Υποψήφιος για το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. με την παράταξη του Χάρη Δούκα, ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης

Οι εκλογές θα διενεργηθούν στις 2 Μαρτίου.
Screenshot_906

Υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) θα είναι ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης, συμμετέχοντας στην παράταξη “Αυτοδιοίκηση Τώρα” του νέου Δημάρχου Αθηναίων Χάρη Δούκα, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πολιτική μονομαχία με την παράταξη “Σύγχρονοι-Ισχυροί Δήμοι” του νυν προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης Θεσσαλονίκης, Λάζαρου Κυρίζογλου, που πρόσκειται στη ΝΔ.

Η διακήρυξη της παράταξης “Αυτοδιοίκηση Τώρα”

“Η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση σε όλη την Ευρώπη, παραμένει ο θεσμός που συγκεντρώνει  την υψηλότερη εμπιστοσύνη των πολιτών. Την τελευταία πενταετία όλες οι εκθέσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Βάσκο Άλβες Κορδέιρο, καταγράφουν σταθερά, ότι οι τοπικές και περιφερειακές αρχές είναι η μόνη μορφή διακυβέρνησης που εμπιστεύεται περισσότερο από το 50% των πολιτών. Η εμπιστοσύνη και η συμμετοχή των πολιτών είναι τα βασικά συστατικά που κρίνουν την επιτυχία των φιλόδοξων πολιτικών που απαιτούνται σε μια εποχή που οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται, η δυσαρέσκεια αυξάνεται και οι μεγάλες προκλήσεις πληθαίνουν. Το 2023, η Ευρώπη έζησε το πιο ζεστό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ και αυτό είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής μαζί με πυρκαγιές, καύσωνες, ξηρασίες, καταιγίδες και πλημμύρες. Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κοινωνικές ανισότητες, 32 εκατομμύρια Ευρωπαίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το γεύμα τους κάθε δεύτερη μέρα, ενώ 40 εκατομμύρια πολίτες δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα σπίτια τους ζεστά τον χειμώνα. Σε αυτό το περιβάλλον, η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να μείνει θεατής,  αποκτά κρίσιμο ρόλο. Η Ευρώπη σχεδιάζει και υιοθετεί χρηματοδοτικά εργαλεία για την Αυτοδιοίκηση και έτσι ισχυροποιεί τον ρόλο των πόλεων και των περιφερειών. Δυστυχώς, η Ελλάδα κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση. Αντί για την σύγκλιση με τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο, έχουμε απόκλιση σε όλα τα επίπεδα. Ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης αποδυναμώνεται και ο ρόλος των αιρετών απαξιώνεται. Οι νέες δημοτικές αρχές στην χώρα μας ανέλαβαν τα καθήκοντα τους σε ένα δυσμενές περιβάλλον:

Παρά την έξοδο από τα μνημόνια, συνεχίζει να μην εφαρμόζεται ο Ν. 3852/10, ενώ δεν αυξάνονται τα έσοδα της Αυτοδιοίκησης, ούτε καν αναλογικά με την αύξηση των φορολογικών εσόδων από χρόνο σε χρόνο. Για το 2024 η αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (140 εκ. ευρώ), δεν καλύπτει καν το αυξημένο κόστος μισθοδοσίας των  εργαζομένων (170 εκ. ευρώ).

– Καταργούνται τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων και οι Σχολικές Επιτροπές,

– Προωθείται η κατάργηση των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης,

– Η Αυτοδιοίκηση αποκλείεται από φορείς υλοποίησης μεγάλων έργων (π.χ. Ανάπλαση Α.Ε., Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων στην Θεσσαλία),

– Οι Δήμοι αποκλείονται από την διαχείριση των αιγιαλών και των αυθαιρέτων,

– Επιβάλλεται αιφνιδιαστικά στους δήμους η πληρωμή του τέλους ταφής απορριμμάτων αναδρομικά από το 2022, που θα αφαιρέσει από τους δημοτικούς προϋπολογισμούς 240 εκ. ευρώ, μόνο για φέτος.

– Παραβιάζεται καθημερινά η ΕΧΤΑ (Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτονομίας), η οποία από το 1988 αποτελεί εθνικό νομικό πλαίσιο, με απόφαση του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικά δείγματα της εχθρικής πρακτικής της κυβέρνησης απέναντι στην Αυτοδιοίκηση, μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες. Μια πρακτική, που πριμοδοτεί το μοντέλο του αναποτελεσματικού συγκεντρωτικού κράτους σε βάρος των αποκεντρωμένων θεσμών, δηλαδή των τοπικών κοινωνιών. Η πολυπλοκότητα και η κρισιμότητα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι περιοχές μας και οι κάτοικοι τους, δεν αντέχουν καθυστερήσεις και πολύ περισσότερο πισωγυρίσματα. Ένα είναι το  κεντρικό αίτημα που πρέπει να ενώσει όλους τους αιρετούς:

Να τηρηθεί η συνταγματική νομιμότητα, να εφαρμοστούν απαρέγκλιτα και χωρίς εκπτώσεις οι τρεις συνταγματικές επιταγές που προβλέπουν ότι:

 1. Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 2. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.
 3. Το Κράτος λαμβάνει τα νομοθετικά, κανονιστικά και δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για την εξασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας και των πόρων, που είναι αναγκαίοι για την εκπλήρωση της αποστολής και την άσκηση των αρμοδιοτήτων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Πίσω από τη συνταγματική πρόβλεψη, μπορούν να στοιχηθούν όλα τα αιτήματα μας, για τους πόρους, τις αρμοδιότητες, τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης στη λήψη αποφάσεων και την αξιοποίηση των σύγχρονων εργαλείων της ψηφιακής εποχής, για να προλάβουν οι πόλεις το τρένο της κλιματικής ουδετερότητας, για να επαναπροσδιοριστεί η καταστατική θέση των αιρετών και να τεθούν επί τάπητος τα θέματα του ανθρώπινου δυναμικού της Αυτοδιοίκησης. Είναι φανερό, ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας κρίσιμης πενταετίας. Θα κρίνει εν πολλοίς, αν οι πόλεις μας, μικρές και μεγάλες, τα νησιά μας, τα χωριά μας, θα μπορέσουν να μετασχηματιστούν, ώστε να ανταποκριθούν στις μεγάλες, σύγχρονες προκλήσεις των καιρών. Να εξασφαλίσουν ένα ανθεκτικό παρόν και ένα βιώσιμο μέλλον  για τις επόμενες γενιές. Δεν μπορεί οι πόλεις μας να πνίγονται ή να καίγονται, να αλλάζουν χαρακτήρα, να τουριστικοποιούνται ή να ερημώνουν και μεγάλα κοινωνικά προβλήματα όπως αυτό της στέγασης, της ενεργειακής φτώχειας, της ασφάλειας, να παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις αλλά οι δημοτικές αρχές να είναι θεατές. Είναι απαραίτητο επίσης – όπως προβλέπει το σύνταγμα – να δημιουργηθεί ένα ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των νησιωτικών και ορεινών δήμων, το οποίο θα συμβάλει στη κοινωνική συνοχή της χώρας.

Στις προσεχείς εκλογές της ΚΕΔΕ, στις 2 Μαρτίου, θα αντιπαρατεθούν δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση:

 • Διοίκηση που θα αποδέχεται, εν τοις πράγμασι, παρά τις διακηρύξεις, την αποδυνάμωση του θεσμού της Αυτοδιοίκησης  και την απαξίωση των αιρετών ή ένα όργανο με πρωταγωνιστικό ρόλο, υπεύθυνο, θεσμικό εταίρο της κεντρικής διοίκησης, που θα διεκδικεί και θα πετυχαίνει λύσεις στα προβλήματα.
 • Διοίκηση που θα καθιστά τους αιρετούς, επαίτες στους διαδρόμους των υπουργείων και των Περιφερειών, ζητώντας τα αυτονόητα ή μια Διοίκηση που θα εξασφαλίζει την ισότιμη και χωρίς αποκλεισμούς συμμετοχή όλων των Δήμων, στους Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους και θα λειτουργεί ως αποτελεσματικός επιταχυντής των παρεμβάσεων που απαιτεί το έργο μας.
 • Διοίκηση που θα παρακολουθεί κυβερνητικούς παράγοντες να αποφασίζουν και να ανακοινώνουν σχέδια για τις πόλεις μας χωρίς εμάς ή μια Διοίκηση που θα συνδιαμορφώνει και θα διεκδικεί πολιτικές και παρεμβάσεις που χρειαζόμαστε για να βελτιωθεί η ζωή των δημοτών μας.
 • Διοίκηση με εκπροσώπους που η μακρά τους θητεία στην Αυτοδιοίκηση είναι ταυτισμένη με την αποδυνάμωση του θεσμού ή εκπροσώπους με γνώση, αποφασισμένους να αναμετρηθούν με τα προβλήματα και να συγκρουστούν με όσους κωλυσιεργούν τις λύσεις.

Σε αυτές τις εκλογές, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, θέλουμε εκπροσώπους που η  θητεία τους στην Αυτοδιοίκηση, είναι απόδειξη πως θα αναμετρηθούν επιτυχώς με όσα μας βαραίνουν.

Η «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΡΑ» επιδιώκει τη μεγάλη αλλαγή στη ΚΕΔΕ. Οι επιλογές που καλούμαστε να κάνουμε, δεν διχάζουν. Αποτελούν την αφετηρία για να συγκροτηθεί  ένα νέο, ενωτικό, δυνατό αυτοδιοικητικό κίνημα που θα καλύπτει ευρύ φάσμα απόψεων και απαλλαγμένο από κομματικές αγκυλώσεις, θα διεκδικεί ως σοβαρός συνομιλητής της κεντρικής διοίκησης,  γενναίες μεταρρυθμίσεις και έναν νέο οδικό χάρτη για τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης. Μια Αυτοδιοίκηση με ισχυρή θεσμική κατοχύρωση και οικονομική στήριξη, με έντονο κοινωνικό πρόσημο, με ουσιαστική ενίσχυση των 4500 κοινωνικών δομών της πανελλαδικά, με ευρύτερο το δίχτυ της κοινωνικής αλληλεγγύης που απλώνει, με κίνητρα και στους 332 δήμους για τη δημιουργία διαδημοτικών ενεργειακών κοινοτήτων, που αφενός θα έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και αφετέρου θα διασφαλίζουν ενεργειακή αυτονομία, πρωτίστως στα ευάλωτα νοικοκυριά. Γνωρίζουμε τον καθημερινό αγώνα των αιρετών, παρότι η καταστατική τους θέση στη χώρα μας είναι η χειρότερη σε ολόκληρη την Ε.Ε και αυτό θα αλλάξουμε. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες. Αυτές οι αγωνίες πρέπει να μας ενώσουν. Αυτό ζητούν  οι δημότες μας. Τους το υποσχεθήκαμε. Μας τίμησαν με τη ψήφο τους και έχουμε χρέος να τους δικαιώσουμε”.

Το πρόγραμμα της παράταξης “Σύγχρονοι, Ισχυροί Δήμοι”

“Περισσότερη αποκέντρωση, σε ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας και της αυτοδιοίκησης, που θα στηρίζεται στις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας.

 • Με Δήμους που θα διαθέτουν λειτουργική αυτοτέλεια και οικονομική ανεξαρτησία και θα υποστηρίζονται από επαρκείς, θεσμοθετημένους πόρους, όπως προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας μας.
 • Με διεκδίκηση για ενισχυμένες αρμοδιότητες και ευθύνες, με πόρους, προσωπικό και μέσα.
 • Με απαίτηση για την ουσιαστική θεσμική και οικονομική αναβάθμιση της καταστατικής θέσης του αιρετού πολιτικού προσωπικού των ΟΤΑ.
 • Με προτεραιότητα στην ισότιμη αντιμετώπιση όλων των Δήμων, ανεξαρτήτως μεγέθους, με έμφαση στους μικρούς νησιωτικούς και μικρούς ορεινούς Δήμους.
 • Με περισσότερο, καλύτερα αμοιβόμενο και επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των πολιτών.
 • Με έμφαση στη διαφάνεια σε όλα τα στάδια διαμόρφωσης και εφαρμογής των αποφάσεων και πολιτικών που αφορούν τη λειτουργία των δήμων, καθώς και στη διαρκή δημόσια λογοδοσία στους πολίτες, για τα πεπραγμένα.
 • Με αξιοποίηση στα σύγχρονα «εργαλεία» διοίκησης, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που υπάρχουν.
 • Επένδυση στην αναβάθμιση του αναπτυξιακού αποτυπώματος, προκειμένου οι Δήμοι να αποτελέσουν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, αλλά και πολλαπλασιαστή ισχύος στην εθνική προσπάθεια για αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Πατρίδας μας.
 • Με έμφαση στις σύγχρονες προκλήσεις για πόλεις ψηφιακές, «έξυπνες», «πράσινες», βιώσιμες και ανθεκτικές στις απειλές της κλιματικής κρίσης.
 • Δημιουργία των αναγκαίων μηχανισμών και εφαρμογή πολιτικών με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα.
 • Διεκδίκηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού ώστε να έχει τον πρώτο λόγο και ρόλο στις υποθέσεις που αφορούν τις πόλεις και τις τοπικές κοινωνίες.

Προτεραιότητες περί τα οικονομικά:

 • Αύξηση κατά 10% από το 2024 των πόρων που αποδίδονται στην Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), ώστε να καλύπτεται το σύνολο των λειτουργικών δαπανών των Δήμων.
 • Καταβολή έκτακτης χρηματοδότησης, για την κάλυψη της επιπλέον δαπάνης που προκαλεί η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων στους Δήμους από 1-1-2024, που αποφάσισε η Κυβέρνηση.
 • Αύξηση των πόρων μέσω των ΚΑΠ, για κάθε νέα αρμοδιότητα που θα μεταβιβαστεί στους Δήμους το επόμενο διάστημα, παράλληλα με τη μεταφορά και του απαραίτητου προσωπικού,σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 102 του Συντάγματος.
 • Κάλυψη του συνόλου του κόστους της δαπάνης που προκαλεί στους Δήμους η αρμοδιότητα της ναυαγοσωστικής κάλυψης.
 • Κάλυψη του συνόλου του ποσού που διατέθηκε από τους Δήμους για το αυξημένο ενεργειακό κόστος.
 • Χρηματοδότηση με το 30% των πόρων που προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025, γιαέργα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
 • Επέκταση του Προγράμματος «Α. Τρίτσης» την περίοδο 2024-2027, για τη χρηματοδότηση απαλλοτριώσεων, έργων πολιτικής προστασίας κι αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
 • Αύξηση του προϋπολογισμού για έργα που αφορούν Δήμους και θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ 2024-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Χρηματοδότηση έργων τοπικής ανάπτυξης μέσα από το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και υποστήριξη των ΟΤΑ στην αξιοποίηση του, καθώς και του προγράμματος LEADER /CLLD.
 • Απόδοση πόρων από τον ΕΟΑΝ και το Πράσινο Ταμείο, για τη χρηματοδότηση «πράσινων» έργων σε όλους τους Δήμους.
 • «Επαναπατρισμό» του συνόλου των πόρων που αφαιρέθηκαν από τους Δήμους (τέλη παραχωρησιούχων, ζύθου, βοσκής, τελών φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών, κλπ).
 • Εκπόνηση κι εφαρμογή προγράμματος υποστήριξης των μικρών Δήμων (ορεινών, νησιωτικών και νεοσύστατων Δήμων, με τη σύσταση «Κοινών Υπηρεσιών» και τηλε-υποστήριξης), με ειδική χρηματοδότηση.
 • Υποστήριξη του ρόλου των Περιφερειακών Επιτροπών Αναπτυξιακού Σχεδιασμού (άρθρο 64 του Ν.4914/2022) στην εξειδίκευση και την εφαρμογή των Περιφερειακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2021– 2027.
 • Έγκριση από το «Πρόγραμμα Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ για τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των δικαιούχων», ενός Προγράμματος για τις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), τους Δήμους, τις ΔΕΥΑ, τους ΦοΔΣΑ κλπ.

Τομέας Περιβάλλοντος

 • Ακύρωση του παράλογου τέλους ταφής που επιβαρύνει αδικαιολόγητα τους προυπολογισμούς των Δήμων και τους πολίτες.
 • Επικαιροποίηση του Εθνικού και των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
 • Απόδοση πόρων από τον ΕΟΑΝ και το «Πράσινο Ταμείο» για την υλοποίηση επενδυτικών έργων και δράσεων για την προώθηση της ανακύκλωσης, τον εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού των Δήμων και την υιοθέτηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.
 • Διαμόρφωση του νέου εθνικού σχεδίου για τη διαχείριση των υδάτων, στη βάση του ολιστικού σχεδίου διαχείρισης που εκπονεί η Κ.Ε.Δ.Ε., που δεν θα αφορά μόνον το πόσιμο νερό, αλλά και τα αρδευτικά ύδατα. Με αναδιοργάνωση της δημόσιας πολιτικής άρδευσης κι ενίσχυση του συστήματος των ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ & ΔΕΥΑ.
 • Προώθηση της ηλεκτροκίνησης, με παράλληλη προώθηση της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.
 • Ενίσχυση του θεσμού των ενεργειακών Κοινοτήτων και τη δημιουργία του απαραίτητου χώρου στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ για την αξιοποίηση της ενέργειας που θα παράγεται.
 • Χρηματοδότηση για την υλοποίηση έργων ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων και δημοτικών κτιρίων και υποδομών.
 • Ενεργοποίηση της Επιτροπής Καθοδήγησης της Προγραμματικής Σύμβασης ΥΠΕΝ – ΥΠOIK – ΥΠΕΣ – ΕΝΠΕ – ΚΕΔΕ – ΕΔΕΥΑ, και την ενίσχυση της Τεχνικής Γραμματείας της ΜΟΔ, με στόχο την ολοκλήρωση των υποδομών λυμάτων.
 • Προώθηση ενός κοινά αποδεκτού πλαισίου για τη βελτίωση της δημόσιας πολιτικής ύδρευσης και αποχέτευσης των πόλεων και των οικισμών της χώρας, καθώς και της οργάνωσης των αυτοδιοικητικών δομών παροχής των σχετικών υπηρεσιών.
 • Βελτίωση θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης μικρών Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Δ΄ προτεραιότητας.
 • Πρόβλεψη να συμπεριληφθούν οι Δήμοι στις βασικές Γνωμοδοτούσες Υπηρεσίες αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ και να αυξηθούν τα αντισταθμιστικά οφέλη προς αυτούς.
 • Σχεδιασμό και εκπόνηση επιχειρησιακού προγράμματος υποστήριξης της εκπόνησης των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων.
 • Εκπόνηση και εφαρμογή ενός τριετούς Εθνικού Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας, με πρόβλεψη ενός διακριτού υποπρογράμματος τεχνικής υποστήριξης για τη προσαρμογή και οργάνωση των φορέων της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης στην άσκηση των αρμοδιοτήτων πολιτικής προστασίας και στο συντονισμό με τον εθνικό επιχειρησιακό σχεδιασμό.
 • Δημιουργία ισχυρών περιφερειακών και τοπικών δομών και μηχανισμών πολιτικής προστασίας που προβλέπει ο Ν.4662/2020.
 • Ενίσχυση των δομών Πολιτικής Προστασίας των Δήμων και των Συνδέσμων με εξοπλισμό και μέσα αξιοποιώντας πόρους από το Ε.Π. Πολιτική Προστασία και το Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων με τη βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου (αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων, επιτάχυνση συναφών δημόσιων πολιτικών, ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης, εγχειρίδιο πολιτικής προστασίας, ψηφιοποίηση των λειτουργιών της δημόσιας πολιτικής κλπ).

Άξονας Τοπικό Κοινωνικό Κράτος

 • Διοικητική ενίσχυση των Δήμων και τη χρηματοδότησή τους από το Πρόγραμμα «Δοξιάδης», με σκοπό την υλοποίηση των αρμοδιοτήτων που ήδη έχουν στη δημόσια πολιτική δημόσιας υγείας, σε τοπικό επίπεδο.
 • Εφαρμογή Προγράμματος Συλλογικής Υποστήριξης των Δήμων με στόχο τη διεύρυνση της συμβολήςτους στον συντονισμό και την εφαρμογή της δημόσιας πολιτικής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε τοπικό επίπεδο.
 • Συγκρότηση του Συστήματος Διακυβέρνησης του «Εθνικού Μηχανισμού Συντονισμού, Παρακολούθησηςκαι Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής» (Ν.4445/2016) με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ.
 • Υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ που αφορούν την «Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη και Μείωση της Φτώχειας (ΕΣΚΕ 2021–2027), με άξονες το Οριζόντιο Πρόγραμμα για την Πρωτοβάθμια Κοινωνική Φροντίδα, τη στέγαση των Κοινωνικο-προνοιακών δομών, την Πρόληψη των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.
 • Συνέχιση του Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής» (ΤΕΒΑ) από τους Δήμους.
 • Χρηματοδότηση των ΚΔΑΠ & τα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.
 • Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για την πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης (αύξηση τιμών vouchers κατά 30% για τις δημοτικές δομές ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠΜΕΑ).
 • Συνέχιση της λειτουργίας των δημοτικών κοινωνικών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, καθώς και την ίδρυση και λειτουργία νέων ΚΗΦΗ.
 • Υλοποίηση πολιτικών για διασφάλιση Κοινωνικής Κατοικίας, προσιτής σε όλους.
 • Υποστήριξη της λειτουργίας των σχολείων από τους Δήμους, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.
 • Αναβάθμιση του ρόλου των Δημοτικών Κέντρων Διά Βίου Μάθησης σε τοπικό επίπεδο, με έμφαση στονψηφιακό εγγραμματισμό των πολιτών.

Άξονας Μοντέλο λειτουργίας Αυτοδιοίκησης Α΄Βαθμού

 • Σύνταξη του Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
 • Σύνταξη του Νέου Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων.
 • Κατάργηση των εγκρίσεων σκοπιμότητας των αποφάσεων των Δήμων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τα Υπουργεία, ώστε κάθε έλεγχος των αποφάσεων να αφορά μόνο τη νομιμότητά τους.
 • Διεύρυνση, σύμφωνα και με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας, των βαθμών ελευθερίας των δήμων στην οργάνωση των υπηρεσιών τους.
 • Υιοθέτηση της πρότασης της Κ.Ε.Δ.Ε., όσον αφορά τον θεσμό της κινητικότητας, ώστε να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου για το προσωπικό όλων των κατηγοριών και όχι μόνο των τεχνικών και των οικονομικών υπαλλήλων.
 • Ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των Δήμων, μέσω του Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ 2021–2027, όπως προβλέπεται στο άρθρο 43 του Ν.4914/2022.
 • Υλοποίηση ενός 4ετους προγράμματος για την κάλυψη των κενών θέσεων σε προσωπικό των Δήμων, τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών και την αντικατάσταση των αποχωρούντων υπαλλήλων (με την κινητικότητα και τη συνταξιοδότηση).
 • Βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, με βάση τις σχετικές προτάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., με όρους οικονομικής και θεσμικής ισοτιμίας σε σχέση με το άλλο πολιτικό προσωπικό.
 • Υλοποίηση διετούς προγράμματος συγκρότησης των επτά (7) Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ(διασφάλιση υποδομής και εξοπλισμού, πρόσληψη προσωπικού, οργάνωση υπηρεσιών και εκπόνηση προτύπων, κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη προσωπικού, ενημέρωση αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ).
 • Απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης του προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ.
 • Υλοποίηση προγράμματος Συλλογικής Υποστήριξης για την ενσωμάτωση των Νομικών Προσώπων στους Δήμους (Ν.5056/2023).
 • Ολοκλήρωση του Προγράμματος στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας (Ν. 5003/2022) (πρόσληψη και κατάρτιση προσωπικού κλπ).
 • Ολοκλήρωση του Προγράμματος συγκρότησης των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ).
 • Συγκρότηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων (Ν.4795/2021 και Ν.5013/2023).
 • Βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης των Δήμων, με την υποστήριξη της ΕΕΤΑΑ.
 • Αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων όταν ασκούνται «συντρέχουσες» αρμοδιότητες, δηλαδή όταν ασκούν τυπικά και πρακτικά την ίδια αρμοδιότητα ταυτόχρονα δύο διοικητικά επίπεδα (Υπουργείο ή Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι Περιφέρειες, οι Δήμοι).
 • Αλλαγή της διοικητικής υπαγωγής υπαρχουσών συγκροτημένων δομών, που ήδη λειτουργούν σε τοπικό επίπεδο.

Ψηφιακός μετασχηματισμός

 • Υλοποίηση σχεδίου συλλογικής υποστήριξης των Δήμων, για την αξιοποίηση του Προγράμματος «Έξυπνες Πόλεις» που χρηματοδοτείται μέσω του ΕΣΠΑ.
 • Εκπόνηση τετραετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος προώθησης της Ψηφιακής Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης, με πιλοτική εφαρμογή της σε «ώριμες» δημόσιες πολιτικές όπως είναι η Διαχείριση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, η Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων, η Παροχή Κοινωνικών Υπηρεσιών, κλπ.
 • Επέκταση του προγράμματος γρήγορης και δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο, σε όλους τους Δήμους της χώρας.
 • Εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στις υπηρεσίες του Δημοσίου και των Δήμων, με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη με τη μέγιστη ασφάλεια”.
Facebook
Twitter

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

Ωδείο Μ. Συκάκη: Υψηλό επίπεδο σπουδών & Σύγχρονες εκπαιδευτικές μέθοδοι
Επισκευές οικιακών συσκευών παντός τύπου «Πετρακόπουλος Γιώργος»
Το “METRO Cash & Carry” Κομοτηνής αναζητά οδηγούς διανομής

ΔΗΜΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

(VIDEO) Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής προτατεύει το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία
Εφημερεύοντα Φαρμακεία Κομοτηνή

Voucher 1000€ για 80.000 ανέργους

ΠΑΡΤΕ... ΠΡΟΒΑΔΙΣΜΑ
Η SUNLIGHT ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ

Νέες γεύσεις, “αντικριστών” ψητών, σας περιμένουν στον “Μπουφέ του Σταθμού” στην Κομοτηνή
Κομοτηνή: Ό,τι θέλεις delivered by efood