Δήμας και πρόσθεσε: “Επιδιώκουμε επίσης, εκτός της οικονομικής ενίσχυσης, την προώθηση βέλτιστων πρακτικών για την αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη συνεργασία των θεατρικών οργανισμών με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους αρμόδιους φορείς”.
Η κ. Δουνδουλάκη επεσήμανε: “Έχοντας υπηρετήσει τον θεσμό των ΔΗΠΕΘΕ ως Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, και αναγνωρίζοντας την ανάγκη επίλυσης διαχρονικών ζητημάτων που αφορούν στην εύρυθμη και παραγωγική λειτουργία τους, είμαι αισιόδοξη μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού δηλώνει ενεργά παρών. Βρισκόμαστε σε ανοιχτό διάλογο με τους ίδιους τους θεατρικούς οργανισμούς και επιδιώκουμε σε συνεργασία με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουμε ουσιαστικά στη στήριξη και στην ενδυνάμωση του θεσμού σε κάθε επίπεδο”.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχε και η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, Νατάσα Λιβεριάδου.