Το τελευταίο 24ωρο, έγινε γνωστή η κατάργηση της αυτοτέλειας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και η υπαγωγή του στη Γενική Γραμματεία Εργασίας.

Ο μέχρι πρότινος Ειδικός Επιθεωρητής του ΣΕΠΕ, Πάνος Κορφιάτης εξηγεί τι σημαίνει η εν λόγω εξέλιξη:

“1) Το ΣΕΠΕ χάνει την οργανωτική και επιχειρησιακή του αυτονομία και πλέον αποτελεί ένα από τα αντικείμενα της γενικής γραμματείας.

2) Ένα ελεγκτικό σώμα εξισώνεται διοικητικά με γενικές διευθύνσεις και διευθύνσεις με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για το μέλλον του οργανισμού.

3) Για όσους θυμούνται και λίγο το παρελθόν, η προσπάθεια υποβάθμισης του ΣΕΠΕ άρχιζε πάντα από την αποδιοργάνωση της κεντρικής δομής του. Γιατί ένας οργανισμός που δεν έχει ισχυρή κεντρική κατεύθυνση και δομή, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικός. Είναι λοιπόν η φυσική συνέχεια του οργανογράμματος του Π.Δ. 113/14 που καταργούσε τη διεύθυνση υποστήριξης”.

Όπως επίσης τονίζει ο κ. Κορφιάτης, «η ιστορία του πως έγινε εφικτό να στηθεί μια αποτελεσματική και αξιόπιστη Επιθεώρηση Εργασίας, θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν υπήρχε η δυνατότητα ο οργανισμός αυτός να στέκεται στα πόδια του με αυτονομία. Φαίνεται ότι ο αντίπαλος ξέρει να βγάζει καλά συμπέρασματα, δυστυχώς για τους Επιθεωρητές Εργασίας και τους εργαζόμενους της χώρας”.