Υποχρεωτική είναι η χρήση των προστατευτικών μασκών προσώπου από όλους τους Βούλγαρους που κυκλοφορούν σε υπαίθριους ή κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της ομάδας συντονισμού για την καταπολέμηση του ιού στη Βουλγαρία, καθηγητής Βέντσισλαβ Μουταφτσίσκι τόνισε, στη διάρκεια της πρωινής τακτικής ενημέρωσης, ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο δεν έχει καταγραφεί θάνατος ασθενή από επιπλοκές του COVID-19.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού στη Βουλγαρία ανήλθε σε 379. Από το σύνολο των 113 ασθενών που νοσηλεύονται, οι 13 είναι διασωληνωμένοι. Το 57% των ασθενών είναι άνδρες και το 43% γυναίκες. Η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 46 έτη. Από τον COVID-19 έχουν μολυνθεί 18 ιατροί σε όλη τη Βουλγαρία.

Εξάλλου, σύμβαση με την China National Pharmaceutical Group για την αγορά ενός εκατομμυρίου ιατρικών μασκών τύπου ΚΝ95, αξίας 1,67 εκατ. ευρώ, ενέκρινε η βουλγαρική κυβέρνηση. Οι μάσκες θα χρησιμοποιηθούν για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και όσων εμπλέκονται στην καταπολέμηση της διάδοσης του κορονοϊού στη Βουλγαρία.

Κλειστά τα σύνορα της χώρας μέχρι τις 17 Απριλίου

Μέχρι τις 17 Απριλίου θα παραμείνουν κλειστά τα σύνορα της Βουλγαρίας, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το αρμόδιο υπουργείο και μετέδωσε η δημόσια ραδιοφωνία της χώρας (BNR).

Ειδικότερα, το μέτρο εφαρμόζεται σε όλους τους πολίτες τρίτων χωρών (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης) και αφορά, επίσης, σε αφίξεις πολιτών από τα ακόλουθα κράτη- μέλη της ΕΕ και χώρες της ζώνης Σένγκεν: Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία και Ελβετία.

Εξαιρέσεις ισχύουν για τους Βούλγαρους πολίτες, τα μέλη των οικογενειών τους και τα άτομα με καθεστώς μόνιμης και μακροχρόνιας διαμονής στη Βουλγαρία. Ο προσωρινός περιορισμός ισχύει για όλα τα σημεία διέλευσης των συνόρων και με κάθε μεταφορικό μέσο (αεροπορικές πτήσεις, θαλάσσια, σιδηροδρομική και οδική συγκοινωνία).

Εξάλλου, το υπουργείο Μεταφορών της Βουλγαρίας ανακοίνωσε ότι η απαγόρευση όλων των πτήσεων από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Ιταλία και την Ισπανία, εκτός από εκείνες που επιτρέπονται από τη Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας, παρατείνεται μέχρι τις 12 Απριλίου.

Η βουλγαρική πλευρά θα αναζητήσει εναλλακτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για πρόσθετες πτήσεις προς την Ιταλία και την Ισπανία, για τον επαναπατρισμό των Βούλγαρων υπηκόων που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Όλοι οι πολίτες που φθάνουν από αυτές τις πέντε χώρες, είτε πρόκειται για Βούλγαρους, είτε για αλλοδαπούς, υπόκεινται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών. Επίσης, επεκτάθηκε έως τις 12 Απριλίου η απαγόρευση της εκτέλεσης σιδηροδρομικών δρομολογίων που μεταφέρουν επιβάτες προς και από την Τουρκία, την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Ρουμανία. Δεν ισχύουν περιορισμοί για τις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ